Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Κατανοώντας τη συμπεριφορά των σκύλων

Κατανοώντας τη συμπεριφορά των σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Κατανοώντας τη συμπεριφορά των σκύλων

Οι σκύλοι είναι σύντροφοι των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρ’ όλα αυτά η συμπεριφορά τους μπορεί μερικές φορές να μας φαίνεται μυστηριώδης και να μας κάνει να απορούμε. Ο τρόπος που ένας σκύλος κουνάει την ουρά του, η ένταση του γαβγίσματός του ή ακόμα και μια απρόσμενη δραστηριότητα σκαψίματος, μπορούν να μας πουν πολλά για το τι νιώθουν ή τι προσπαθούν να μας πουν.

Η κατανόηση αυτών των συμπεριφορών δεν είναι μόνο συναρπαστική, είναι ουσιώδης για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης και πιο συμπονετικής σχέσης με τα κατοικίδια μας. Σε αυτό το άρθρο θα αποκωδικοποιήσουμε κάποιες κοινές συμπεριφορές των σκύλων ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τον αγαπημένο σας τετράποδο σύντροφο.

Το κούνημα της ουράς: Κάτι περισσότερο από απλή χαρά

Το κούνημα της ουράς συχνά εκλαμβάνεται ως ένδειξη ενός ευτυχισμένου σκύλου, αλλά η ιστορία είναι πιο περίπλοκη. Η κατεύθυνση και η ταχύτητα του κουνήματος μπορεί να δείχνει μια σειρά συναισθημάτων. Ένα κούνημα προς τα δεξιά σημαίνει θετικά συναισθήματα, ενώ ένα κούνημα προς τα αριστερά μπορεί να δηλώνει αρνητικά.

Ένα αργό κούνημα μπορεί να είναι σημάδι ανασφάλειας και ένα γρήγορο κούνημα θα μπορούσε να σημαίνει ενθουσιασμό ή ευτυχία. Η παρατήρηση του πλαισίου και άλλων σημείων της γλώσσας του σώματος των σκύλων είναι σημαντική για την ακριβή ερμηνεία του τι σημαίνει ένα κούνημα της ουράς.

Κατανοώντας τη συμπεριφορά των σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog
Γάβγισμα: Μία γλώσσα από μόνο του

Το γάβγισμα είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη μορφή επικοινωνίας των σκύλων. Οι σκύλοι όμως, γαβγίζουν για διάφορους λόγους. Για να προειδοποιήσουν, για να εκφράσουν αγωνία, για να τραβήξουν την προσοχή μας, ή ακόμα και από βαρεμάρα.

Η προσοχή στην τονικότητα και τη διάρκεια του γαβγίσματος μπορεί να βοηθήσει στο να αποκρυπτογραφηθεί το μήνυμα που περιέχει. Ένα υψηλόφωνο γάβγισμα είναι συνήθως λιγότερο απειλητικό και υποδηλώνει ίσως έναν χαιρετισμό ή ένα κάλεσμα για προσοχή, ενώ ένα βαθύ, παρατεταμένο γάβγισμα μπορεί να σηματοδοτεί προειδοποίηση ή προστασία.

Κατανοώντας τη συμπεριφορά των σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog
Το σκάψιμο: Ένστικτο ή συμπεριφορά;

Το σκάψιμο μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους ιδιοκτήτες σκύλων, ειδικά όταν μετατρέπει την αυλή τους σε σεληνιακό τοπίο. Αν και μπορεί να συνδέεται με ζητήματα συμπεριφοράς, όπως η βαρεμάρα ή η αγωνία, το σκάψιμο είναι επίσης μια ενστικτώδης δραστηριότητα για πολλούς σκύλους. Φυλές με κυνηγετικό παρελθόν και DNA, μπορεί να σκάβουν για να εντοπίσουν κάποιο θήραμα, ενώ άλλες μπορεί να σκάβουν για να δημιουργήσουν ένα δροσερό σημείο για να ξαπλώσουν κατά τη διάρκεια μίας πολύ ζεστής μέρας.

Η παροχή κατάλληλων διεξόδων, όπως συγκεκριμένες περιοχές για σκάψιμο και περισσότερη άσκηση, μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ανεπιθύμητης (πολλές φορές) συμπεριφοράς.

Κατανοώντας τη συμπεριφορά των σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog
Οι λεπτομέρειες της γλώσσας του σώματος των σκύλων

Οι σκύλοι επικοινωνούν πολλά μέσω της γλώσσας του σώματός τους. Μια χαλαρή στάση, με ελαφρώς ανοιχτό στόμα και τα αυτιά σε φυσική θέση, υποδηλώνει ικανοποίηση. Από την άλλη πλευρά, ένας σκύλος με τα αυτιά πίσω, την ουρά ανάμεσα στα πόδια και το σώμα χαμηλωμένο μπορεί να νιώθει αγχωμένος ή φοβισμένος.

Το να μάθετε να «διαβάζετε» αυτά τα σήματα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά σας να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες και τα συναισθήματα του σκύλου σας.

Τα μάτια τα λένε όλα

Τα μάτια δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ανθρώπινης ψυχής, προσφέρουν επίσης μια ματιά στα συναισθήματα ενός σκύλου. Η άμεση οπτική επαφή μπορεί να θεωρηθεί ως πρόκληση ή απειλή στον κόσμο των σκύλων, γι’ αυτό πολλοί σκύλοι θα αποφύγουν το βλέμμα όταν τους κοιτάζετε κατάματα. Ωστόσο, μια ήρεμη ματιά προς τον άνθρωπό τους, συχνά συνοδευόμενη από ένα ελαφρύ ανοιγοκλείσιμο των ματιών, είναι ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης.

Κατανοώντας τη συμπεριφορά των σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog
Χασμουρητό και γλείψιμο των χειλιών: Σημάδια άγχους

Το χασμουρητό και το γλείψιμο των χειλιών συχνά παρερμηνεύονται ως απλή κούραση ή πείνα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να δηλώσουν άγχος ή νευρικότητα. Αν ο σκύλος σας εμφανίζει αυτές τις συμπεριφορές σε μια φαινομενικά ήρεμη κατάσταση, ίσως αξίζει να ερευνήσετε αν υπάρχει κάτι στο περιβάλλον του, το οποίο του προκαλεί δυσφορία.

Συνοψίζοντας

Η κατανόηση της συμπεριφοράς του σκύλου σας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί υπομονή, παρατήρηση και κάποια γνώση. Μαθαίνοντας να ερμηνεύετε αυτές τις κοινές συμπεριφορές, δεν θα βελτιώσετε μόνο τη σχέση σας με τον σκύλο σας, αλλά θα αυξήσετε επίσης την ευημερία του, αφού θα μπορείτε να ανταποκρίνεστε πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες και τα συναισθήματά του.

Μην ξεχνάτε πως κάθε σκύλος είναι μία ξεχωριστή οντότητα και προσωπικότητα και το να γνωρίζετε τους μοναδικούς τρόπους επικοινωνίας του δικού σας σκύλου θα σας φέρει πιο κοντά και θα δυναμώσει τον δεσμό μεταξύ σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης