Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου;

Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου;

Έχουμε αναλύσει αμέτρητες φορές το πόσο πιστός σε εμάς είναι ο τετράποδος φίλος μας και ότι ίσως και να είναι το τέλειο παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης.

Και προφανώς όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια έκφρασης αυτής της αγάπης του προς το πρόσωπό μας, είναι όταν μας γλείφει.

Κάποιες φορές μάλιστα… ασταμάτητα. Εμμονικά θα μπορούσε να πει κάποιος, όταν βλέπει τον σκύλο του, να του γλείφει για ώρα το χέρι, λες και είναι γλειφιτζούρι, αντί να παίζει με τα παιχνίδια του.

Ναι, όντως οι σκύλοι έχουν πολλές περίεργες συμπεριφορές, αυτή θα μας κάνει εντύπωση; Θα ρωτήσεις. Φυσικά και όχι, αλλά μιας και το έφερε η κουβέντα, ας δούμε τι σημαίνει αυτή η συγκεκριμένη συμπεριφορά ενός σκύλου.

Τι σημαίνει;

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται παράξενη στους ανθρώπους, αλλά προφανώς δεν ισχύει το ίδιο για έναν σκύλο.

Πριν πολλά (πάρα πολλά) χρόνια, όταν τα κυνοειδή δεν ήταν εξημερωμένα και ζούσαν άγρια στη φύση, το γλείψιμο μπορούσε να έχει τη σημασία της υποταγής, ή ήταν (και ακόμα είναι προφανώς) ο τρόπος, με τον οποίον μία μάνα καθάριζε το νεογέννητο κουτάβι της.

Σύμφωνα με την Δρ. Jennifer Coates, «Τώρα που η αγέλη ενός σκύλου αποτελείται ουσιαστικά από ανθρώπους, αυτή η συμπεριφορά, έχει μεταφερθεί σε αυτούς. Οι σκύλοι γλείφουν τους ανθρώπους για να δείξουν την αγάπη τους, για να τους πουν γεια, ή απλά για να τους τραβήξουν την προσοχή. Εννοείται,  πως μεγάλο ρόλο θα παίξει το αν μείνει στα χέρια μας φαγητό, κάποια λοσιόν ή απλά είναι ιδρωμένα και αλμυρά».

Γιατί στο πρόσωπο;

Σύμφωνα με την Δρ. Coates, αν παρατηρήσουμε τους σκύλους και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, θα παρατηρήσουμε ότι το μέρος που επικεντρώνονται και γλείφουν περισσότερο, είναι το πρόσωπο.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα κουτάβια συνηθίζουν να γλείφουν το στόμα της μαμάς τους, ώστε αυτή να τους δώσει φαγητό. Γι’ αυτόν τον λόγο γλείφουν και το δικό μας πρόσωπο. Η οσμή ενός πρόσφατου γεύματος τους κάνει να θέλουν να τους βγάλουμε… μεζεδάκι.

Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Είναι επικίνδυνο;

Το να μας γλείφει ο σκύλος μας δεν εγκυμονεί και ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία μας, εφόσον το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε καλή κατάσταση και αρκεί να μην το κάνει σε κάποια ανοιχτή πληγή που μπορεί να έχουμε.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ισχύει το τελευταίο, υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν βακτήρια, από το στόμα του σκύλου στον οργανισμό μας και καλό είναι να το προσέχουμε.

Το σάλιο των σκύλων (και των γατών) περιέχει το βακτήριο Capnocytophaga, το οποίο, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στον άνθρωπο, που μπορεί να έχουν άσχημες συνέπειες, όπως η σηψαιμία.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), περίπου το 74% των σκύλων έχουν το συγκεκριμένο βακτήριο στο στόμα τους, το οποίο όμως δεν έχει κάποια επίπτωση στους ίδιους.

Στον άνθρωπο, από την άλλη, ιδιαίτερα σε κάποιον με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το βακτήριο αυτό μπορεί να εξαπλωθεί, προκαλώντας λοιμώξεις σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως η σηψαιμία και οδηγώντας σε ανεπάρκεια οργάνων.

Το τονίζουμε για ακόμη μία φορά, πως τέτοιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και σύμφωνα με την Δρ. Silvia-Munioz Price, «περισσότερο από το 99% των ανθρώπων που έχουν σκύλο ή γάτα, δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ αντίστοιχο πρόβλημα».

Και για να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, η συγκεκριμένη συμπεριφορά των σκύλων, μπορεί να κρύβει κινδύνους και για τους ίδιους, αν, για παράδειγμα, βρεθούν στα χέρια μας, χημικές ουσίες ή ακόμα και τροφές που είναι τοξικές για τους σκύλους.

Γιατί γλείφονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο επανειλημμένα;

Εννοείται πώς όλοι βλέπουμε τον σκύλο μας να γλείφει κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του με μανία και με τις ώρες. Και όχι μόνο του σώματός του. Μπορεί να γλείφει για αρκετή ώρα ένα σημείο του καναπέ, το πάτωμα, μία καρέκλα και άλλα.

Στην περίπτωση που γλείφουν κάποιο σημείο πάνω τους, τις περισσότερες φορές, είναι σημάδι φαγούρας ή πόνου, ενώ όταν επικεντρώνονται σε κάποιο αντικείμενο στον χώρο, μπορεί να δείχνει άγχος ή κάποια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με παθήσεις του γαστροεντερικού τους συστήματος.

Μία πιο κοινή εξήγηση πάντως για τις φορές που γλείφουν κάποιο αντικείμενο, είναι ότι απλά μπορεί να έχουν υπολείμματα φαγητού ή κάποιου ποτού και τους τραβάει η οσμή και η γεύση τους.

Μπορώ να του μάθω να μην με γλείφει;

Και σε αυτήν την περίπτωση, ο πιο αποτελεσματικός ίσως, τρόπος για να κάνετε τον σκύλο σας να σταματήσει να σας γλείφει μανιωδώς, είναι να τον αγνοήσετε, φεύγοντας από το σημείο και αν χρειαστεί, να πάτε σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού.

Αν ο σκύλος σας ηρεμήσει και σταματήσει να σας γλείφει, επιβραβεύστε τον με ένα χάδι ώστε να τον ενθαρρύνετε έτσι να μην επαναλάβει στο μέλλον κάτι αντίστοιχο.

Αν δείτε ότι η συμπεριφορά του αυτή, δεν σταματάει και φοβάστε ότι μπορεί να συνδέεται με κάποια ιατρική πάθηση, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης