Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Χόλι το λαγωνικό – Μία ιστορία επιτυχίας

Χόλι το λαγωνικό - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Χόλι το λαγωνικό – Μία ιστορία επιτυχίας

Σήμερα θα σας πούμε μία ιστορία. Μία ιστορία επιτυχίας, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας. Μία ιστορία που για να φτάσει στο happy ending περνάει μέσα από 140 κύματα και πολλές «καταστροφές».

Η ιστορία μας έχει πρωταγωνίστρια τη Χόλι, η οποία κατόρθωσε να γίνει μία από τους καλύτερους και εξυπνότερους ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και εξπέρ στο να συλλέγει στοιχεία, να εντοπίζει αγνοούμενους και να καταδιώκει φυγάδες εγκληματίες.

Όμως πώς κατέληξε να είναι τόσο καλή σε αυτό που κάνει; Η αλήθεια είναι ότι μόνο απλό και εύκολο δεν ήταν. Και όχι επειδή, ως γνωστόν, οποιαδήποτε εκπαίδευση από μόνη της, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα και τα γεγονότα από την αρχή.

Τα λαγωνικά (bloodhounds)

Πριν ξεκινήσουμε την ιστορία μας, αξίζει να αναφέρουμε δύο λόγια (από τα χίλια δυο που μπορούν να γραφτούν για αυτήν τη φοβερή ράτσα.

Τα λαγωνικά, που συχνά αποκαλούνται «μία μύτη με ενσωματωμένο σκύλο πάνω της», είναι τόσο έμπειρα και ακριβή στην ανίχνευση οσμών, ώστε τα αποτελέσματα των αναζητήσεών τους να γίνονται δεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Η εξαιρετική τους ικανότητα να «διαβάζουν» το έδαφος με τη μύτη τους, οφείλεται κυρίως σε ένα σετ από υπερευαίσθητες οσφρητικές μεμβράνες, οι οποίες τους επιτρέπουν να διακρίνουν μυρωδιές, τουλάχιστον 1000 φορές καλύτερα από έναν άνθρωπο.

Παρά την τεράστια πρόοδο στην τεχνολογία και τις επιστήμες, πολλοί ειδικοί συμφωνούν στο ότι οι σκύλοι, είναι μεγαλύτερο «όπλο» στην υπηρεσία των σωμάτων ασφαλείας, από κάποιες high-tech κάμερες παρακολούθησης. H εξωπραγματική ικανότητα των λαγωνικών να μπορούν να διακρίνουν και να ακολουθήσουν ίχνη που δημιουργήθηκαν πριν από 300 ώρες, τα κάνει πολύτιμους και αναντικατάστατους συνεργάτες.

Ένα βήμα πριν την ευθανασία

Η Χόλι λοιπόν, είναι ένα λαγωνικό (bloodhound), η οποία δεν είχε, θα λέγαμε, το ιδανικό ξεκίνημα στη ζωή της. Συγκεκριμένα, την προόριζαν για ευθανασία σε πάρα πολύ μικρή ηλικία, καθώς ήταν τόσο καταστροφική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στεριώσει σε καμία οικογένεια, αφού κανείς δεν βρήκε τον τρόπο να τη διαχειριστεί ή να την εκπαιδεύσει.

Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφικής της φύσης, η Χόλι άλλαξε έξι (ναι, έξι) σπίτια πριν καν τα πρώτα της γενέθλια και όλα έδειχναν ότι δύσκολα θα έφτανε στην εφηβεία.

Ο άνθρωπος που είδε πίσω από τα μάτια της Χόλι

Όλα όμως άλλαξαν όταν σαν από μηχανής θεός, ήρθε στη ζωή της κάποιος που διαισθάνθηκε ότι πίσω από την φαινομενικά προβληματική ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά της Χόλι, κρυβόταν ένας σκύλος με εκπληκτικές φυσικές ικανότητες.

Ο Λάρι Άλεν, επί 25 χρόνια μέλος της ομάδας Ανίχνευσης και Διάσωσης του Barbour County στη Δυτική Βιρτζίνια εκπαίδευε λαγωνικά για τα σώματα ασφαλείας, σε όλη τη χώρα, βοηθώντας προβληματικά σκυλιά, όπως η Χόλι, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια την εκπαίδευσή τους και λύνοντας τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρουσιάζουν, ώστε να ξεδιπλώσουν στη συνέχεια το 100% των δυνατοτήτων τους και να γίνουν οι τέλειοι ανιχνευτές, σε όποια υπηρεσία και αν καταλήξουν να «προσληφθούν».

Παρ’ όλα αυτά ο Άλεν πιστεύει πως η εκπαίδευση είναι απλά ένα μικρό κομμάτι το οποίο κάνει έναν σκύλο αυτό που πραγματικά είναι. «Οι ικανότητες ενός λαγωνικού πάνω στη δουλειά είναι 75% η φύση τους και 25% η εκπαίδευσή τους» λέει ο ίδιος. Και συγκεκριμένα, η φύση ενός λαγωνικού είναι στην ουσία η τέλεια σχεδιασμένη μύτη του.

Χόλι το λαγωνικό - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ο δρόμος προς την επιτυχία

Ο Άλεν κατάφερε να κάνει τη Χόλι να πειθαρχήσει, αν και αρχικά είχε πολλές αμφιβολίες για το αν κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. «Την πρώτη φορά που είδα τη Χόλι, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν, αν θα μπορέσω να μετατρέψω αυτό το κουτάβι σε ένα πλήρως λειτουργικό σκύλο μέσα σε 12 εβδομάδες.

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχε αναπτύξει τεράστια αγάπη για το αντικείμενο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες και πως θα κατέληγε να είναι μία από τις καλύτερες εκπαιδευόμενες που πέρασαν ποτέ από τα χέρια μου. Όσο περισσότερο δούλευα μαζί της, γινόταν όλο και καλύτερη, καταλήγοντας να γίνει ο συνεργάτης μου», είπε συνοψίζοντας.

Ύστερα από εκπαίδευση 12 εβδομάδων, η Χόλι είχε αναπτύξει σε απίστευτο βαθμό, τις φυσικές της ικανότητες ως ανιχνευτής και ήταν πλέον έτοιμη να ξεκινήσει την καριέρα της στην Αστυνομία της Μασαχουσέτης.

Η απόλυτη επιβράβευση

Ο Άλεν παραδέχτηκε πως η συνεργασία με τη Χόλι δεν ήταν καθόλου εύκολη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σαν να παντρεύεις το παιδί σου και την άλλη μέρα να μετακομίζεις στην άλλη άκρη του κόσμου».

Όμως δεν θα μπορούσε να μην αισθάνεται περήφανος για όλα όσα έχει καταφέρει η φοβερή Χόλι. «Το καλύτερο μέρος της δουλειάς μας ως εκπαιδευτές, με τα σκυλιά που σώζουμε, είναι το να τα βλέπουμε να αναπτύσσουν ικανότητες αλλά και αυτοπεποίθηση», δηλώνει. «Το να βλέπεις έναν σκύλο που έχεις εκπαιδεύσει να παίζει ρόλο στον εντοπισμό ενός εγκληματία ή να σώζει τη ζωή ενός ανθρώπου, είναι η απόλυτη επιβράβευση».

Όσο για τη Χόλι, της έχει δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή της, κάνοντας μία νέα αρχή. Ούτε η ίδια δεν θα μπορούσε να φανταστεί μία τόσο μεγάλη επιβράβευση.

Πηγή: pbs.org

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης