Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Πόσο συχνά κάνετε τσεκ-απ στον σκύλο σας;

Πόσο συχνά κάνετε τσεκ-απ στον σκύλο σας; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Πόσο συχνά κάνετε τσεκ-απ στον σκύλο σας;

Τσεκ-απ στον σκύλο. Πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε; Όλοι αγαπάμε τους τετράποδους φίλους μας και είναι φυσικό να θέλουμε να τους βλέπουμε υγιέστατους. Και όπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει ένα απλό τεστ 4 σημείων το οποίο μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εύκολα, ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας του σκύλου μας.

Εννοείται πως σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι ανησυχητικό, απευθυνόμαστε αμέσως στον κτηνίατρό μας.

Το τεστ

Παρατηρήστε προσεκτικά και τακτικά και ελέγξτε:

Στόμα

Οι ασθένειες των ούλων είναι σήμερα το νούμερο ένα πρόβλημα υγείας των ζώων συντροφιάς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση, 4 στους 5 σκύλους αναπτύσσουν κάποιο πρόβλημα στα ούλα από το τρίτο κιόλας έτος της ζωής τους. Εάν αυτές οι παθήσεις δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά, στην καρδιά και στο συκώτι.

Τα υγιή ούλα είναι ροζ, μαύρα ή στικτά, ανάλογα με το χρώμα του σκύλου. Οι νεαροί σκύλοι έχουν λεία και λευκά δόντια, που με την πάροδο των χρόνων σκουραίνουν.

Πόσο συχνά κάνετε τσεκ-απ στον σκύλο σας; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ενδείξεις μη υγιών δοντιών και ούλων

Πλάκα (υπόλευκο, μαλακό, κολλώδες υλικό που καλύπτει τα δόντια πάνω και κάτω από τα ούλα).
Πέτρα (σκληρή, δύσοσμη, καφεκίτρινη ουσία που «χτίζεται» πάνω στα δόντια).
Φλεγμονές και πληγές στα ούλα και στο εσωτερικό μέρος των χειλιών.
Άσχημη αναπνοή.
Υποχώρηση των ούλων, κινητικά δόντια.
Σπασμένα ή ραγισμένα δόντια.
∆υσκολία στη μάσηση.

Ακαθαρσίες

Η σωστή πέψη συμβάλλει στη βέλτιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής από τον οργανισμό του σκύλου. Για να καταλάβουμε εάν το πεπτικό του σύστημα λειτουργεί σωστά, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα κόπρανά του. Πρέπει να έχουν χρώμα καστανό-καφέ και να είναι σφιχτά. Αν είναι μαύρα (σαν πίσσα), σημαίνει ότι μάλλον υπάρχει αιμορραγία στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο.

Όσο καλύτερη είναι η πέψη μιας τροφής, τόσο πιο στερεά, άοσμα και περιορισμένα σε ποσότητα είναι, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν απορροφηθεί τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Αν είναι πολτώδη και δύσοσμα, ίσως οφείλεται στο ότι δίνουμε στο σκύλο μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από αυτές που μπορεί να χωνέψει, οπότε πολλά θρεπτικά συστατικά αποβάλλονται χωρίς να απορροφούνται.

Οι συνεχείς αλλαγές στη διατροφή του -όπως αλλαγές μάρκας ή αποφάγια- ταλαιπωρούν το πεπτικό του σύστημα και μειώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Δέρμα και τρίχωμα

Είναι ο καθρέφτης της συνολικής υγείας και της θρεπτικής κατάστασης του σκύλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το 35% των πρωτεϊνών που προσλαμβάνει ένας σκύλος προορίζεται για τη διατήρηση της γούνας του. Γι’ αυτόν τον λόγο ακόμα και οι πιο μικρές διαταραχές στην υγεία και τη διατροφή του αντικατοπτρίζονται αμέσως στο τρίχωμά του.

Πόσο συχνά κάνετε τσεκ-απ στον σκύλο σας; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Οι αλλοιώσεις στο δέρμα και το τρίχωμα μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του ήπατος, του γαστρεντερικού συστήματος, των νεφρών, του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, όπως και σε αλλεργίες, μύκητες και εξωπαράσιτα. Εάν ο σκύλος είναι υγιής, τα όποια προβλήματα οφείλονται πιθανότατα στη διατροφή του.

Ενδείξεις μη υγιούς δέρματος και τριχώματος είναι η λιπαρότητα, η ξηρότητα, η υπερβολική τριχόπτωση (τοπική ή γενική), η εύκολη αφαίρεση τριχών, ο κνησμός, η θαμπάδα, οι κοκκινίλες στο δέρμα, το έκζεμα, η πιτυρίαση, το επίμονο γλείψιμο, η δυσοσμία.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Έίναι ένας μικρός «στρατός» στο σώμα του σκύλου, και η δουλειά του είναι να αποκρούει επικίνδυνους εισβολείς. Μια υγιής άμυνα του οργανισμού βοηθά να εντοπιστούν δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα του, όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί, να τους επιτεθεί και να καταπολεμήσει έτσι τις ασθένειες.

Ένα ζώο με αδύναμο ανοσοποιητικό δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τους εισβολείς, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε πιο σοβαρά ή χρόνια προβλήματα υγείας με τη μορφή λοιμώξεων του δέρματος, επαναλαμβανόμενων παρασιτικών λοιμώξεων, μυκητιάσεων, ήπιων προβλημάτων στα μάτια, τα αυτιά, το δέρμα.

Παρατηρήστε επίσης για: λήθαργο, διάρροια, αλλεργίες, διαταραχές στον αναπαραγωγικό κύκλο, θαμπό τρίχωμα.

Εσείς, πόσο συχνά κάνετε τσεκ-απ στον σκύλο σας;

Λουίζα Κροντήρη, trihes.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης