Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Σκύλος και τουαλέτα

Σκύλος και τουαλέτα - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Σκύλος και τουαλέτα – Λερώνει εκεί που δεν πρέπει;

Έχετε συνεχώς δυσάρεστα ατυχήματα που σας κουράζουν, σας ανησυχούν και σας βάζουν σε σκέψεις; Καταστάσεις που σας φέρνουν εκτός εαυτού; Γιατί δεν ακούει; Το κάνει επίτηδες; Μήπως είναι πολύ μικρό για να μάθει; Τι πρέπει να κάνουμε;
Ο σκύλος και η τουαλέτα του είναι, πιθανότατα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κηδεμόνας. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Γιατί το κάνει;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι όπως:

  • Προβλήματα υγείας
  • Μαρκάρισμα περιοχής
  • Άγχος
  • Φόβος
  • Ενθουσιασμός

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, ο κυριότερος λόγος είναι ένας. Δεν το ξέρει!

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει;

Με τα σωστά ερεθίσματα από τη μητέρα του, ένα κουτάβι αρχίζει να απομακρύνεται από τη φωλιά για να ανακουφιστεί από την τρίτη κιόλας εβδομάδα της ζωής του. Αυτό μας αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να διδαχτεί από πολλή μικρή ηλικία (3η – 4η εβδομάδα).

Ωστόσο, σε αυτήν την ηλικία χρειάζεται συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα (κάθε μία ώρα, ίσως και περισσότερο) και η ικανότητά του να συγκρατηθεί είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Η τουαλέτα μπορεί να διδαχτεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, σε ηλικίες άνω των 5-6 μηνών θα σας συμβούλευα να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Γιατί ένα κουτάβι λερώνει το μέρος που κοιμάται;

Εφόσον η μητέρα τους τα διδάσκει να μη λερώνουν το «σπίτι» τους γιατί το κάνουν όταν τα παίρνουμε στο δικό μας; Ένα κουτάβι ορίζει ως «σπίτι» του, το μέρος που κοιμάται. Για να ορίσει ως σπίτι, τον χώρο που εμείς επιθυμούμε, χρειάζεται ειδική εκπαίδευση. Επιπλέον, κάποια κουτάβια απομακρύνονται από τους γονείς τους, πριν να μάθουν τα απαραίτητα για την τουαλέτα.

Αν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο συχνά σημαίνει ότι έχει μπερδευτεί και πρέπει να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση της τουαλέτας από την αρχή.

Πώς μπορούμε να μάθουμε την τουαλέτα σε ένα κουτάβι;

Ένα ισορροπημένο κουτάβι, δηλαδή ένα κουτάβι που δεν έχει προβλήματα υγείας και φοβίες και δεν έχει απομακρυνθεί από την οικογένειά του, νωρίτερα των 2 μηνών, θα μάθει την τουαλέτα πολύ γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναγνωρίσει όλο μας το σπίτι ως «φωλιά».

Για να γίνει αυτό, περιορίζουμε τη δικιά του φωλιά (τον χώρο όπου κοιμάται) σε έναν μικρό χώρο, όπως ένα πάρκο ή ένα μικρό δωμάτιο (πχ κουζίνα ή μπάνιο). Από εκεί το πηγαίνουμε αρκετά συχνά (κάθε μία ώρα, ίσως και συχνότερα), στο σημείο που έχουμε ορίσει ως τουαλέτα. Ιδανικά αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι έξω από το σπίτι, ασφαλές, γωνιακό και απομακρυσμένο.

Μένουμε μαζί του για 5 – 10 λεπτά ήρεμοι και χαλαροί, χωρίς να του τραβάμε την προσοχή. Αν προσπαθεί να ασχοληθεί μαζί μας το αγνοούμε. Αν σε αυτό το διάστημα κάνει την ανάγκη του, το επιβραβεύουμε με μία καλή λιχουδιά, παιχνίδι ίσως και με μια βόλτα. Αν δεν κάνει τίποτα, επιστρέφουμε στο σπίτι ήρεμα και χαλαρά και το βάζουμε ξανά στη φωλιά του. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μετά από 10 με 15 λεπτά.

Σκύλος και τουαλέτα - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τι κάνουμε αν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης λερώσει μέσα στο σπίτι;

Σε καμία περίπτωση δεν του φωνάζουμε, δεν το μαλώνουμε και δεν το τιμωρούμε. Καθαρίζουμε τις ακαθαρσίες του και απολυμαίνουμε το σημείο του ατυχήματος με ειδικό καθαριστικό εξουδετέρωσης οσμών ή με ξίδι αραιωμένο με νερό. Στη συνέχεια:

Αν λέρωσε μέσα στη «φωλιά» του, σημαίνει ότι ή ο χώρος που του έχετε ορίσει ως «φωλιά» είναι πολύ μεγάλος ή ότι πρέπει να το πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα.

Αν λέρωσε κατά τη διαδρομή προς την τουαλέτα σημαίνει ότι πρέπει να το πηγαίνουμε συχνότερα στην τουαλέτα και να μην καθυστερούμε στον ενδιάμεσα χώρο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Μη χρησιμοποιείτε καμία μορφή βίας, απλά θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα.
Όσο περιμένετε το κουτάβι να κάνει την ανάγκη του παρατηρήστε την συμπεριφορά του. Ψάξτε για σημάδια στη γλώσσα του σώματος που αργότερα θα μπορείτε να αναγνωρίσετε ως προειδοποιήσεις ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα.

Κλασικά σημάδια που δείχνουν ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα
  • Είναι ανήσυχο
  • Μυρίζει το έδαφος
  • Κλαψουρίζει και κινείται πάνω κάτω
  • Κάνει κύκλους μυρίζοντας το έδαφος
  • Παίρνει στάση ούρησης – αφόδευσης, σαν να προσπαθεί να κάτσει με την ουρά ψηλά
Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε ένα κουτάβι στην τουαλέτα;
  • Αμέσως μόλις ξυπνήσει (το πρωί ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή)
  • Μετά από παιχνίδι ή άλλη έντονη δραστηριότητα
  • Μετά από κάθε γεύμα
  • Κάθε μία ώρα, ίσως και νωρίτερα τον πρώτο καιρό
Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης

Ελπίζω το συγκεκριμένο άρθρο να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάποιες δυσκολίες. Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης