Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ο σκύλος μου δεν με ακούει

Ο σκύλος μου δεν με ακούει - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Όταν ο σκύλος μου δεν με ακούει

του Ηλία Ραϋμόνδη, Ειδικού στην Επικοινωνία μεταξύ Σκύλων και Ανθρώπων

Όταν ζητάμε κάτι από τον σκύλο μας και ο αυτός δε μας ακούει, το κάνει για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

Το πώς θα αντιδράσουμε εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο ο σκύλος δεν ακούει τι του λέμε. Το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, είναι ένα από τα κλειδιά για την αρμονική συμβίωση με τον τετράποδο φίλο μας.

Πριν λοιπόν να κατηγορήσουμε τον σκύλο μας ότι είναι πεισματάρης, χαζός ή ότι θέλει να μας «πάρει τον αέρα» θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω σημεία.

Έχουμε την προσοχή του;

Το να τραβήξουμε την προσοχή ενός σκύλου είναι πιο δύσκολο από ότι φαντάζεστε. Ο λόγος; Οι αισθήσεις τους και ο τρόπος με τον οποίο το μυαλό τους επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που του δίνουν. Κάθε ήχος, κάθε μυρωδιά και κάθε κίνηση, μεταφέρουν πληροφορίες. Ποιος, πού, πότε, μικρός ή μεγάλος, σκύλος ή κάτι άλλο, αρσενικό ή θηλυκό, υγιές, άρρωστο ή πληγωμένο;

Όταν λοιπόν ζητάμε από τον σκύλο μας κάτι και αυτός δε γυρίζει καν να μας κοιτάξει, δεν είναι επειδή δε θέλει να μας ακούσει, αλλά επειδή πραγματικά δε μας ακούει! Το μυαλό του βρίσκεται αλλού. Επιπλέον θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι αισθήσεις των σκύλων είναι πολύ πιο οξυμένες από των ανθρώπων. Επειδή εμείς δεν ακούμε, δε βλέπουμε ή δε μυρίζουμε κάτι, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Για να μπορούμε να τραβάμε την προσοχή του σκύλου μας οπουδήποτε, πρέπει να τον «δουλέψουμε» πρώτα σε ήρεμο περιβάλλον και σταδιακά να αυξήσουμε τα ερεθίσματα. Επιπλέον πρέπει η σχέση μας μαζί του να μη δηλητηριάζεται από φωνές ή άλλες μορφές βίας.

Ο σκύλος μου δεν με ακούει - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ξέρει σίγουρα τι του ζητάμε;

Επειδή ένας σκύλος εκτέλεσε κάπου, κάπως, κάποτε μία εντολή, δε σημαίνει απαραίτητα ότι την ξέρει. Επιπλέον, το ότι εκτελεί σε πολύ καλό βαθμό μία εντολή σε ένα περιβάλλον δεν σημαίνει ότι έχει καταλάβει ότι θα την εκτελεί παντού. Για να μπορέσει ένας σκύλος να εκτελέσει οπουδήποτε, οποιαδήποτε εντολή, χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και το πιο σημαντικό, ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχουν άριστη σχέση και να ξέρουν να επικοινωνούν.

Μήπως του ζητάμε κάτι δυσάρεστο;

Όταν σε έναν σκύλο δεν αρέσει κάτι, μας το δείχνει με χίλιους δυο τρόπους. Μπορεί να κλαψουρίζει, να ρίξει τα αυτάκια του, να χαμηλώσει στο έδαφος, να βάλει τη ουρά στα σκέλια ή μπορεί να γρυλίσει, να δείξει τα δόντια του, ακόμα και (σε ακραίες καταστάσεις) να επιτεθεί. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε τότε είναι να τον τιμωρήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο.

Όταν ένας σκύλος είναι δυσαρεστημένος και εμείς τον τιμωρούμε απλά κάνουμε την κατάσταση ακόμα πιο δυσάρεστη. Όταν ένας σκύλος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας και εμείς τον τιμωρήσουμε αυτό που είναι πιο πιθανόν να καταλάβει είναι ότι πρέπει να σταματήσει να επικοινωνεί.

Όλα τα πλάσματα, κατ’ επέκταση και οι σκύλοι, προσπαθούν να αποφύγουν τις δυσάρεστες καταστάσεις. Αν δεν μπορούν να τις αποφύγουν θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους με όποιον τρόπο μπορούν.

Οι συμβουλές του στυλ: «πρόσεχε να μη σου πάρει τον αέρα» ή «σπάσε του τον τσαμπουκά» ανήκουν σε ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν.

Παράδειγμα: Ένας σκύλος που δε θέλει να μένει μόνος του, μπορεί να σταματήσει να παραπονιέται αν τον μαλώσουμε αρκετά, ωστόσο η αιτία δε θα εξαφανιστεί.

Το άγχος, η ανία ή οτιδήποτε άλλο, τον έκανε να παραπονιέται, θα τον σπρώξει σε άλλες συμπεριφορές όπως καταστροφές, αυτοτραυματισμούς, τάσεις φυγής και θα δημιουργήσει ποικίλες συναισθηματικές αλλαγές όπως ένταση, οργή και κατάθλιψη.

Σήμερα, εκπαιδεύουμε τον σκύλο ώστε, αρχικά, να είναι πιο ανεκτικός και, στο τέλος, να αποδέχεται τις καταστάσεις. Αρχικά αφήνουμε το σκύλο μόνο του για μικρά χρονικά διαστήματα. Ταυτόχρονα του δίνουμε διέξοδο κάνοντας τον χώρο που μένει μόνος του, άνετο και ενδιαφέρον. Σταδιακά τα διαστήματα θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Σιγά σιγά ο σκύλος θα καταλάβει ότι το να μένει μόνος του δεν είναι κακό, του αλλά έχει ενδιαφέρον.

Προσοχή: Ο κάθε σκύλος έχει τον δικό του χαρακτήρα και τις δικές του ιδιαιτερότητες και ο τρόπος που τους συμπεριφερόμαστε και διαμορφώνουμε τις συμπεριφορές και τις αντιλήψεις τους (πάντα χωρίς βία) πρέπει να προσαρμόζεται σε αυτά.

Τελευταία συμβουλή

Οι σκύλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Δυστυχώς επειδή δεν έχουμε μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας παρερμηνεύουμε τη συμπεριφορά τους. Τις περισσότερες φορέ,ς δεν είναι ούτε Κυριαρχικοί, ούτε Κτητικοί, ούτε θέλουν να μας πάρουν τον αέρα. Είναι απλά μπερδεμένοι ή/και σε αδιέξοδο.

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα ζωντανό και σε όλη του τη ζωή θα έχει στιγμές, που για έναν από τους παραπάνω λόγους δεν θα μας ακούσει.

Σκοπός του κάθε ιδιοκτήτη είναι να μάθει να διαβάζει τον σκύλο του και πάντα χωρίς την παραμικρή χρίση βίας, να εφαρμόζει τις κατάλληλες τεχνικές που θα του δώσουν τα αναγκαία εφόδια ώστε, παρόλο που δεν είναι άνθρωπος, να μπορεί να συνυπάρξει μαζί μας σε έναν ανθρώπινο κόσμο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης