Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τι κάνει έναν σκύλο ευτυχισμένο;

Τι κάνει έναν σκύλο ευτυχισμένο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τι κάνει έναν σκύλο ευτυχισμένο;

Τα κουτάβια που μαθαίνουν να παίζουν ανθρώπινα παιχνίδια, όταν αναπτύσσονται σε σκύλους θεωρούν τους ανθρώπους ως τη μόνη πηγή χαράς και διασκέδασης. Αυτοί οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικοί και είναι ευτυχία να τους έχουμε κοντά μας και πιθανόν ζουν καλύτερα μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων, σε σύγκριση με τα κουτάβια που μαθαίνουν να παίζουν μόνο με άλλους σκύλους.

Ανακαλύψτε ο ένας τον άλλον…

Το παιχνίδι δεν είναι απλά ένας τρόπος να διασκεδάζετε εσείς και το κουτάβι σας, παρόλο που η διασκέδαση είναι ουσιαστικό στοιχείο του. Τα παιχνίδια επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλον και να μάθουν για τον χαρακτήρα του συμπαίκτη τους. Αποκαλύπτονται οι δυνατότητες και οι αδυναμίες τους και εκδηλώνονται οι αρετές και οι ικανότητες τους.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μειώνεται ο φόβος του άγνωστου, καθώς το κουτάβι και ο ιδιοκτήτης του, γνωρίζονται περισσότερο μεταξύ τους. Ανακαλύπτουν νέα πράγματα, καθώς και οι δυο αναζητούν τρόπους να εμπλουτίσουν το παιχνίδι. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερη κατανόηση ανάμεσα τους.

Το παιχνίδι φέρνει ισχυρούς δεσμούς

Αν παίζετε τακτικά με το κουτάβι σας, θα αναπτυχθεί ισχυρός δεσμός μεταξύ σας. Είναι πιθανό να βλέπετε έναν σκύλο καθημερινά επί χρόνια, ή ακόμη και να είστε η μόνη πηγή σίτισής του και παρόλα αυτά να μην καταφέρετε να «δεθείτε» μαζί του. Αν όμως συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας αρκετά διαστήματα παιχνιδιού, θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε στενή σχέση ανάμεσά σας και θα προσφέρουν ένα μέσο για την εδραίωση της φίλιας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αν είστε φίλοι με το κουτάβι σας, η εκπαίδευση του θα είναι πολύ πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική.

Τι κάνει έναν σκύλο ευτυχισμένο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αν επιθυμεί πραγματικά να σας ευχαριστεί και διασκεδάζετε όταν είστε μαζί, θα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να εκτελεί σωστά εκείνο που του ζητάτε. Όσο περισσότερα παιχνίδια παίζετε με το κουτάβι σας, τόσο περισσότερο θα θεώρει ότι είστε το πιο ενδιαφέρον πλάσμα στον κόσμο.

Όσο περισσότερο θέλει να είναι μαζί σας και να σας ευχαριστεί, τόσο πιο εύκολα θα το ελέγχετε.
Αν το κουτάβι σας παραμένει δίπλα σας κατά τη διάρκεια της βόλτας, προσδοκώντας να του ρίξετε ένα αντικείμενο για να παίξει, δε θα περιφέρεται μόνο του και δε θα μπλέξει σε φασαρίες.

Αν περιμένει να κυνηγήσει το αντικείμενο που κρατάτε, δε θα επινοεί δικά του παιχνίδια καταδιώκοντας γάτες, ανθρώπους που τρέχουν, αυτοκίνητα και ότι άλλο του φαίνεται περίεργο. Επειδή θα σας θεώρει πολύ ενδιαφέροντες, είναι πιθανότερο να επιστρέψει πρόθυμα σε εσάς για να παίξετε κάποιο παιχνίδι μαζί, πάρα να τρέχει με άλλους σκύλους στο πάρκο αναγκάζοντας σας να προσπαθείτε να το πιάσετε.

Ανάπτυξη των σωστών ενστίκτων

Τα παιχνίδια χρησιμεύουν επίσης ως διέξοδος για τις έμφυτες κυνηγητικές ικανότητες των σκύλων, πολλές από τις οποίες διατηρούνται ακόμη. Κατευθύνοντας προς τα παιχνίδια την ενστικτώδη επιθυμία του σκύλου σας να καταδιώξει και να συλλάβει θηράματα, θα το εμποδίσετε να βρει αλλού διέξοδο γι’ αυτές τις δραστηριότητες.

Μερικοί σκύλοι, ιδίως εκείνοι που ανήκουν σε φυλές υπηρεσιών, εκτρέφονται για την ικανότητα τους να βρίσκονται σε σωματική και διανοητική εγρήγορση ολόκληρη τη μέρα. Στα περισσότερα σπίτια όμως, δεν προσφέρονται τέτοιες ευκαιρίες και, επειδή δεν υπάρχει κάποιο έργο με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν, το παιχνίδι αποτελεί χρήσιμο υποκατάστατο.

Τι κάνει έναν σκύλο ευτυχισμένο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Καθώς το κουτάβι ωριμάζει και γίνεται νεαρός ενήλικος σκύλος, είναι απαραίτητη η επαρκής σωματική και διανοητική εξάσκηση του. Αν η άσκηση είναι ελλιπής, ο σκύλος πιθανότατα να πλήττει και θα είναι δυσαρεστημένος επειδή δε θα μπορεί να διαθέσει το πλεόνασμα της ενέργειάς του.

Πολύ συχνά αυτό το περίσσευμα ενέργειας είναι η αιτία της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς του, καθώς ο σκύλος ανακαλύπτει εναλλακτικές διεξόδους για να τη διοχετεύσει. Αν του προσφέρετε σε διάφορες ώρες της ημέρας, μερικά διαλείμματα παιχνιδιού γεμάτα ζωντάνια, ο σκύλος σας θα προσαρμοστεί στις συνθήκες του σπιτιού, θα είναι ευχαριστημένος και θα προσδοκά την επόμενη φόρα που θα εμφανίσετε τα αντικείμενα για το παιχνίδι.

Επειδή τα κουτάβια, ιδίως εκείνα που ανήκουν σε μεγαλόσωμες, δυσκίνητες ράτσες, δεν πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προτού ωριμάσουν τα οστά τους, το παιχνίδι με διάφορα αντικείμενα προσφέρει ένα χρήσιμο μέσο για την ανάλωση μέρους της ενέργειας τους.

Μοιράστε τις ώρες…

Είναι προτιμότερο να υπάρχουν μερικά σύντομα διαστήματα παιχνιδιού κατανεμημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρά μια παρατεταμένη περίοδος παιχνιδιού. Προσπαθήστε να παίζετε με το κουτάβι σας όταν δείχνει καλή διαγωγή, δηλαδή οπότε δεν έχει προβεί σε ενέργειες που αποδοκιμάζετε.

Αν ανταμοίβετε την καλή συμπεριφορά του με παιχνίδι, πιθανότατα θα επιδείξει καλή διαγωγή και την επόμενη φορά. Αν εμφανίζετε τα αντικείμενα για το παιχνίδι μόνο όταν προκαλεί ενόχληση η αναστάτωση, η συμπεριφορά του γενικά θα επιδεινωθεί.

Τι κάνει έναν σκύλο ευτυχισμένο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αντικείμενα που εκπαιδεύουν

Όταν το κουτάβι σας, γνωρίζει πόσο διασκεδαστικά μπορούν να είναι τα παιχνίδια με αντικείμενα, θα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σαν ανταμοιβή σε εκπαιδευτικές ασκήσεις. Τα παιχνίδια με αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος σας και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. για να υπερνικήσετε τη δειλία που εμφανίζει προς άλλους ανθρώπους ή οποιονδήποτε άλλο φόβο εκδηλώσει ενδεχομένως το κουτάβι.

Πάνω απ’ όλα, τα παιχνίδια με αντικείμενα αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εδραίωσης και διατήρησης του ισχυρού δεσμού σας, με το κουτάβι.

Πηγή: doggrin.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης