Καταλαβαίνει ο σκύλος μου τι του λέω;
Καταλαβαίνουν οι τετράποδοι φίλοι μας τι λέμε όταν τους μιλάμε; Αναγνωρίζουν λέξεις; Απόψεις και πραγματικότητα. Ο Ηλίας Ραϋμόνδης εξηγεί και αναλύει…
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ
Καταλαβαίνει ο σκύλος μου τι του λέω;
Καταρχάς να τονίσω ότι παραθέτω τις προσωπικές μου απόψεις, καθώς ασχολούμαι πάρα πολύ καιρό με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δηλαδή την εκπαίδευση και την ψυχολογία των σκύλων. Όπως και εγώ, έτσι και πολλοί από εσάς έχετε την ικανότητα να κρίνετε αν μία άποψη είναι σωστή σε σύγκριση με μία άλλη.
Σήμερα θα μιλήσουμε για το κατά πόσο οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν τι τους λέμε, να αναγνωρίζουν λέξεις και να αντιλαμβάνονται πράγματα. Αυτό είναι μια αρκετά πολύπλοκη ιστορία και θα χρειαστεί να το αναλύσουμε. Συγκεκριμένα, σε αυτό το βίντεο θα μιλήσουμε για το κατά πόσο οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν κάποιες λέξεις.
Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, θα φέρω κάποια παραδείγματα με ανθρώπους. Προσοχή, δεν λέω ότι οι σκύλοι είναι άνθρωποι και ότι αντιλαμβάνονται τα πράγματα ως άνθρωποι, απλώς θα φέρω συγκεκριμένα παραδείγματα με ανθρώπους για να βοηθήσω να γίνει πιο κατανοητό το όλο θέμα.
Όταν λοιπόν οι γονείς μιλάνε σε ένα μικρό παιδί, το πρώτο που καταλαβαίνει το παιδί είναι τα συναισθήματα και η χροιά της φωνής. Ένα παιδί, σε πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να καταλάβει τη χροιά της φωνής των γονιών του, όμως δεν είναι σε θέση να καταλάβει την έννοια των λέξεων που ακούει.
Όταν η μαμά του λέει «γεια σου αγάπη μου» καταλαβαίνει τον τόνο και τη χροιά, μπορεί να καταλάβει τη στοργή, αλλά δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνουν οι λέξεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να του διδάξουμε σιγά σιγά.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση όσον αφορά τους σκύλους. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι θα πω σε έναν σκύλο «έλα εδώ» και ο σκύλος θα καταλάβει. Ή πιστεύει ότι θα του μιλήσω με αγάπη και στοργή και θα του πω «τι καλός που είσαι, μπράβο» και θα καταλάβει τις λέξεις που του λέω εκείνη τη στιγμή.
Το θέμα είναι ότι οι σκύλοι είναι πάρα πολύ καλοί στο να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δηλαδή, αν είμαστε φοβισμένοι, εκνευρισμένοι ή θυμωμένοι. Δεν μπορούν όμως να καταλάβουν τις λέξεις, εκτός και αν εμείς τους μάθουμε να το κάνουν.
Ακριβώς όπως και στην περίπτωση ενός μικρού παιδιού, όπου πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να του μάθουμε τι σημαίνει το «έλα εδώ», ή το «σε αγαπώ», να του μάθουμε τι σημαίνουν οι λέξεις.
Το ίδιο ισχύει και με έναν σκύλο. Αν δεν τον μάθουμε τι σημαίνει η λέξη «έλα», αν δεν του μάθουμε τι σημαίνει η λέξη «πρόσεχε», «περίμενε», είναι απαράδεκτο από την πλευρά μας, να περιμένουμε να του λέμε κάτι και αυτός να το κατανοεί.
Για να κλείσω αυτό το κομμάτι, πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις, καθώς οι σκύλοι αναγνωρίζουν την ένταση και αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τα οποία έχουμε και μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι καταλαβαίνουν τι τους λέμε. Όταν γυρνάμε σπίτι και ο σκύλος μας έχει κάνει μία ζημιά και εμείς τσαντιζόμαστε, ο σκύλος μπορεί να καταλάβει ότι έχουμε θυμώσει.
Αν γυρίσουμε εκείνη τη στιγμή και του μιλήσουμε, ο σκύλος καταλαβαίνει ότι εμείς έχουμε θυμό και απευθυνόμαστε σε αυτόν. Όταν όμως του λέμε «τι έκανες εκεί;», δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις λέξεις, εκτός αν του το έχουμε διδάξει. Και αυτή είναι μία διαδικασία η οποία χρειάζεται πολύ συγκεκριμένα βήματα και αρκετό χρόνο.
Πολλοί από μας πιθανόν νομίζουμε πως τα σκυλιά μας δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε. Πλέον, έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η πεποίθηση αυτή είναι λάθος. Για την ακρίβεια κατανοούν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.
Σύμφωνα με μελέτη στο Eotvos Lorand University της Βουδαπέστης, τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν το λεξιλόγιο και τον τονισμό της ανθρώπινης ομιλίας. Αυτό σημαίνει πως επεξεργάζονται την αξία της ανταμοιβής με βάση της λέξης που λέμε. Όλα αυτά με την πρϋπόθεση ότι θα τους εκπαιδεύσουμε να κατανοούν τις λέξεις που θέλουμε να γνωρίζουν.
Η έρευνα αποδεικνύει πως, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά χρησιμοποιούν διαφορετικές πλευρές του εγκεφάλου για να κατανοήσουν το λεξιλόγιο και το ύφος και στη συνέχεια συνδυάζουν τις πληροφορίες για να βρουν το νόημα. Στη συνέχεια, η μελέτη διαπίστωσε πως τα σκυλιά ανταποκρίνονται καλύτερα στα θετικά λόγια με υπερβολικά θετικό τόνο. Οπότε την επόμενη φορά, βεβαιωθείτε πως θα επιβραβεύσετε τον σκύλο σας με όλη σας την ψυχή.