Από παιδί, «έβλεπα» τον εαυτό μου να μιλάει με τα ζώα. Ο Ταρζάν και ο Μόγλης ήταν οι αγαπημένοι μου χαρακτήρες. Μεγαλώνοντας, πάντα είχα για παρέα μου ένα ή περισσότερα ζωάκια (χρυσόψαρα, γάτες, σκύλους, κότες, χήνες, παπαγάλους, αηδόνια, γάιδαρους, χελώνες, κουνέλια…).
Στην εφηβεία μου άρχισα να διαβάζω βιβλία εκπαίδευσης και ψυχολογίας σκύλων. Ήρθα σε επαφή με επαγγελματίες εκπαιδευτές. Όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο και μεγάλωνε και η δίψα μου για τον κόσμο των ζώων, ιδιαίτερα των σκύλων.
Παρακολούθησα σεμινάρια και σχολές ψυχολογίας και εκπαίδευσης σκύλων σε Αθήνα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη και Ολλανδία. Ταυτόχρονα άρχισα να βοηθάω δεκάδες σκύλους και τους ιδιοκτήτες του. Παράλληλα, άρχισα να εργάζομαι σε ένα πρόγραμμα επαγγελματικής αποκατάστασης χρηστών ψυχικής υγείας.
Τους προετοίμαζα ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας. Σε συνεργασία με ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς άρχισα να δημιουργώ έναν τρόπο διαφορετικής προσέγγισης. Στόχος μου ήταν η Επικοινωνία, η Συνεργασία, ο Σεβασμός και η Αγάπη…
Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι βοηθούσα τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που βοηθούσα τα ζώα. Δημιουργούσα διαύλους επικοινωνίας, δυνάμωνα τις σχέσεις, ακόνιζα ικανότητες, αρετές και χαρακτήρες, κέρδιζα εμπιστοσύνη…
Είχα βρει έναν τρόπο να βοηθάω τους ανθρώπους και τα ζώα γύρω μου! Όποιοι το επιθυμούσαν, μπορούσα να τους βοηθήσω να γίνουν μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Ταυτόχρονα, εκείνοι με βοηθούσαν να γίνω μία καλύτερη εκδοχή του δικού μου!
Σκοπός μας είναι να σας διδάξουμε πώς να ξεφύγετε από τα τυποποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης και να εξειδικευτείτε στο να μπορείτε να δημιουργείτε προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τον χαρακτήρα του κάθε σκύλου.
Το Σύστημα ΕΣΣΑ είναι ένα σύστημα σταδίων που, βήμα – βήμα, σε καθοδηγεί ώστε να δημιουργήσεις εξειδικευμένους διαύλους επικοινωνίας, συνεργασίας, σεβασμού και αγάπης. Το κάθε στάδιο είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε, εύκολα και απλά, να μπορούμε να διακρίνουμε γιατί κάτι δεν φέρνει αποτέλεσμα και τι πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε. Μέσα από αυτό το σύστημα οι σπουδαστές θα μάθουν:
Τις τεχνικές:
Επιπλέον, θα ακονίσουν τις δεξιότητές τους επάνω στη γλώσσα του σώματος, την Κ9 συναισθηματική ευφυΐα και την Κ9 επικοινωνία.
Κανείς δεν είναι τέλειος! Ωστόσο, κάθε στιγμή που περνάει μπορεί να μας κάνει καλύτερους! Χωρίς να το καταλάβω, η Φιλοσοφία του Μίλα στο Σκύλο σου είχε γεννηθεί! Το Σύστημα ΕΣΣΑ, το «Βήμα-Βήμα» και το «Δράσε», ήταν στα σπάργανα.
Η ιδέα ήταν απλή:
Ενημερώσου σωστά (δάσκαλος και μαθητής)
Κατανόησε απόλυτα (δάσκαλός και μαθητής)
Αποφάσισε, γνωρίζοντας τις συνέπειες (δάσκαλός και μαθητής).
Η τεχνική αυτή, δίνει έμφαση στο τι θέλουμε να πετύχουμε άμεσα, μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Σκοπός της είναι να ακονίσει την ικανότητα των σπουδαστών που την εφαρμόζουν στο να βλέπουν ποιος είναι ο πιο άμεσος στόχος τους…
Αν εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνική σε μία βόλτα στο δάσος, θα μας δείξει που θα πρέπει να προσγειωθεί το πόδι μας κάθε φορά ώστε να αποφύγουμε, λάσπες, λακκούβες, αγκάθια και σαθρό έδαφος. Στην εκπαίδευση σκύλων, μας δείχνει σε ποια συμπεριφορά του σκύλου πρέπει να δώσουμε έμφαση μία δεδομένη στιγμή.
Η τεχνική αυτή δίνει έμφαση στο να κατακερματίζει όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε σε απλά και εφαρμόσιμα κομμάτια. Σκοπός της είναι να ακονίσει την ικανότητα των σπουδαστών να βάζουν σωστούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους…
Αν εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνική σε μια βόλτα στο δάσος, θα μας δείξει την προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε, τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε, τις ενδιάμεσες στάσεις, τα σημεία ανεφοδιασμού, τα σημεία χαλάρωσης, τους κινδύνους που πρέπει (για τώρα) να αποφύγουμε.
Στην εκπαίδευση σκύλων μας δείχνει όλα τα κομμάτια τις διαδικασίας που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τον τελικό στόχο. Π.χ. σκύλος φύλακας, σκύλος οδηγός, σωστή συμπεριφορά στο σπίτι, εξάλειψη άγχους αποχωρισμού.
Η τεχνική αυτή δίνει έμφαση στα συναισθήματα. Σκοπός της είναι να ακονίσει την ικανότητα των σπουδαστών στο να κάνουν την εκπαίδευση διασκεδαστική και ευχάριστη, αλλά και να βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να ξεπεράσουν άγχη, φοβίες, εκνευρισμούς και εντάσεις.
Αν εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνική σε μια βόλτα στο δάσος, θα μας δείξει ποια άτομα είναι πιο κατάλληλα για κάποια εργασία και πώς μπορούμε να τους παρακινήσουμε ώστε να θέλουν να την κάνουν. Στην εκπαίδευση σκύλων μας δείχνει πώς να αφαιρέσουμε συναισθηματικά μπλοκαρίσματα και πώς να βελτιώσουμε φοβίες, εμμονές, επιθετικότητα…
Η τεχνική αυτή δίνει έμφαση στα κίνητρα και τα «θέλω» του εκάστοτε σπουδαστή. Σκοπός της είναι να ακονίσει την ικανότητα των σπουδαστών να αναλαμβάνουν δράση εκεί που κρίνεται απαραίτητο, να καθοδηγούν σωστά και να αντλούν ικανοποίηση από αυτό.
Αν εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνική σε μια βόλτα στο δάσος, θα μας δείξει ποια εργασία είναι κατάλληλη για εμάς και τι χρειάζεται να κάνουμε για να την ολοκληρώσουμε όσο το δυνατό καλύτερα. Στην εκπαίδευση σκύλων μας δείχνει τα αντικείμενα που μας αρέσουν καλύτερα, τα επίπεδα του εκπαιδευτή που θέλουμε να κατακτήσουμε, αν σκοπεύουμε να το εκμεταλλευτούμε επαγγελματικά…
Η τεχνική αυτή δίνει έμφαση στο να κινητοποιούμε τους άλλους, να τους δίνουμε ενέργεια. Σκοπός της είναι να ακονίσει την ικανότητα των σπουδαστών να διακρίνουν τα κινητήρα των εκπαιδευόμενων και να τα χρησιμοποιούν για να ανατροφοδοτούν τις συμπεριφορές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Αν εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνική σε μια βόλτα στο δάσος, θα μας δείξει πώς να παρακινήσουμε τον κάθε συμμετέχοντα ώστε να μείνει δραστήριος και (σε συνδυασμό με τις άλλες τεχνικές) χαρούμενος. Στην εκπαίδευση σκύλων μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε ώστε οι σκύλοι να συνεχίσουν να συμπεριφέροντε με τους τρόπους που τους έχουμε διδάξει.
Η δεξιότητα αυτή δίνει έμφαση στο να μάθουν οι σπουδαστές να διαβάζουν την γλώσσα του σώματος των σκύλων. Οι κινήσεις των αυτιών, των ματιών, των χειλών και γενικότερα όλου του σώματος μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για τα συναισθήματα και τις προθέσεις των σκύλων.
Η δεξιότητα αυτή δίνει έμφαση στο να μάθουν οι σπουδαστές να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα που έχει ένας σκύλος, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων, να τα ονομάζουν και να χρησιμοποιούν την πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.
Η δεξιότητα αυτή δίνει έμφαση στο να μάθουν οι σπουδαστές να δημιουργούν κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.