Πόσο κρυώνει ο σκύλος σου;
Ζούμε σε μία αρκετά ζεστή περιοχή του πλανήτη και τις ώρες που πληκτρολογούνται αυτές οι γραμμές, αν και αρχές Ιανουαρίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πετύχεις στον δρόμο κάποιους θαρραλέους να κυκλοφορούν με κοντομάνικο.
Παρ’ όλα αυτά, ο χειμώνας στην Ελλάδα, διαφέρει αρκετά από αυτόν της Αυστραλίας, ή κάποιας χώρας που βρίσκεται πιο κοντά στον ισημερινό. Έτσι, όπως κρυώνουμε εμείς οι άνθρωποι, έτσι νιώθουν κρύο και οι τετράποδοι φίλοι μας.
Η λογική λέει ότι από τη στιγμή που ένας σκύλος έχει τρίχωμα, σε αντίθεση με έναν άνθρωπο, δεν είναι τόσο ευάλωτος στο κρύο. Όμως οι αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους σκύλους, οπότε δεν είναι εντελώς παράλογη μία ανησυχία που μπορεί να σε πιάσει όταν θα έρθει η ώρα για μία από τις βόλτες της ημέρας, τη στιγμή που έξω κάνει κρύο.
Το πότε ένας σκύλος κρυώνει, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως το μέγεθος του σκύλου ή το είδος του τριχώματός του. Παρακάτω θα δούμε τι πρέπει να προσέξουμε, καθώς και μερικές συμβουλές για να κρατήσουμε τους τριχωτούς μας φίλους, ζεστούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Πότε κάνει πολύ κρύο για έναν σκύλο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας σκύλος δεν θα πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες κάτω των -18 βαθμών Κελσίου. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -5 βαθμούς, η βόλτα ενός σκύλου οποιουδήποτε μεγέθους, θα πρέπει να είναι σύντομη, ίσα ίσα για να κάνει την ανάγκη του και μετά, πίσω στο σπίτι και στην κουβέρτα. Πάω στοίχημα ότι θα του έχει λείψει πολύ.
Σκύλοι μεγαλόσωμοι και μεσαίου μεγέθους, μπορούν να αντέξουν μια βόλτα μισής ώρας με θερμοκρασίες μεταξύ -6 και 1 βαθμού Κελσίου.
Από την άλλη, για μικρόσωμους ή με λεπτό τρίχωμα σκύλους, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η έκθεσή τους σε αντίστοιχες θερμοκρασίες για πάνω από 15 λεπτά.
Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας το αν φυσάει, καθώς ο αέρας προφανώς ρίχνει τη θερμοκρασία και να δώσετε επιπλέον προσοχή, αν ζείτε σε περιοχές με αυξημένη υγρασία και πολλές βροχοπτώσεις, καθώς το βρεγμένο τρίχωμα συνεπάγεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας του σκύλου.
Πότε έχει πολύ κρύο για να πάω βόλτα τον σκύλο μου;
Δεν χωράει αμφιβολία, πως άνθρωποι είμαστε και όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, καθώς σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που μπορεί να μην έχουμε κουράγιο, διάθεση, ή απλά να βαριόμαστε (βρε αδερφέ), να πάμε τον σκύλο μας βόλτα.
Όμως, το κρύο, αποτελεί σίγουρα, καλή δικαιολογία για να αναβάλουμε μία βόλτα. Όσον αφορά για το πότε είναι αυτή η στιγμή, αναφερθήκαμε αναλυτικά παραπάνω.
Πώς καταλαβαίνω ότι ο σκύλος μου κρυώνει;
Τα κυριότερα και πιο προφανή σημάδια ενός σκύλου που κρυώνει είναι τρέμουλο σε όλο του το σώμα, κουλουριασμένη στάση, ενώ θα τον δείτε να προσπαθεί να αποφεύγει να πατάει στο έδαφος, καθώς θα κρυώνουν πολύ οι πατούσες του.
Άλλα σημάδια που θα σου δείξουν ότι ο σκύλος σου κρυώνει, είναι όταν θα βάλει την ουρά του ανάμεσα στα πόδια του, θα είναι ληθαργικός, γκρινιάρης, θα αναζητά οποιουδήποτε είδους καταφύγιο για να προστατευτεί από τον καιρό, ενώ πολύ πιθανόν να «μουλαρώσει» και θα αντιστέκεται στο να περπατήσει παραπέρα, καθώς θα θέλει να γυρίσει στο σπίτι το συντομότερο.
Εννοείται πως θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για ενδείξεις υποθερμίας, όπως ληθαργικότητα, αδυναμία και μειωμένος ρυθμός αναπνοής, αλλά και για ενδείξεις κρυοπαγημάτων, όπως κίτρινο ή κυανό χρώμα στις πατούσες, την ουρά ή τα αυτιά του.
Πώς να ζεστάνω τον σκύλο μου όταν κρυώνει;
Αν αντιληφθείς ότι ο σκύλος σου κρυώνει, την ώρα που έχετε βγει βόλτα, καλό θα ήταν να γυρίσετε στο σπίτι και να βεβαιωθείς αμέσως, ότι είναι στεγνός, σκουπίζοντάς τον με μία πετσέτα.
Το επόμενο βήμα είναι να τον ζεστάνεις. Εκτός από τον να τον σκεπάσουμε με μία κουβέρτα, ένας πολύ καλός και γρήγορος τρόπος για να το πετύχουμε, είναι να τυλίξουμε με μία κουβέρτα ένα μπουκάλι με ζεστό νερό και να το ακουμπήσουμε κοντά στην κοιλιά του, η οποία είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματός του, βοηθώντας έτσι να ζεσταθεί πολύ πιο γρήγορα.
Προσοχή όμως, να έχουμε τυλίξει καλά το μπουκάλι, ώστε να αποφύγουμε να έρθει σε επαφή με το δέρμα του σκύλου, καθώς μπορεί να του προκαλέσουμε έγκαυμα. Στο κάτω κάτω, είναι εύκολο να καταλάβουμε αν κάτι είναι πολύ ζεστό για τους σκύλους, εφόσον είναι πολύ ζεστό και για εμάς τους ίδιους.
Πώς κρατάω τον σκύλο μου ζεστό, τον χειμώνα;
Η πρόληψη είναι πάντα καλό πράγμα. Οπότε καλό είναι να γνωρίζεις πώς να προστατέψεις τον σκύλο σου από το κρύο, πριν βγείτε έξω από το σπίτι.
Φόρεσέ του μπουφάν. Εννοείται πως μιλάμε για ειδικά μπουφάν για σκύλους, με μόνωση για προστασία από το κρύο. Όταν ο υδράργυρος πέσει κάτω από το μηδέν, το μπουφάν προτείνεται, η καλύτερα, επιβάλλεται, για σκύλους μικρόσωμους, με λεπτό τρίχωμα, με θέματα υγείας, καθώς και για κουτάβια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες.
Φρόντισε να προμηθευτείς μπουφάν, το οποίο προσφέρει προστασία για τον λαιμό.
Φόρεσέ του… παπούτσια. Σίγουρα, το να φορέσεις στον σκύλο σου, παπούτσια, κάλτσες ή οποιουδήποτε είδους υποδήματα, πιθανόν να τον κάνουν να νιώσει άβολα, καθώς δεν είναι μαθημένος να πατάει σε κάτι άλλο εκτός από τις πατούσες του, με αποτέλεσμα να περπατάει άκρως αλλόκοτα στην αρχή, προσφέροντας στους γύρω του, άφθονες στιγμές γέλιου.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι θα τον βοηθήσουν πολύ, αν αναγκαστεί να περπατήσει στο χιόνι ή στο κρύο, να κρατήσει τις πατούσες του ζεστές και ασφαλείς, από κρυοπαγήματα. Επίσης θα είναι προστατευμένες από κάθε είδους βρωμιά, η οποία μετά από κάθε βόλτα μεταφέρεται στο σπίτι και στα χαλιά. Αρκεί να… βγάζει τα παπούτσια του μόλις μπει. Εντάξει… μπορεί να χρειαστεί λίγη βοήθεια σε αυτό!
Μην το παρακάνεις όμως. Σιγουρέψου ότι θα τα φοράει μόνο όποτε χρειάζεται και είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς η υπερβολική χρήση παπουτσιών στον σκύλο, θα επηρεάσει τη σωστή ανάπτυξη των πελμάτων του και μπορεί να προκαλέσει πληγές ή έκζεμα.
Βάλτον μέσα στο σπίτι. Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα «σκύλος στο σπίτι ή στην αυλή» σε βίντεο στο κανάλι μας, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ζούνε σε μονοκατοικία με αυλή και ο σκύλος σου κοιμάται έξω από το σπίτι, προφανώς και θα γνωρίζεις πως, ειδικά όταν κάνει κρύο, δεν πρέπει να κοιμάται έξω το βράδυ.
Αν ρωτήσετε εμένα προσωπικά, το βράδυ τον βάζω πάντα μέσα στο σπίτι, ασχέτως εποχής και καιρού.
Όμως συγκεκριμένα, κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να αφήνουμε τον σκύλο μας να μένει εκτός σπιτιού. Αν παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, φρόντισε το σπιτάκι του να του παρέχει καλή θερμομόνωση και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, όπως η βροχή ο αέρας και η υγρασία.
Επιπλέον, έχε τον νου σου, στο μπολ με το νερό του, να μην παγώσει. Οκ, αν δεν ζεις στην Αλάσκα ή στο Νευροκόπι, δεν νομίζω να υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Τάισέ τον συχνότερα. Και πάλι, αυτή είναι μία περίπτωση που πιθανόν να μην τη συναντήσουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά αν ζεις σε περιοχή με βαρύ χειμώνα, καλό θα ήταν τις μέρες που η θερμοκρασία πέφτει πολύ, να αυξήσεις τα ημερήσια γεύματα του σκύλου σου, καθώς θα χρειαστεί περισσότερες θερμίδες για να κρατήσει τη θερμοκρασία του σώματός του στα επιθυμητά επίπεδα.
Πριν προβείς, όμως σε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή του σκύλου σου, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου.
Τι επηρεάζει το πώς αντιδράει ένας σκύλος στο κρύο;
Υπάρχουν αρκετοί παράμεροι και χαρακτηριστικά, τα οποία επηρεάζουν το πώς θα αντιδράσει κάθε σκύλος σε συνθήκες κρύου. Έχουμε και λέμε:
Ο τύπος του τριχώματός του, ο οποίος επηρεάζει σημαντικά το πως θα αντιδράσει ένας σκύλος στο κρύο. Για παράδειγμα, σκύλοι με μακρύ, χοντρό και με πολλαπλές στρώσεις τριχώματος, δείχνουν μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο.
Το χρώμα του τριχώματός του. Όσο παράξενο και αν σου ακούγεται, το χρώμα του τριχώματος ενός σκύλου, είναι κάτι που επηρεάζει το πόσο θα κρυώνει ένας σκύλος. Σκουρόχρωμα τριχώματα, όπως μαύρο ή καφέ, απορροφούν περισσότερη θερμότητα σε αντίθεση με πιο ανοιχτόχρωμα τριχώματα, όπως το άσπρο και το ανοιχτό μπεζ, με αποτέλεσμα να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.
Το μέγεθός του. Τα μικρόσωμα σκυλιά αντέχουν λιγότερο στο κρύο, σε σύγκριση με τα πιο μεγαλόσωμα, καθώς έχουν λιγότερο δέρμα και η θερμότητα από το σώμα τους, χάνεται πιο εύκολα. Μάλλον για αυτό βλέπεις πιο πολλά κανίς, τσιουάουα και πεκινουά, από ροτβάιλερ και πίτμπουλ, να φοράνε πουλόβερ.
Το βάρος του. Ένας σκύλος με πολλά κιλά σωματικού βάρους, έχει μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο, καθώς το λίπος είναι αρκετά αποτελεσματικό μέσο μόνωσης. Βέβαια, ένας υπέρβαρος σκύλος, δεν είναι και ο πιο υγιής σκύλος, γι’ αυτό, φροντίστε να ασκείται περισσότερο και ας κρυώνει λίγο παραπάνω.
Η ηλικία του. Κουτάβια, ηλικιωμένοι σκύλοι καθώς και σκύλοι με προβλήματα υγείας, εξ’ ορισμού είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο και δυσκολεύονται περισσότερο να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.
Ποιες ράτσες είναι οι πιο ανθεκτικές στο κρύο;
Κάποια σκυλιά είναι φτιαγμένα από τη φύση τους, ώστε να αντέχουν στο κρύο και να αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κάποιες ράτσες, θα λέγαμε ότι όχι απλά αντέχουν, αλλά τους αρέσει και ιδιαίτερα.
Πολλές από τις ανθεκτικές στο κρύο, ράτσες, είναι αποτέλεσμα από στοχευμένες διασταυρώσεις, με σκοπό να έχουν πυκνό τρίχωμα, πολλαπλών στρώσεων, το οποίο τους προσφέρει μόνωση και προστασία από το κρύο σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.
Κάποιες από αυτές τις ράτσες είναι τα Σιβηριανά Χάσκι, τα Shiba Inu, τα Αγίου Βερνάρδου, τα Μάλαμουτ Αλάσκας, τα Μπερνίζ και τα Σαμογέντ.
Ποιες ράτσες είναι οι λιγότερο ανθεκτικές στο κρύο;
Από την άλλη υπάρχουν και οι σκύλοι που δεν αντέχουν ή και απεχθάνονται το κρύο. Είναι αυτοί που προτιμούν να λιώνουν όλη μέρα πάνω σε μία κουβέρτα δίπλα στο καλοριφέρ.
Δεν είναι ιδιοτροπία του χαρακτήρα τους φυσικά. Απλά τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, τα κάνουν πολύ ποιο ευάλωτα στο κρύο, καθώς έχουν λεπτό και κοντό τρίχωμα, έχουν μόνο μία εξωτερική στρώση γούνας, ελάχιστο ή καθόλου σωματικό λίπος, με αποτέλεσμα να κρυώνουν πάρα πολύ εύκολα.
Ράτσες με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι τα μπόξερ, τα τσιουάουα, τα ντόμπερμαν και τα Dachshund.