Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γιατί μαδάνε οι σκύλοι;

Γιατί μαδάνε οι σκύλοι; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γιατί μαδάνε οι σκύλοι;

(Σκύλοι και τριχόπτωση)

Η απώλεια τριχώματος στους σκύλους, είναι ως έναν βαθμό, φυσιολογική. Όταν όμως οι τετράποδοι φίλοι μας, εμφανίζουν περιοχές στο σώμα τους χωρίς καθόλου τρίχωμα ή περιοχές όπου το τρίχωμα τους λεπταίνει υπερβολικά, τότε αυτό είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά.

Ως ιδιοκτήτες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί, ώστε να καταλάβουμε αν ο σκύλος μας, παρουσιάζει κάποια αλλαγή στο τρίχωμά του, η οποία πρέπει να μας ανησυχήσει.

Υπάρχουν διάφορα «σημάδια» τα οποία μας προειδοποιούν ότι η απώλειας τρίχας δεν είναι φυσιολογική, όπως:

 • Αδύναμη τρίχα σε όλο το σώμα
 • Αδύναμη τρίχα στην πλάτη και στα πλευρά
 • Αδύναμη τρίχα γύρω από τα αυτιά
 • Αδύναμη τρίχα στο λαιμό
 • Αδύναμη τρίχα στην κοιλιά
 • Πλήρης απώλεια τρίχας στα πλευρά και στην ουρά, όπου μένει μόνο μία φούντα τριχώματος στην άκρη της
 • Κυκλικά μπαλώματα χωρίς καθόλου τρίχα
 • Καραφλή κοιλιά
 • Μπαλώματα χωρίς τρίχα στα μπροστινά πόδια, στο ύψος του καρπού
 • Μπαλώματα χωρίς τρίχα στα πίσω πόδια, πάνω από τον αστράγαλο
 • Απώλεια τρίχας στην πίσω πλευρά των πίσω ποδιών, κοντά στα γεννητικά όργανα

Υπάρχουν τόσο ιατρικά προβλήματα, όσο και προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να ευθύνονται για την απώλεια τριχών στους σκύλους μας. Αν η απώλεια τριχών συνοδεύεται από αλλαγές στη συμπεριφορά, ληθαργικότητα, απώλεια ή αύξηση βάρους, αυξημένη κατανάλωση νερού και αυξημένη ούρηση, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως το συκώτι, τα νεφρά κ.ά.

Ένας σκύλος μπορεί να χάνει τρίχα από άγχος, μετά από χειρουργείο, λόγω παρασίτων ή εξαιτίας κάποιου εμβολίου ή φαρμάκου. Οι ψύλλοι μπορεί να προκαλέσουν ψώρα αλλά και ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλεί επίμονο γλείψιμο. Και τα δύο οδηγούν σε απώλεια τρίχας. Αιτία επίσης για να χάνει το αγαπημένο μας ζώο τις τρίχες του, μπορεί να είναι αλλεργίες, κάποια μόλυνση ή ακόμα και κάποια ορμονική διαταραχή.

Τι φταίει;

Για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η αιτία της τριχόπτωσης, εκτός από το λεπτομερές ιστορικό του ζώου, χρειάζονται και ιατρικές εξετάσεις (βιοψία δέρματος, ξύσμα, εξέταση αίματος, ούρων). Ο κτηνίατρος επίσης θα πρέπει να εντοπίσει πώς ακριβώς χάνονται οι τρίχες, δηλαδή αν πέφτουν από μόνες τους ή το ζώο δαγκώνεται λόγω φαγούρας ή πόνου.

Γιατί μαδάνε οι σκύλοι; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Όταν η τρίχα πέφτει από μόνη της, αυτό υποδεικνύει ασθένεια, ορμονικά ή ενδοκρινολογικά προβλήματα. Αντίθετα, όταν ο σκύλος βγάζει με τα δόντια του τις τρίχες του σημαίνει ως συνήθως, ότι έχει παράσιτα, όπως για παράδειγμα ψύλλους, ή προβλήματα συμπεριφοράς όπως άγχος.

Η θεραπεία

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την αιτία και συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά. Ακόμα, μπορεί να γίνει ορμονική θεραπεία με συμπληρώματα, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υποαλλεργικά σαμπουάν για το μπάνιο του.

Μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό του, προσφέροντάς του Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στο λάδι σολωμού που μπορούμε να προμηθευτούμε από pet shops, αλλά και μία υγιεινή διατροφή με αντιοξειδωτικά, φρέσκο κρέας και λαχανικά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης