Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τσόου τσόου (Chow chow)

Ράτσες σκύλων - Τσόου τσόου (Chow chow) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τσόου τσόου (Chow chow)

Ιστορία

Τα Τσόου Τσόου υπάρχουν στην Κίνα για πάνω από 2000 χρόνια. Η χρήση τους ήταν το κυνήγι, η φύλαξη, ο πόλεμος, η χρήση της γούνας και η κατανάλωση του κρέατος (πιστεύεται ότι το όνομά του προέρχεται από την καντονέζικη λέξη chow που σημαίνει τροφή). Ευτυχώς, τον τελευταίο καιρό τα τελευταία τρία έχουν εκλείψει και τη θέση τους πήραν η αγάπη και η συντροφικότητα.

Η γενεαλογία του χωρίζεται σε δύο κυρίαρχες απόψεις. Η πρώτη θέλει το Τσόου Τσόου να είναι διασταύρωση του Σαμογέντ και του Θιβετιανού Μαστίφ και η δεύτερη το θέλει απόγονο των Σαμογέντ, Πομεράνιαν, Νορβιγικού Έλκχάουντ και Κεϊσούν. Όποια και να είναι η πραγματικότητα, ένα είναι σίγουρο, ότι είναι ένας πανέμορφος σκύλος.

Εμφάνιση

Το τσόου τσόου είναι ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους με κύρια χαρακτηριστικά την όμορφη πυκνή γούνα του με διπλό μανδύα που το κάνει να μοιάζει με λιοντάρι, τη μαύρη γλώσσα του και την οδοντοστοιχία του που, σε αντίθεση με όλα τα άλλα σκυλιά, έχει 2 δόντια παραπάνω (44, όπως και η αρκούδες).

Ύψος: 46 – 56 εκατοστά
Βάρος: 18 – 25 κιλά
Χρώμα: Τα πιο συνηθισμένα χρώματά του είναι το μαύρο, το κόκκινο, το μπλε και το γκρίζο.

Ράτσες σκύλων - Τσόου τσόου (Chow chow) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Χαρακτήρας

Είναι συνήθως ευγενικά και υπομονετικά. Είναι πολύ πιστά και φιλικά με την οικογένεια, αλλά συγκρατημένα με τους ξένους. Συνήθως δένεται συναισθηματικά και είναι ιδιαίτερα προστατευτικό με ένα μέλος της οικογένειας. Είναι αυταρχικό, σοβαρό, επίμονο και δεν συνυπάρχει εύκολα με άλλα κατοικίδια ζώα εκτός αν είναι μαζί από νεαρή ηλικία. Του αρέσει η παρέα με τα παιδιά (αν και ποτέ δεν αφήνουμε ένα παιδί και ένα σκυλί μόνα τους).

Θέλει σταθερότητα και συνέπεια στη συμπεριφορά και θα γίνει επιθετικό εάν δεν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Έχει έντονα ένστικτα φύλαξης που μπορεί να εκδηλώσει σε οτιδήποτε θεωρεί πολύτιμο (φαγητό, παιχνίδια, χώρο, πρόσωπα).

Υγεία

Ο μέσος όρος ζωής των τσόου τσόου είναι 10 – 14 χρόνια.
Μελέτες δείχνουν ότι η ράτσα είναι επιρρεπείς σε εκτρόπιο οφθαλμού, δυσπλασία ισχίου και δυσπλασία αγκώνα

Εκπαίδευση

Τα Τσόου Τσόου δεν χρειάζονται εντατική άσκηση, αφού μικροί καθημερινοί περίπατοι είναι αρκετοί για τη διασφάλιση της φυσικής του κατάστασης. Αν και υπάρχει η φήμη ότι είναι τεμπέλικα σκυλιά και προτιμούν να κάθονται στο σπίτι, κάποια αρέσκονται στο τρέξιμο και τα παιχνίδια έξω από αυτό. Η εκπαίδευση τους είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Πρέπει να ξεκινήσετε από μικρή ηλικία (ιδανικά 2 μηνών) για να θέσετε σωστές και γερές βάσεις. Πρέπει να είστε σταθεροί και υπομονετικοί αλλά σε καμία περίπτωση σκληροί ή βίαιοι, γιατί θα έχετε δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρέπει να δώσετε πολύ μεγάλη έμφαση στην κοινωνικοποίηση.

Ράτσες σκύλων - Τσόου τσόου (Chow chow) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης