Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γιατί η μύτη των σκύλων είναι υγρή;

Γιατί η μύτη των σκύλων είναι υγρή; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γιατί η μύτη των σκύλων είναι υγρή;

Οι σκύλοι, όπως και κάθε ζώο, έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στα περισσότερα από αυτά, δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι μέλος της οικογένειάς μας και είναι δίπλα μας όλη μέρα, κάθε μέρα.

Έτσι, δεν γνωρίζουμε, τις περισσότερες φορές, τη σημασία τους και τον λόγο που ο τετράποδος φίλος μας έχει τα συγκεκριμένα μοναδικά χαρακτηριστικά, πάνω του.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί η μύτη του σκύλου σας είναι υγρή;

Γιατί οι σκύλοι έχουν υγρές μύτες;

Το να μας δείχνει ο σκύλος μας, την αγάπη του, γλείφοντας μας, είναι προφανώς, καθημερινότητα. Επίσης μηχανική είναι και η κίνηση που κάνουμε μετά, αφού λογικά θα σκουπίσουμε το πρόσωπό μας ή σε όποιο άλλο σημείο μας έχει σαλιώσει.

Όμως, δεν είναι μόνο η γλώσσα ενός σκύλου που αφήνει υγρά σημεία πάνω μας, αλλά και η μύτη του. Και φυσικά, υπάρχει λόγος, ή μάλλον, λόγοι που η μύτη του είναι υγρή.

Καταρχάς, η μύτη ενός σκύλου, εκκρίνει κάποιες βλεννώδεις ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στο να πιάνει τις μυρωδιές που βρίσκονται στον αέρα. Αυτές η ουσίες, πηγαίνουν από το εσωτερικό μέρος, προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να υγραίνουν τη μύτη του.

Γιατί η μύτη των σκύλων είναι υγρή; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ένας άλλος λόγος είναι ότι, επειδή οι σκύλοι δεν ιδρώνουν όπως εμείς οι άνθρωποι, έχουν αναπτύξει το δικό τους κλιματιστικό σύστημα. Μπορεί ο κύριος τρόπος που έχουν για να δροσίζουν το σώμα τους, να είναι το λαχάνιασμα, αλλά και η μύτη τους συμβάλλει στο να αποβάλλουν ζέστη από πάνω τους, καθώς από εκεί εξατμίζονται υγρά, βοηθώντας στην ψύξη.

Ο τρίτος λόγος για την υγρασία σε μία σκυλίσια μύτη είναι πολύ απλά, γιατί οι σκύλοι γλείφουν συχνά το συγκεκριμένο σημείο.

Από τη στιγμή που ο κόσμος ενός σκύλου, είναι πολύ κοντά στο έδαφος, είναι λογικό, να μαζεύεται πάνω  στη μύτη του, κάθε είδους βρωμιά, γύρη, χώμα και ότι βρίσκεται εκεί χαμηλά. Έτσι, γλείφουν τη μύτη τους, ώστε να αποκτήσουν μία… ολοκληρωμένη εμπειρία από αυτό που μυρίζουν.

Επίσης, γλείφουν τη μύτη του, απλά γιατί θέλουν να την κρατήσουν καθαρή.

Τέλος, η υγρή μύτη, είναι άμεσα συνδεδεμένη, με το τι μυρίζει ο σκύλος εκείνη τη στιγμή. Ειδικά όταν είναι χωμένος με τη μούρη του, μέσα σε γρασίδι, διάφορα φυτά, η σε λιμνούλες με νερά.

Τι σημαίνει αν είναι υπερβολικά υγρή;

Μία, παραπάνω από το φυσιολογικό, υγρή μύτη, μπορεί κάποιες φορές να είναι σημάδι ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος. Δεν διαφέρουν πολύ από τους ανθρώπους, καθώς μολύνσεις στη μύτη και το αναπνευστικό, παράγουν περισσότερη υγρασία και κάνουν τις μύξες να μαζεύονται στα ρουθούνια τους.

Είναι σημαντικό παρατηρούμε συχνά τη μύτη του σκύλου μας, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα γι’ αυτόν. Οι σκύλοι έχουν περίπου 100 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν μόνο 5 εκατομμύρια. Οπότε, καταλαβαίνετε, πόσο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία ενός σκύλου, παίζει η μύτη του.

Να ανησυχώ αν είναι πολύ στεγνή;

Αναμφίβολα, μία υγρή μύτη είναι σημάδι υγείας για έναν σκύλο. Όμως μία στεγνή μύτη δεν είναι απαραίτητα λόγος για να ανησυχήσετε.

Όσο ένας σκύλος είναι νέος και του αρέσει να γλείφει τα πάντα, η μύτη του θα είναι μία χαρά, όμως όταν γερνάει, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, να ξηραίνεται λίγο η μύτη του.

Γιατί η μύτη των σκύλων είναι υγρή; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η ξηρή μύτη σε έναν σκύλο μπορεί να είναι και σημάδι αφυδάτωσης, οπότε φροντίστε να είναι πάντα γεμάτο, το μπολ με το νερό του.

Αν η ξηρή μύτη είναι χρόνιο πρόβλημα, μπορεί να υποδεικνύει κάποια δερματική πάθηση, ή πιθανόν και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, οπότε καλό είναι να κάνετε ένα τσεκ-απ στον σκύλο σας, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

πηγή – αρχικό άρθρο

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης