Τα σωστά βήματα στην εκπαίδευση σκύλων
Πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε με τα σωστά βήματα την εκπαίδευση του σκύλου μας; Τι πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να μην μπερδέψουμε τον σκύλο μας και να μην μπερδευτούμε και εμείς οι ίδιοι; Ο Ηλίας Ραϋμόνδης αναλύει…
Μάθετε περισσότερα για το Σύστημα Ε.Σ.Σ.Α.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ
Τα σωστά βήματα στην εκπαίδευση σκύλων
Έχουμε μιλήσει σε άλλο άρθρο για το πόσο σημαντικό είναι να βρούμε το κατάλληλο κίνητρο, όταν μιλάμε για την εκπαίδευση του σκύλου μας. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε με τα σωστά βήματα, ώστε να μην μπερδέψουμε τον σκύλο μας, να μην μπερδευτούμε εμείς και να έχουμε το καλύτερο δυνατό επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πολλές φορές όταν ξεκινάμε να εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας, του κάνουμε διάφορες ασκήσεις όπως είναι το «έλα», το «κάτσε», το «μείνε», χωρίς όμως να συνειδητοποιούμε ακριβώς τι μπορούμε να πετύχουμε μέσα από αυτές τις ασκήσεις και χωρίς να ακολουθούμε τα σωστά βήματα.
Εμείς, στο Μίλα στο Σκύλο σου, θέλοντας να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα στην εκπαίδευση ενός σκύλου, έχουμε δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα, το σύστημα ΕΣΣΑ. Όπου ΕΣΣΑ, τα αρχικά των λέξεων Επικοινωνία, Συνεργασία, Σεβασμός, Αγάπη. Παρακάτω, θα δούμε τι σημαίνει το καθένα από αυτά και πώς ακριβώς θα μας βοηθήσει αυτό το σύστημα όταν θα δουλεύουμε μαζί με τον σκύλο μας.
Επικοινωνία
Η επικοινωνία έχει σαν βάση το να μπορεί να ξεκαθαρίσει ο σκύλος μας τι ακριβώς του ζητάμε, όταν του ζητάμε να κάνει κάτι. Να καταλαβαίνει δηλαδή τι ακριβώς θέλουμε, άσχετα αν θα το κάνει ή αν μπορεί να το κάνει. Σημασία έχει να καταλαβαίνει τι ακριβώς θέλουμε να του πούμε.
Συνεργασία
Αφού έχουμε πετύχει την επικοινωνία, προχωράμε στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι η συνεργασία. Η συνεργασία έχει σκοπό να δημιουργήσει καταστάσεις ώστε ο σκύλος να καταφέρει να ακονίσει τις ικανότητες του, να εντοπίσουμε προβλήματα στο περιβάλλον του ή προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε σχέση με άλλα πλάσματα, όπως άλλους σκύλους, άνθρωποι ή άλλα ζώα και να μπορέσουμε να τα λύσουμε, δηλαδή να κατευθύνουμε τον σκύλο μας, ώστε να ξεπεράσει διάφορα εμπόδια, να συνεργάζεται, να είναι κοινωνικός, να ανέχεται διάφορες καταστάσεις και να μην του δημιουργείται άγχος ή έντονα συναισθήματα.
Σεβασμός
Ο σεβασμός έχει σαν στόχο να δυναμώσει το δέσιμο μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη και ο ιδιοκτήτης να μπορεί να αποδείξει στον σκύλο του ότι ξέρει τι κάνει. Θέλουμε να μπορεί ο σκύλος να στραφεί σε κάποιον όταν οι καταστάσεις εμπεριέχουν ένταση, άγχος ή πολύ έντονα συναισθήματα, όπως φόβος ή αγωνία.
Η διαφορά της συνεργασίας από τον σεβασμό είναι ότι μέσω της συνεργασίας, μαθαίνουμε τον σκύλο να εξοικειώνεται με μία κατάσταση ώστε να μην φοβάται, να μην αγχώνεται, να μην του δημιουργείται άγχος και να μπορεί να ανταπεξέλθει όταν συνυπάρχει με άλλα πλάσματα.
Μέσω του σεβασμού μαθαίνουμε στον σκύλο να μπορεί να λειτουργήσει σωστά ακόμα και αν υπάρχει άγχος ή φόβος. Αυτά είναι συναισθήματα, τα οποία δεν θέλουμε να κυριεύουν τον σκύλο μας. Θέλουμε να ξέρει ότι όταν έρθουν αυτές οι καταστάσεις, εμείς θα είμαστε δίπλα του, για να τον βοηθήσουμε να τις ξεπεράσουμε, αρκεί να ακούσει τι του λέμε και να δώσει την προσοχή που χρειάζεται.
Αγάπη
Το τελευταίο κομμάτι είναι η αγάπη, με το οποίο αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να δώσουμε στον σκύλο να καταλάβει ότι όσο πιο πολύ μας προσέχει και κάνει αυτά που του λέμε, τόσο πιο πολλά από αυτά που θέλει θα γίνονται πράξη. Με άλλα λόγια, θέλουμε να γίνουμε εμείς το κίνητρο για τον σκύλο, θέλουμε να γίνουμε εμείς κάτι πολύ σημαντικό για αυτόν, καθώς μέσα από εμάς θα γίνουν πραγματικότητα όλα όσα θέλει.
Μπορεί αυτό που θέλει να είναι μία βόλτα, μπορεί να είναι παιχνίδι, χάδια, μπορεί να θέλει φαγητό ή να παίξει με άλλους σκύλους. Αν εμείς το κατευθύνουμε και του δείξουμε τι να κάνει, θα το απολαύσει περισσότερο.