Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ανακαλύπτοντας τις πιο παράξενες φυλές σκύλων

Ανακαλύπτοντας τις πιο παράξενες φυλές σκύλων

Στον πλανήτη θα συναντήσουμε περισσότερες από 340 φυλές σκύλων, σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία. Από αυτές, υπάρχουν κάποιες, οι οποίες ξεχωρίζουν λόγω της μοναδικότητας τους, είτε αυτή αφορά την εμφάνιση, τις συμπεριφορές τους ή τις ιδιότητές τους. Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις πιο παράξενες φυλές σκύλων που υπάρχουν.

Komondor (Κομόντορ) – Ουγγαρία

Οι Κομόντορ γνωστοί και ως ουγγρικοί ποιμενικοί, είναι ίσως ένα από τα πιο ιδιαίτερα είδη σκύλων στον κόσμο. Είναι μία αρχαία φυλή σκύλων που αποτελούν μέρος της ουγγρικής κληρονομιάς.

Με το εντυπωσιακό τους μακρύ και κοτσιδωτό τρίχωμα που καλύπτει το σώμα τους και τα αποφασιστικά χαρακτηριστικά τους, οι Κομόντορ ήταν αρχικά εκπαιδευμένοι ώστε να έχουν πολεμικό ρόλο. Αυτό το μοναδικό τρίχωμα, πέρα από το εντυπωσιακό του εφέ, τους προστατεύει από το κρύο και τις επιθέσεις των αγρίων ζώων. Σήμερα, είναι επίσης γνωστοί για την προσήλωσή τους στην οικογένεια και την ευγένειά τους.

Ανακαλύπτοντας τις πιο παράξενες φυλές σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Ράτσες

Chinook (Σινούκ) – ΗΠΑ

Οι Σινούκ είναι μια σπάνια φυλή σκύλου, σύμφωνα με πολλούς, ίσως η σπανιότερη, η οποία αναπτύχθηκε στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα, έχοντας ρόλο στις αποστολές διάσωσης και για να τραβάνε έλκηθρα.

Προέρχονται από διασταύρωση σκύλου αγροκτήματος με Χάσκι και έχουν πάρει το όνομά τος από έναν ινδιάνικο φύλαρχο και διακρίνονται για την ισχυρή τους αλλά φιλική φύση.

Ανακαλύπτοντας τις πιο παράξενες φυλές σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Ράτσες

Είναι αθλητική και ευπροσάρμοστη ράτσα, ενώ αποτελούν εξαιρετική επιλογή για σύντροφο στην πεζοπορία, στη βόλτα και στο τζόκινγκ. Μπορεί το μέγεθος του και η επιβλητική του όψη να είναι λίγο τρομακτικά, όμως δεν είναι καθόλου άγριος και επιθετικός σκύλος και δεν θα σας τον προτείναμε για τον ρόλο του φύλακα.

Xoloitzcuintli (Μεξικό)

Γνωστός και ως Mexican Hairless ή Μεξικάνικος Άτριχος, όνομα που θα προτιμήσουμε από τον γλωσσοδέτη της επίσημης ονομασίας του, αυτός ο σκύλος έχει μια ιστορία που κρατάει από τις αρχαίες μεσοαμερικανικές κουλτούρες.

Είναι αξιοσημείωτος για την σχεδόν πλήρη απουσία τρίχων και το ζεστό του δέρμα, το οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, μπορούσε να προσφέρει θεραπευτικές ιδιότητες. Ο εκκεντρικός Xoloitzcuintli, γνωστός επίσης ως «Σκύλος των Αζτέκων», έχει μια αρχαία ιστορία στο Μεξικό και θεωρείται ιερή από τους Αζτέκους.

Ανακαλύπτοντας τις πιο παράξενες φυλές σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Ράτσες

Puli (Πούλι) – Ουγγαρία

Παρομοίως με τον Κομόντορ, το Πούλι είναι ένας ακόμη ουγγρικός ποιμενικός σκύλος με κοτσιδωτό και αδιάκοπα μπερδεμένο τρίχωμα. Αυτό το μοναδικό τρίχωμα τους δημιουργεί ένα αναγνωρίσιμο «κοριτσίστικο» προφίλ και τους κάνει να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλες φυλές.

Τα Πούλι είναι γνωστά για τις ακραίες ικανότητές τους στο άλμα, την ευκινησία τους, καθώς και για την έντονη ενεργητικότητά τους. Είναι έξυπνοι και ενεργητικοί σκύλοι που αγαπούν την οικογένειά τους και τους προσφέρουν πολλή αγάπη.

Ανακαλύπτοντας τις πιο παράξενες φυλές σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Ράτσες

Bergamasco (Μπεργκαμάσκο) – Ιταλία

Ένας ακόμη ποιμενικός σκύλος από την Ιταλία, ο Μπεργκαμάσκο, με το μοναδικό του τρίχωμα και τα ανεπτυγμένα ένστικτα βοσκής, έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται πάνω από δύο χιλιετίες.

Με καταγωγή από τις ευρωπαϊκές Άλπεις, ιδιαίτερα από την περιοχή του Μπέργκαμο της Ιταλίας, από την οποία πήρε το όνομά της, αυτή η φυλή έπαιξε καθοριστικό ρόλο για πολλές γενιές ως τσοπανόσκυλο. Το τρίχωμα αυτό είναι αδιάβροχο και τον προστατεύει κατά τις μετακινήσεις στα ορεινά και χιονισμένα τοπία.

Ανακαλύπτοντας τις πιο παράξενες φυλές σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Ράτσες

Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλής είναι η τρυφερότητα και η ευαισθησία. Δημιουργεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά του και συχνά εναρμονίζεται απόλυτα με την ατμόσφαιρα γύρω του. Η δυνατή σύνδεση με τους ανθρώπους σημαίνει ότι δεν μπορεί να μένει μόνος του για μεγάλα διαστήματα και χρειάζεται απαραίτητα συντροφιά.

Singing Dog – Νέα Γουινέα

Όπως προδίδει και το όνομά της, η φυλή αυτή είναι γνωστή για το μοναδικό «κλάμα» της, το οποίο μοιάζει με τραγούδι.  Η καταγωγή τους χάνεται στα αρχαία highlands της Νέας Γουινέας και έχουν πολύ κοντινή συγγένεια με τα αυστραλιανά Ντίνγκο.

Οι συγκεκριμένοι σκύλοι είναι πολύ σπάνιοι, καθώς είναι από τις λίγες ράτσες που δεν γαβγίζουν. Επίσης έχουν αναπτυχθεί σε απομονωμένες περιοχές, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα δυσεύρετους.

Ανακαλύπτοντας τις πιο παράξενες φυλές σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Ράτσες

Basenji (Μπασέντζι) – Κένυα, Ζαΐρ, Σουδάν

Και μια που αναφερθήκαμε σε σκύλους που δεν γαβγίζουν, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στη λίστα μας τα Μπασέντζι. Η συγκεκριμένη φυλή, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κενυά, το Ζαϊρ και το Σουδάν, είναι γνωστή για την απουσία της ικανότητας να γαβγίζει όπως οι άλλοι σκύλοι.

Ανακαλύπτοντας τις πιο παράξενες φυλές σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Ράτσες

Λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους έχουν έναν μοναδικό χαρακτήρα. Όμως, αν και είναι πανέμορφα σκυλιά με ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και ισχυρό ταπεραμέντο, αν ο κηδεμόνας τους δεν έχει ενημερωθεί σωστά για τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους μπορεί να απογοητευτεί και να αντιμετωπίσει προβλήματα στη συμβίωση μαζί τους, καθώς παρά την ευφυΐα τους, συχνά μπορούν να γίνουν ανυπάκουοι και απρόθυμοι λόγω της ανεξάρτητης φύσης της.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, παράξενες φυλές σκύλων που συναντάμε σε όλο τον κόσμο. Καθένα έχει τη δική του μοναδική ιστορία και εμφάνιση, που το καθιστούν έναν ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό. Έτσι, όταν επόμενη φορά δείτε έναν από αυτούς τους ασυνήθιστους σκύλους, θυμηθείτε την ποικιλία και την ομορφιά του κόσμου των τετράποδων φίλων μας.

Διαβάστε περισσότερα για τις αγαπημένες σας ράτσες εδώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης