Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Να στείλω τον σκύλο μου για εκπαίδευση;

Να στείλω τον σκύλο μου για εκπαίδευση; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Να στείλω τον σκύλο μου για εκπαίδευση;

Του Ηλία Ραϋμόνδη, Ειδικού στην Επικοινωνία μεταξύ Σκύλων και Ανθρώπων

Το τίμημα του να στείλεις τον σκύλο σου για εκπαίδευση

Η άποψή μου πάνω στο θέμα είναι αρκετά ξεκάθαρη. Ο κηδεμόνας και ο εκπαιδευτής, πρέπει να εκπαιδεύουν τον σκύλο μαζί και -ίσως να ξαφνιάσει κάποιους- το μεγαλύτερο ποσοστό της εκπαίδευσης να κατευθύνεται προς τον κηδεμόνα. Οπότε, υπάρχει σε κάποιον βαθμό, ένα τίμημα στο να στείλεις τον σκύλο σου για εκπαίδευση.

Ο λόγος είναι απλός. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δημιουργούνται πανίσχυρα συναισθήματα στον σκύλο, ο κηδεμόνας πρέπει να μάθει να τα αναγνωρίζει και να τα διαχειρίζεται με τέτοιον τρόπο (πάντα χωρίς ψυχολογική ή σωματική βία) ώστε να ωθεί τον σκύλο του, να ακονίζει τις αρετές και τις δεξιότητές του. Αν αυτή η γνώση δεν περάσει από τον εκπαιδευτή στον κηδεμόνα, αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα.

Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω διάφορων συνθηκών, ο σκύλος καταλήγει να «δουλεύεται» από τον εκπαιδευτή και όχι από τον κηδεμόνα. Το κατανοώ!

Να στείλω τον σκύλο μου για εκπαίδευση; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Υπάρχει όμως και το τίμημα
  • Ο κηδεμόνας χάνει την ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρία.
  • Κάποιοι (επαναλαμβάνω, κάποιοι) που για εμένα δε θα έπρεπε να κάνουν αυτή τη δουλειά, κακοποιούν και ταλαιπωρούν το ζώο.
  • Ο εκπαιδευτής είναι εξαιρετικός (για εμένα αυτό είναι το χειρότερο).

Σκεφτείτε. Ο σκύλος σας να πάει κάπου που θα τον καταλαβαίνουν απόλυτα, θα επικοινωνούν μαζί του σε απίστευτο βαθμό, θα καλύπτουν τέλεια τις ανάγκες του.

Φανταστείτε: Το συναισθηματικό δέσιμο που θα δημιουργηθεί με τον εκπαιδευτή. Την αγάπη, την αφοσίωση, τη λατρεία. Έπειτα, ο σκύλος θα πρέπει να επιστρέψει σε ένα σπίτι που οι κηδεμόνες θα δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα. Ο χρόνος τους για βόλτες και παιχνίδι θα είναι ελάχιστος. Δεν λέω ότι όλοι οι κηδεμόνες είναι έτσι αλλά για να ΣΤΕΙΛΕΙΣ τον σκύλο σου για εκπαίδευση, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβαίνει.

Για εμένα το να «δουλέψει» ο κηδεμόνας τον σκύλο του μαζί με τον εκπαιδευτή είναι must. Ακόμα και για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που ο εκπαιδευτής αναγκάζεται να πάρει τον σκύλο, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο τίμημα του να στείλεις τον σκύλο σου για εκπαίδευση είναι ο εκπαιδευτής να είναι εξαιρετικός και να κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του. Μπορεί να είναι σκληρό και κάποιοι να μην το πιστεύουν, αλλά είναι η αλήθεια και το έχω δει να συμβαίνει. Αν γίνει πραγματικά καλή και «σωστή» δουλεία ο σκύλος σου δεν θα είναι ποτέ ξανά δικός σου…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης