Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Σκύλος και βόλτα

Σκύλος και βόλτα - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Σκύλος και βόλτα

Ποιο είναι το νόημα της βόλτας του σκύλου μας; Πόσες φορές την ημέρα χρειάζεται να το κάνουμε; Τι διάρκεια πρέπει να έχει; Τι μπορούμε να βελτιώσουμε στη σχέση μας με τον σκύλο μας μέσα από τη βόλτα; Ο Ηλίας Ραϋμόνδης αναλύει…

Σκύλος και βόλτα - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο
Play Video about Σκύλος και βόλτα - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ.

Σκύλος και βόλτα

Η βόλτα είναι κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στη σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Επίσης μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας του σκύλου.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καλύπτουμε την ανάγκη του σκύλου να κάψει ενέργεια, είτε σωματικά, δηλαδή να κάψει ο σκύλος θερμίδες, είτε πνευματικά, δηλαδή να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, να βρει λύσεις και να εξερευνήσει.

Το να πάμε βόλτα με τον σκύλο μας, ανάλογα βέβαια με το τι σκύλο έχουμε, μπορεί να καλύψει και τα δύο σε κάποιο βαθμό. Περισσότερη όμως έμφαση δίνει στο να χρησιμοποιήσει ο σκύλος το μυαλό του και να βρεις λύσεις. Κάθε φορά που παίρνουμε τον σκύλο μας και τον πηγαίνουμε βόλτα, θα πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει τι θέλουμε να κάνουμε κατά το διάστημα της βόλτας. Και δεν εννοώ να αναλύσουμε πού θα πάμε βόλτα και τι θα κάνουμε, αλλά να έχουμε αναλύσει σε τι θα δώσουμε έμφαση.

Σκύλος και βόλτα - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Κάθε φορά λοιπόν που βγαίνουμε για βόλτα με τον σκύλο μας θα πρέπει να έχουμε σκεφτεί, αν θέλουμε ο σκύλος μας να αθληθεί, δηλαδή να κάψει σωματική ενέργεια, αν θέλουμε να αποκτήσει εμπειρίες και να γνωρίσει καινούργια πράγματα ή αν θέλουμε να ακονίσει τις ικανότητες που έχει να εξερευνά και να βρίσκει λύσεις. Θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε να κάνουμε στη βόλτα που θα πάμε.

Πώς λειτουργεί η βόλτα στο μυαλό του σκύλου;

Το ερώτημα είναι τι μπορώ να βελτιώσω μέσα από τη βόλτα, πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνει και για ποιο λόγο είναι τόσο απαραίτητη. Για να μπορέσω να σας απαντήσω πρέπει να σας αναλύσω ακριβώς πώς λειτουργεί η βόλτα μέσα στο μυαλό του σκύλου. Το πρώτο στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η βόλτα είναι ότι ο σκύλος μας θα κάψει θερμίδες.

Για να κάψει όμως θερμίδες δεν είναι αρκετό να τον έχουμε απλά δεμένο στο λουρί του και εμείς να περπατάμε χαλαρά, να ρίχνουμε ματιές σε καμιά βιτρίνα ή να μιλάμε με τον φίλο μας. Ο σκύλος για να κάψει θερμίδες αποκλειστικά με τη βόλτα πρέπει να βρεθεί σε κάποιο μέρος, ιδανικά ένα ασφαλές μέρος, όπως κάποιο πάρκο ή αν έχουμε καλή φυσική κατάσταση και αντοχή να περπατάμε γρήγορα ή ακόμα και να τρέξουμε μαζί του.

Αυτό όμως για να το πετύχουμε μέσα από τη βόλτα, θα πρέπει ο σκύλος να έχει μάθει να ανταποκρίνεται σωστά στο να τρέχει δίπλα μας ή στο να επιστρέψει γρήγορα δίπλα μας όταν του το ζητήσουμε.

Σκύλος και βόλτα - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί η βόλτα;

Πόση ώρα χρειάζεται όμως να διαρκέσει η βόλτα για να πούμε ότι ο σκύλος μας έχει κάψει αρκετές θερμίδες; Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ καθώς εξαρτάται από τι σκύλο έχετε.

Είναι σκύλοι, όπως πχ τα μαλτέζ που είναι μικρόσωμα, οι οποίοι με 20 λεπτά, λίγο έντονου περπατήματος είναι οκ και υπάρχουν και σκύλοι μεγαλόσωμοι όπως τα μαλινουά και οι γερμανικοί ποιμενικοί, οι οποίοι μπορεί και να χρειάζονται 3 με 4 ώρες την ημέρα για να πούμε ότι έχουν κάψει αρκετή σωματική ενέργεια και έχουν αποβάλει την ένταση που συσσωρεύουν και για το επόμενο 24ώρο θα είναι καλυμμένοι. Οπότε για να καταλάβετε πόση ώρα πρέπει διαρκεί η βόλτα του σκύλου σας, θα πρέπει να δείτε σε τι επίπεδο ενέργειας βρίσκεται.

Γιατί πηγαίνουμε βόλτα;

Το δεύτερο κομμάτι που πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι το γιατί πηγαίνουμε τη βόλτα. Για παράδειγμα, όταν έχουμε μικρά παιδιά, τα οποία τα γνωρίζουμε με άλλα παιδιά ή με διάφορες άλλες καταστάσεις, πάμε στην παιδική χαρά, πάμε στο πάρκο, πάμε να δούμε τα ζωάκια στον ζωολογικό κήπο.

Έτσι, όπως δίνουμε ερεθίσματα στα παιδιά, αντίστοιχα δίνουμε ερεθίσματα και εμπειρίες στον σκύλο μας με σκοπό να αντιδράσει σε αυτά. Πρέπει να έρθει σε επαφή με μυρωδιές, ή να έρθει σε επαφή με έναν άλλο σκύλο που θα συναντήσει, πάντα με την άδεια του άλλου ιδιοκτήτη.

Σκύλος και βόλτα - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ο σκύλος αρχίζει και μυρίζει, αναγνωρίζει οσμές, αναγνωρίζει εικόνες, ήχους, τοποθεσίες και μαζεύει πληροφορίες. Καταλαβαίνει από τη μυρωδιά του άλλου σκύλου αν είναι φιλικός, αναγνωρίζει το φύλο του, αν είναι καλά στην υγεία του και αρχίζει και καταχωρεί διάφορες πληροφορίες οι οποίες τον βοηθάνε αργότερα να βγάλει συμπεράσματα και να καταλάβει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί κάτω από ανάλογες καταστάσεις.

Βόλτα για τον σκύλο και όχι μόνο για εμάς

Πολύς κόσμος θέλει να πηγαίνει με τον σκύλο του για καφέ και να περνάει ωραία. Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό, όμως η διαδικασία του να πάω για καφέ είναι μεν ευχάριστη για εμάς, όμως δεν είναι το ίδιο ευχάριστη για τον σκύλο.

Εννοείται ότι είναι πολύ καλύτερα ο σκύλος μας να είναι μαζί μας και να κάθεται σε μία άκρη μέσα στον χώρο που πίνουμε καφέ και να χαζεύει τον κόσμο, αλλά το ιδανικό για αυτόν δεν είναι να κάτσει κάπου δύο ώρες και να μας παρακολουθεί να μιλάμε με τους φίλους μας. Το ιδανικό για τον σκύλο είναι να περπατήσει, να τριγυρίσει και να δει κόσμο.

Για να φτάσουμε στο σημείο ο σκύλος μας να μπορεί να κάτσει ήσυχος δίπλα μας για μία – δύο ώρες, όσο εμείς πίνουμε τον καφέ μας, πρέπει να του το μάθουμε. Και αυτό είναι μια διαδικασία όπου αρχίζουμε και τη δουλεύουμε πάνω στη βόλτα. Αρχικά πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας με το σκύλο μας και μετά σιγά σιγά να του δώσουμε να καταλάβει μέσω αυτής της κοινής γλώσσας, ότι θα πάμε κάπου και εκεί που θα πάμε θα καθήσεις ήρεμος και χαλαρός για κάποιο διάστημα και μετά θα σε πάω βόλτα.

Σκύλος και βόλτα - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Το πώς θα το πετύχουμε αυτό θα το αναλύσουμε σε ένα άλλο βίντεο, καθώς θα πρέπει να δείτε ποιες από αυτές τις τεχνικές ταιριάζει καλύτερα στο σκύλο σας, γιατί ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ο τρόπος που προσεγγίζουμε μία εκπαίδευση εξαρτάται από την οικογένεια που έχει το σκύλο, το περιβάλλον που μεγαλώνει ο σκύλος και ιδιαίτερα από τον χαρακτήρα που έχει ο σκύλος.

Δεν μπορεί κάποιος να σας πει έτσι απλά κάντε αυτό ή κάντε εκείνο και να ξέρει σίγουρα ότι στον δικό σας σκύλο θα δουλέψει. Σε κάποιους σκύλους θα δουλέψει, σε κάποιους άλλους μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης