Σκύλοι και ανεπτυγμένη αίσθηση δικαιοσύνης
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η αίσθηση της δικαιοσύνης, δεν είναι μόνο βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, αλλά αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο συμπεριφοράς τόσο των σκύλων, όσο και των λύκων. Σε πειράματα που έγιναν το 2008, όταν μεταξύ δύο σκύλων δινόταν μόνο στον έναν σημαντική αμοιβή, αφού έκανε κάτι που του ζητούσαν, ο άλλος αρνούνταν να κάνει οτιδήποτε.
Αρχικά, υπήρξε η πεποίθηση ότι αυτή η απέχθεια προς την αδικία ήταν συμπεριφορά, που οι σκύλοι είχαν υιοθετήσει από τον άνθρωπο. Ωστόσο, παρατηρήσεις σε λύκους έδειξαν ότι αυτή η αίσθηση δικαιοσύνης είναι συμπεριφορά προγενέστερη της εξημέρωσης των σκύλων. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η αίσθηση βρίσκεται βαθιά ριζωμένη και στους λύκους.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν παρατηρήσεις σε σκύλους και λύκους, που ζούσαν σε αγέλες. Δύο ζώα από κάθε είδος τοποθετήθηκαν σε πλαϊνά κλουβιά, σε καθένα από τα οποία υπήρχε ένα κουμπί. Όταν ο σκύλος ή ο λύκος πατούσε το κουμπί, και τα δύο ζώα, σε κάποιες περιπτώσεις, λάμβαναν αμοιβή. Άλλες φορές, δινόταν αμοιβή, όχι στο ζώο που πατούσε το κουμπί, αλλά στο άλλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όταν δινόταν σημαντική αμοιβή στο ζώο που δεν πατούσε το κουμπί, το άλλο ζώο (αυτό που το πατούσε) αρνούνταν να συνεχίσει να το κάνει.
«Όταν η αδικία ήταν πολύ μεγάλη, τότε σταματούσαν να ενεργούν», είπε η Jennifer Essler, από το University of Veterinary Medicine, της Βιέννης. «Ορισμένα από αυτά αντιδρούσαν πολύ γρήγορα και έντονα. Ένας από τους λύκους σταμάτησε να ενεργεί μετά από την τρίτη προσπάθεια κι αφού δεν έλαβε τίποτα, ενώ ο σύντροφός του έλαβε κάτι. Νομίζω πως ήταν τόσο απογοητευμένος που έσπασε τη συσκευή».
Τα συμπεράσματα
Τα πειράματα αυτά υποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά αυτή είναι πιθανόν να κληρονομήθηκε από έναν κοινό πρόγονο των σκύλων και των λύκων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν ότι η θέση του ζώου στην ιεραρχία της αγέλης έπαιζε σημαντικό ρόλο στις αντιδράσεις του. Έτσι, εκείνα που βρίσκονταν υψηλότερα στην ιεραρχία, δυσφορούσαν ταχύτερα από τα υπόλοιπα. Βέβαια, η ανθρώπινη επίδραση στους σκύλους δεν απουσιάζει εντελώς, αλλά, όπως παρατηρήθηκε, η συμβίωση με τους ανθρώπους έχει κάνει τους σκύλους πιο ανεκτικούς στην αδικία.