Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd)

Ράτσες σκύλων - Γερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd)

Καταγωγή: Γερμανία
Ιστορία

Τα εύσημα για τη δημιουργία αυτής της υπέροχης ράτσας ανήκουν στον Γερμανό εκτροφέα σκύλων Max Emil Friedrich von Stephanitz, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Ιππικού στον γερμανικό στρατό.

Ο Stephanitz άρχισε να ασχολείται με την εκτροφή σκύλων το 1890. Ήθελε να βελτιώσει τους τότε Γερμανικούς Ποιμενικούς, οι οποίοι ήταν οι καλύτεροι σκύλοι εργασίας, ωστόσο, δεν είχαν κάποια στάνταρ χαρακτηριστικά.

Ο Stephanitz παραβρέθηκε σε πάρα πολλές επιδείξεις σκύλων και παρατήρησε ότι οι ποιμενικοί με τα λυκίσια χαρακτηριστικά είχαν τις καλύτερες επιδόσεις.

Μετά από πολλές απόπειρες επιλεκτικής εκτροφής και προσεκτικής παρατήρησης κατέληξε, το 1899, στον Γερμανικό Ποιμενικό που γνωρίζουμε σήμερα ο οποίος ήταν αποτέλεσμα επιμειξίας τριών διαφορετικών τύπων γερμανικών ποιμενικών, του ποιμενικού της βόρειας φυλής, του ποιμενικού της νότιας φυλής και του ποιμενικού της Θουριγγίας.

Εμφάνιση

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι μία μεγαλόσωμη ράτσα με σφηνοειδές κεφάλι, στητά αυτιά και μακριά ουρά. Η γούνα του έχει διπλό μανδύα και το τρίχωμα είναι παχύ, ίσιο και σκληρό.

Ύψος: 53 – 65 εκατοστά
Βάρος: 22 – 40 κιλά
Χρώμα: Μαύρο με πυρόξανθα, καφέ, μαύρα ή ανοιχτά γκρι σημάδια.

Ράτσες σκύλων - Γερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Χαρακτήρας

Έξυπνος, πιστός και παρατηρητικός, ο Γερμανικός Ποιμενικός μπορεί εύκολα να προσαρμόζεται στην εκάστοτε ψυχική διάθεση του ιδιοκτήτη του. Τα πάει πολύ καλά με τους ανθρώπους και τα παιδιά αλλά μπορεί να γίνει αρκετά επιφυλακτικός με τους ξένους (προσοχή στην κοινωνικοποίηση).

Μπορεί να προσαρμοστεί στη ζωή σε διαμέρισμα αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα επίπεδα της ενέργειάς του είναι πάνω από τον μέσο όρο. Χρειάζεται καθημερινή άσκηση για τουλάχιστον 1 με 2 ώρες. Του αρέσει να εξερευνά και να γνωρίζει καινούρια μέρη.

Υγεία

Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 10 με 13 χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι η ράτσα είναι επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου και δυσπλασία του αγκώνα. Επιπλέον κάποιοι παρουσιάζουν ανωμαλίες στο αίμα, πεπτικά προβλήματα, επιληψία, χρόνιο έκζεμα και δερματικές αλλεργίες.

Εκπαίδευση

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι έξυπνος και μαθαίνει εύκολα, ωστόσο, είναι απαραίτητη η σωστή προσέγγιση από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Παρόλο που δεν είναι κυνηγητικό σκυλί έχει, σε μεγάλο βαθμό, το ένστικτό του κυνηγιού με αποτέλεσμα να ενδιαφέρεται για οτιδήποτε είναι ή μοιάζει να είναι ζωντανό.

Η σωστή κοινωνικοποίηση και η ήρεμη, χωρίς βία καθοδήγηση θα του δώσουν τις απαραίτητες εμπειρίες ώστε να αναπτύξει επιθυμητές συμπεριφορές.

Ράτσες σκύλων - Γερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ο Γερμανικός Ποιμενικός πρέπει να μάθει να μην κυνηγάει γάτες, πρόβατα, ποδήλατα, μηχανάκια… αλλά και ότι η παρουσία τους είναι κάτι φυσιολογικό που δεν θα πρέπει να τον στρεσάρει ή να τον φοβίζει, διαφορετικά μπορεί να προβεί σε απότομες και ανεξέλεγκτες επιθέσεις.

Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι ο Γερμανικός Ποιμενικός αναπτύσσει πολύ δυνατή σχέση με τους ιδιοκτήτες του με αποτέλεσμα, μερικές φορές, να γίνεται υπερβολικός. Ειδικές ασκήσεις από μικρή ηλικία τον βοηθάνε να διαχειρίζεται τις επαφές των ιδιοκτητών του με άλλα ζώα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης