Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αργεντίνικος Μολοσσός (Dogo Argentino)

Ράτσες σκύλων - Αργεντίνικος Μολοσσός (Dogo Argentino) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αργεντίνικος Μολοσσός (Dogo Argentino)

Καταγωγή: Αργεντινή
Ιστορία

Ο Αργεντίνικος Μολοσσός (Dogo Argentino) αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον Δόκτωρ Antonio Martinez Nores. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει έναν σκύλο που θα ήταν κυνηγός, φύλακας, καθώς επίσης και αξιόπιστο οικογενειακό σκυλί.

Για να το πετύχει ξεκίνησε μία σειρά από διασταυρώσεις με μία φυλή που ονομάζεται σκυλί της Κόρδοβα, έναν τύπο Μαστίφ που τώρα πλέον δεν υπάρχει.

Εκτός από το σκυλί της Κόρδοβα, υπήρξε ένα πλήθος άλλων φυλών που συνέβαλαν στη δημιουργία του Αργεντίνικου Μολοσσού, όπως ο Μεγάλος Δανός, το ισπανικό Μαστίφ, το Μπουλντόγκ, το Μπουλ τεριέ, το Μπόξερ, το Ορεινό Πυρηναίων, το Ντογκ ντε Μπορντό, το πόιντερ και το ιρλανδικό Γουλφχάουντ.

Το αποτέλεσμα, όχι μόνο ικανοποίησε την ανάγκη του Δόκτωρ Antonio Martinez Nores για έναν καλό κυνηγό μεγάλων θηραμάτων (αγριόχοιροι και πούμα), φύλακα και αξιόπιστο οικογενειακό σκυλί, αλλά απέδειξε επίσης την αξία της ράτσας σαν οδηγό τυφλών αλλά και στη στρατιωτική και αστυνομική εργασία. Το 1970 ο Αργεντίνικος Μολοσσός εισήχθη για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Δόκτωρ Raul Zeballos.

Εμφάνιση

Μεγαλόσωμος, με μυώδες και αθλητικό κορμί, σκουρόχρωμα μάτια με έξυπνο βλέμμα, μαύρη μύτη και στήθος βαθύ και φαρδύ. Η ουρά είναι χοντρή και κρέμεται ίσια κάτω. Η γούνα είναι κοντή, λεία, λαμπερή και χοντρή.

Ύψος: 57 – 69 εκατοστά
Βάρος: 36 – 50 κιλά
Χρώμα: Το χρώμα πρέπει να είναι κάτασπρο

Μπορεί να έχει μία μαύρη κηλίδα στο κεφάλι, γνωστή ως pirata, ωστόσο, δεν είναι αποδεκτή από όλους.

Ράτσες σκύλων - Αργεντίνικος Μολοσσός (Dogo Argentino) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Χαρακτήρας

Ο Αργεντίνικος Μολοσσός είναι ένας αξιαγάπητος σκύλος που αφοσιώνεται στα άτομα που θεωρεί οικογένειά του. Είναι παιχνιδιάρης και γεμάτος πάθος για ζωή. Λατρεύει τα χάδια και επιζητά την ανθρώπινη προσοχή.

Είναι πολύ καλός με τα παιδιά αρκεί να έχει κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί σωστά. Βέβαια, όπως ισχύει με όλους του σκύλους, πρέπει να υπάρχουν ενήλικες που θα επιβλέπουν.

Ο Αργεντίνικος Μολοσσός είναι δραστήριος, θαρραλέος με έντονη αυτοπεποίθηση και έντονα ένστικτα κυνηγιού και φύλαξης. Τα πάει καλά με ανθρώπους και άλλα ζώα, ωστόσο, είναι επιφυλακτικός με τους ξένους, ιδιαιτέρα με άλλα ζώα και δεν θα διστάσει να επιτεθεί αν τον προκαλέσουν. Έχει ανάγκη από αρκετή άσκηση.

Υγεία

Μέσος όρος ζωής: 13 χρόνια
Θα πρέπει να ελέγχετε για δυσπλασία και κώφωση, κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ανησυχία όσον αφορά την υγεία του Αργεντίνικού Μολοσσού.

Εκπαίδευση

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει ο Αργεντίνικος Μολοσσός, έχει έντονα ένστικτα κυνηγιού και φύλαξης. Η έμπειρη καθοδήγηση σε συνδυασμό με τη σωστή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία είναι στοιχεία απαραίτητα για την αρμονική συμβίωση με αυτόν το σκύλο.

Η τοποθέτηση διαφόρων «δικλείδων ασφαλείας» προτείνεται, καθώς ο Αργεντίνικος Μολοσσός είναι επιφυλακτικός με τους ξένους (ιδιαίτερα με τα ζώα) και δε θα διστάσει να επιτεθεί αν τον προκαλέσουν.

Έχει ανάγκη από άφθονη άσκηση και χρειάζεται αρκετή συνέπεια στην εκπαίδευσή του. Λατρεύει την οικογένεια του και δεν του αρέσει να μένει πολλές ώρες μακριά τους. Εκτός από το σώμα του έχει μεγάλη ανάγκη να ακονίζει και το μυαλό του.

Οι βόλτες σε μεγάλους και ανοιχτούς χώρους και τα έξυπνα και ποιοτικά παιχνίδια, του δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσει και να χρησιμοποιήσει τα ταλέντα του.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης