Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Οι 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου

Οι 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Οι 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου

Η εκπαίδευση σκύλου είναι μία πολύπλοκη διαδικασία. Τις περισσότερες φορές δεν έχει σχέση με το τι κάνουμε σωστά, αλλά, με το να αποφύγουμε να κάνουμε λάθη…

5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο
Play Video about 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ

Οι 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου

Τι πρέπει να προσέχετε για να μην αποτύχετε

Βρες γιατί δεν σε ακούει ο σκύλος σου

Έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο βίντεο για τους τέσσερις λόγους για τους οποίους δεν μας ακούει ο σκύλος μας. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για να κάνουμε σωστά μια εκπαίδευση πρέπει να βρούμε γιατί ο σκύλος μας δεν αντιδρά με τον τρόπο που θα θέλαμε να αντιδράσει. Για να το πούμε πιο σωστά, γιατί δεν θέλει να αντιδράσει με τον τρόπο που θα θέλαμε εμείς να αντιδράσουμε.

Δεν πιέζουμε τον σκύλο να κάνει το οτιδήποτε. Αλλάζουμε τις καταστάσεις και το περιβάλλον, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο ο σκύλος δεν αντιδρά όπως θα θέλαμε ώστε να τον κάνουμε να θέλει να αντιδράσει με τρόπο που συμβαδίζει με εμάς, ενώ έχουμε ως στόχο την αρμονική συμβίωση. Με λίγα λόγια, η νούμερο ένα συμβουλή λέει «βρες γιατί δεν σε ακούει ο σκύλος σου».

Οι 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Δυναμώστε την αξιοπιστία σας

Το δεύτερο tip για μία σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου είναι «ενισχύστε την αξιοπιστία σας». Σκεφτείτε πόσες φορές πηγαίνετε βόλτα με τον σκύλο και μετά από λίγο του λέτε να έρθει κοντά σας γιατί θέλετε να τον δέσετε και να τον πάρετε σπίτι ή του λέτε «έλα εδώ» μόνο και μόνο γιατί έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ και φοβάστε ή αγχώνεστε μην τον χάσετε.

Δεν έχω αντίρρηση σε κανένα από τα δύο, αλλά δείτε λίγο πώς λειτουργεί μέσα στο μυαλό του σκύλου σας. Ενώ απολαμβάνει τη βολτούλα του στο πάρκο, στην εξοχή ή οπουδήποτε αλλού, ξαφνικά ακούει κάποιον να τον φωνάζει κοντά του με κατάληξη να τον δέσει και να τελειώσει η βόλτα. Ή να του κάνω ένα ταπ ταπ στο κεφάλι και να τον αφήσω πάλι να πάει να φύγει.

Οι 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Με αυτόν τον τρόπο δηλητηριάζουμε τη σχέση μας με τον σκύλο μας. Φανταστείτε να πηγαίνω βόλτα με έναν φίλο μου και στα καλά καθούμενα να του λέω «έλα εδώ λίγο», να έρχεται, να του δίνω δύο φιλικά χτυπηματάκια στην πλάτη και να του λέω μετά «εντάξει, φύγε τώρα». Πόσες φορές θα το κάνω αυτό πριν πει ότι είμαι βλάκας, τρελός, χαζός ή δεν ξέρω τι μου γίνεται.

Γι’ αυτό λέω πως έτσι, δηλητηριάζουμε τη σχέση μας με τον σκύλο μας, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Ενώ ξέρει τι σημαίνει το «έλα εδώ» εγώ του δείχνω ότι αυτό που θέλω είναι να έρθει κοντά μου απλά για να μην είναι εκεί που περνάει καλά. Και αυτό δεν έχει μόνο εφαρμογή στο «έλα εδώ», αλλά και στο «περίμενε», στο «κάνε ησυχία», στο «μην το πειράξεις αυτό».

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν πηγαίνουμε βόλτα και ο σκύλος μας βρίσκει κάτι στον δρόμο και εμείς του το παίρνουμε από το στόμα χωρίς δεύτερη κουβέντα. Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια εκπαίδευσης ώστε ο σκύλος να μας εμπιστεύεται για να μας δώσει αυτό που βρήκε. Αν αντιδράσουμε λάθος μία, δύο, τρεις, τέσσερις φορές, αυτό θα κλιμακωθεί, με αποτέλεσμα όποτε βρίσκει κάτι να το αρπάζει και να εξαφανίζεται ή να το τρώει πολύ γρήγορα για να μην του το πάρουμε.

Δεν θα το κάνει επειδή είναι κτητικός ή κυριαρχικός ή χαζός. Θα το κάνει γιατί είναι έξυπνος και έχει βρει τη λύση για να μην του πάρουν αυτό που βρήκε. Όλο αυτό θέλει σωστούς χειρισμούς και πρέπει να μην έχετε δηλητηριάσει τη σχέση σας με τον σκύλο σας και το νόημα όσων λέτε

Καλύψτε σωστά τις ανάγκες του σκύλου σας

Καλύψτε σωστά και με αξιοπιστία τις ανάγκες του σκύλου σας. Όταν ένας σκύλος έχει μεγάλη ανάγκη να πάει βόλτα, θα πρέπει να του δώσουμε ένα καταλάβει ότι θα πάμε μεγάλη βόλτα αρκεί να μας ακούσει.

Αν ο σκύλος μας, έχει μεγάλη ανάγκη να παίξει, να εξερευνήσει ή να κάψει ενέργεια, θα πρέπει να του δώσουμε να καταλάβει, ότι όλα αυτά θα γίνουν με τον τρόπο που θέλει, αλλά όταν θα σου ζητήσω να κάνεις κάτι, εσύ θα πρέπει να το κάνεις. Και αυτό αμέσως θα σου ξεκλειδώσει τη δυνατότητα να συνεχίζεις να καλύπτεις την ανάγκη σου.

Οι 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αυτό είναι αρκετά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και θέλει σωστή προσέγγιση από τον ιδιοκτήτη. Είναι λίγο δύσκολο να το πετύχετε, αλλά μόλις ο σκύλος συνειδητοποιήσει ότι όσο πιο πολύ μας ακούει, τόσο περισσότερο αυτός θα καλύπτει τις ανάγκες του, τόσο θα θέλει να μας ακούει. Αρκεί να είμαστε δίκαιοι και σωστοί στα δύο πρώτα σημεία που αναφέραμε. Οπότε, είναι απαραίτητο να έχετε σωστή προσέγγιση στο πώς θα καλύψετε τις ανάγκες του.

Από την άλλη όμως, για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να καταλάβει ότι για να σε πάω βόλτα θα πρέπει να μην χτυπιέται πάνω στην πόρτα, θέλει κάποια βήματα τα οποία είναι αρκετά πολύπλοκα και έχουν μια δυσκολία στο να τα πετύχει κάποιος με την πρώτη.

Οπότε μπείτε στη διαδικασία να ενημερωθείτε σωστά, να αποκτήσετε σωστή προσέγγιση στο πως αντιλαμβάνεστε την ψυχολογία που έχει ο σκύλος, πριν αρχίσετε να κατηγορείτε τον σκύλο σας ότι είναι κυριαρχικός, χαζός ή πεισματάρης. Θα δείτε ότι όσο πιο πολύ ανεβαίνουν οι γνώσεις σας, τόσο περισσότερο θα λέτε «τι κουταμάρες έκανα και παίδευα και τον σκύλο μου, παίδευα και εμένα».

Εγώ που είμαι πολλά χρόνια εκπαιδευτής, κάθε φορά μου μαθαίνω κάτι, λέω «ναι, κουταμάρα έκανα, σε πολλά θέματα». Και αυτή είναι και η ουσία της εκπαίδευσης, να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι.

Μάθετε τον σκύλο σας

Ο τέταρτος λόγος για τον οποίο καταστρέφεται μια εκπαίδευση και δεν λειτουργεί σωστά, είναι γιατί δεν έχουμε φροντίσει να τον μάθουμε και να τον γνωρίσουμε πραγματικά. Ο Σουν Τζού έλεγε «γνώρισε τον εχθρό σου». Εμείς λέμε «γνώρισε τον φίλο σου, τον σκύλο σου».

Μάθε τι ανάγκες έχει, τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει, μάθε πώς μπορείς να τον βοηθήσεις. Και δεν εννοώ απαραίτητα πήγαινέ τον να εκπαιδευτεί. Αν παρατηρήσετε λίγο το σκύλο σας θα δείτε ότι έχει ανάγκη από χάδια, ότι έχει ανάγκη από το να τρέξει, ανάγκη να εξερευνήσει. Θα το καταλάβετε. Αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε, τότε επικοινωνήστε με έναν ειδικό να σας βοηθήσει. Αλλά γνωρίζοντας το τι αρέσει στον σκύλο μας, έχουμε τη δυνατότητα να τον βοηθήσουμε να κάνει πράγματα.

Οι 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αν γνωρίζετε ότι εμένα μου αρέσουν οι βόλτες στην εξοχή, ένας τρόπος να με βοηθήσετε είναι να μου τάξετε βόλτα στην εξοχή. Το ίδιο ισχύει και με τον σκύλο. Απλώς η προσέγγιση και ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνουμε είναι λίγο διαφορετικός στους ανθρώπους. Φροντίστε να μάθετε τον καλύτερό σας φίλο, να τον γνωρίσετε δηλαδή, για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γνώση που έχετε, όχι για να τον εκμεταλλευτείτε, αλλά για να τον βοηθήσετε να γίνει καλύτερος και να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες του.

Βάλτε σωστά θεμέλια

Η πέμπτη συμβουλή, την οποία πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ όταν θα μπείτε στη διαδικασία να επικοινωνήσετε σωστά με το σκύλο σας είναι να βάλετε τα σωστά θεμέλια. Όσο καλή εκπαίδευση και να κάνετε, όσο και να έχετε φροντίσει να καλύψετε όλα τα προηγούμενα βήματα, ποτέ μα ποτέ δεν θα έχετε τόσο καλό αποτέλεσμα αν δεν έχετε ξεκινήσει από την αρχή σωστά.

Σωστή κοινωνικοποίηση, σωστή προσέγγιση σε καταστάσεις, φροντίζουμε να τον παρατηρήσουμε, να δούμε τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει από την αρχή, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά για να του δώσουμε αυτά που θέλει.

Πολλές φορές εκπαιδεύω έναν σκύλο χρησιμοποιώντας μεζεδάκια και μου λένε πως με αυτόν τον τρόπο εκπαίδευσης, αν δεν έχει μεζεδάκι δεν θα το κάνει σωστά. Πολύ μεγάλο λάθος. Το μεζεδάκι το χρησιμοποιούμε για να τραβήξουμε την προσοχή του ώστε να του εξηγήσουμε τι πρέπει να κάνει.

Αυτό έχει συγκεκριμένο σκοπό, να αναπτύξουμε τις ικανότητές του και να τον κάνουμε να καταλάβει ότι όσο πιο πολύ κάνεις αυτά που σου λέω, τόσο πιο πολύ θα καλύπτω τη ανάγκη σου. Μόλις το πετύχουμε αυτό, τότε έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό. Πάντα όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πρέπει να βάλουμε γερές βάσεις.

Οι 5 κανόνες της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Προσέξτε, δεν υπάρχει απαγορευτική ηλικία για έναν σκύλο για να εκπαιδευτεί και να μάθει πράγματα. Απλώς, αν ξεκινήσετε σε μεγάλη ηλικία, θα πρέπει να είστε συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι να κάνετε επιπλέον κόπο ώστε να φέρετε τον σκύλο σας εκεί που θέλετε και να είναι αρμονική η συμβίωση σας μαζί του. Διαφορετικά, η εκπαίδευση θα αποτύχει.

Κάντε καλή κοινωνικοποίηση, μην χρησιμοποιείτε την επικοινωνία με τον σκύλο σας για να τον ξεγελάσετε, εκτός και αν έχετε τρόπο να του εξηγήσετε ότι τώρα θα γίνει κάτι δυσάρεστο γιατί μετά θα γίνει κάτι πολύ ευχάριστο. Τέλος, μην μπαίνετε στη διαδικασία να εκμεταλλεύεστε όλα αυτά τα οποία έχετε διδάξει στο σκύλο σας επειδή απλά σας βολεύει.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης