Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τετράποδοι κολυμβητές

Τετράποδοι κολυμβητές - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τετράποδοι κολυμβητές

Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πω αν κολυμπάει!

Κάποια πράγματα είναι δεδομένο πως ο σκύλος μας τα γνωρίζει από ένστικτο. Όπως το να γαβγίζει και να ικετεύει για σνακς και λιχουδιές. Όλα αυτά είναι προγραμματισμένα στον γενετικό του κώδικα. Και το κολύμπι υποθέτουμε πως είναι επίσης κάτι που ο σκύλος το γνωρίζει από… γεννησιμιού του.

Αλλά τελικά προκύπτει ότι συχνά κάνουμε λάθος. Η αγάπη του σκύλου για το νερό και το κολύμπι και η ικανότητά του να επιπλέει επηρεάζονται από το DNA και την «κατασκευή» του. Κάποιοι σκύλοι είναι γεννημένοι κολυμβητές. Άλλοι θα μας παιδέψουν για να μάθουν και άλλοι δε θα μάθουν ποτέ. Αλλά αξίζει να δοκιμάσουμε.

Δεν ξέρουν όλοι οι σκύλοι να κολυμπούν, και μάλιστα κάποιοι δεν μπορούν καν να επιπλεύσουν. Άλλους τους εμποδίζει το τρίχωμα που τους βαραίνει υπερβολικά όταν βραχεί, άλλους το υπερβολικά μακρύ ή βαρύ σώμα και τα αδύναμα ποδαράκια, άλλους απλώς η έλλειψη θάρρους. Παρόλο που δεν είναι όλοι οι σκύλοι γεννημένοι κολυμβητές, μπορείτε να τους εκπαιδεύσετε να νιώθουν ασφαλείς μέσα στο νερό.

Τετράποδοι κολυμβητές - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Θέμα φυλής

Αν η φυλή του σκύλου σας περιέχει τη λέξη «νερό», όπως τα Αγγλικά Σπάνιελ Νερού ή οι Πορτογαλέζικοι Σκύλοι Νερού, τότε είναι σχεδόν αυτονόητο ότι ο σκύλος σας ξέρει κολύμπι εκ γενετής. Το δύσκολο (και αστείο ταυτόχρονα) στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι να τον κρατήσουμε εκτός νερού! Άλλες φυλές που λατρεύουν το νερό είναι όλα τα Ριτρίβερ (όπως Λαμπραντόρ, Γκόλντεν και Φλατ), τα Σέτερ, τα Μπαρμπέ, τα Ακίτα, τα Κανίς και τα ουγγαρέζικα Πούλι.

Άλλες φυλές δεν είναι και τόσο… υδρόφιλες. Κάποιους σκύλους πρέπει να επιστρατεύσεις όλη σου τη φαντασία για να τους πείσεις να μπουν στη θάλασσα, όπως συνήθως τα Mπασέ, τα Nτάξχουντ, τα Παγκ και τα Γκρέιχαουντ, και μια άλλη κατηγορία είναι αυτά που κατασκευαστικά αδυνατούν να επιπλεύσουν, όπως τα Μπουλντόγκ, που τείνουν να βυθίζονται σαν υποβρύχια. Γι’ αυτά δεν υπάρχει καμία ελπίδα εκτός από τα σωσίβια για σκύλους.

Μη μου πείτε ότι το δικό σας Μπουλντόγκ κολυμπά χωρίς σωσίβιο γιατί οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Άλλωστε ακόμα και ο Tillman, το «Surfing Bulldog» όταν σερφάρει στα βαθιά τελικά και αυτός φοράει σωσίβιο! Υπάρχουν και κάποιες φυλές, συνήθως μικρόσωμες, όπως τα Μαλτεζάκια, που είναι μεν δεινοί κολυμβητές, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητες σε ρευματικά, αρθριτικά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Φυλές που δυσκολεύονται να επιπλεύσουν είναι τα Γκρέιχαουντ, τα Κόργκι, τα Λαγωνικά Μπάσε, τα Μπόστον Τέριερ, τα Μπουλντόγκ, τα Ντάξχουντ (Τέκελ) και τα Παγκ

Γεννημένοι κολυμβητές οι οποίοι διασκεδάζουν με την ψυχή τους μια δροσερή βουτιά είναι τα Ακίτα, τα Κέρι Μπλου Τεριέ, τα Μπαρμπέ, τα Νέας Γης, τα Ουγγαρέζικα Πούλι, τα Πούντλ (Κανίς), τα Ριτρίβερ (Λαμπραντόρ, Γκόλντεν, Λειότριχο, Τσέζαπικ Μπέι, Κέρλι Κόουτεντ, Νόβα Σκότια), τα Σέτερ (Αγγλικό, Γκόρντον, Ιρλανδικό) και τα Σπάνιελ Νερού.

Τετράποδοι κολυμβητές - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Συμβουλές για το πρώτο του μπάνιο

Καλό θα ήταν να αποφύγετε τον υπερβολικό θόρυβο και την πολυκοσμία. Σκοπός είναι ο σκύλος σας να παραμείνει ήρεμος και συγκεντρωμένος στο μάθημα κολύμβησης.

Ενθαρρύνετέ τον. Κρατήστε τον τόνο της φωνής σας μαλακό και θετικό. Χρησιμοποιήστε μεζέδες και παιχνίδια για να τον δελεάσετε να μπει στο νερό. Μην τον βάζετε στο νερό με το ζόρι. Βάλτε τον σιγά – σιγά, αφού αφήσετε… τις πατούσες του να το συνηθίσουν.

Υποβαστάξτε το σώμα του μέχρι να επιπλεύσει. Ακόμα κι αν φοράει σωσίβιο, κρατήστε το πίσω μέρος του κορμιού του στην επιφάνεια, μέχρι να αρχίσει να κουνάει τα πόδια του και να νιώθει άνετα. Δείξτε του πώς να βγει από το νερό. Αν καταφέρετε να μπει ο σκύλος στο νερό… έχει γίνει μια πολύ καλή αρχή. Τώρα πρέπει να του δείξετε και πώς θα βγει, ώστε να συνειδητοποιήσει πόσο εύκολο είναι, πριν πανικοβληθεί και μισήσει το μπάνιο μια για πάντα.

Μην τον χάνετε από τα μάτια σας όσο κολυμπάει! Ειδικά στη θάλασσα. Σκύλοι που κολυμπούν εκ φύσεως, ξεχνιούνται και τείνουν να ξεμακραίνουν, ειδικά όταν ακολουθούν μια μπάλα που παρασύρει το ρεύμα ή μια… πάπια. Μπορεί να αποφασίσουν ξαφνικά από μόνοι τους να πηδήσουν στο νερό και να κολυμπούν μέχρι να χαθούν στον ορίζοντα.

Κολύμπι και ασφάλεια…

Μην τον αφήνετε ποτέ μόνο του μέσα ή δίπλα στο νερό. Ίσως παρασυρθεί και ξανοιχτεί ακολουθώντας ένα μπαλάκι, ίσως τον παρασύρει το ρεύμα, ίσως εξαντλημένος δεν καταφέρει να βγει – ειδικά αν βούτηξε από τα βράχια ή αν έπεσε στην πισίνα.

Να είστε προσεκτικοί σε τι νερό αφήνετε το σκυλί σας να κολυμπήσει ή να παίξει! Αν δεν μπείτε οι ίδιοι ή δεν αφήνετε ένα παιδί να παίξει στο συγκεκριμένο νερό, τότε δεν πρέπει να αφήσετε ούτε το σκυλί σας!

Τα σκυλιά μπορεί να κολλήσουν βακτηριακές και μυκητιακές δερματικές ασθένειες από μολυσμένο και βρώμικο νερό. Ρηχά και στάσιμα νερά μπορούν να θερμανθούν επικίνδυνα από τον ήλιο και να οδηγήσουν σε θερμοπληξία αν το σκυλί σας κολυμπήσει ή παίξει εκεί.

Τετράποδοι κολυμβητές - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Οι λίμνες είναι πιθανό να έχουν όλα τα είδη των επικίνδυνων απορριμμάτων στις όχθες τους. Ελέγξτε προσεκτικά για διάφορα αιχμηρά αντικείμενα όπως σπασμένα γυαλιά, κλπ. Ψάξτε για προεξέχοντα κλαδιά επάνω στα οποία ένα σκυλί θα μπορούσε να τραυματιστεί. Σκυλιά που επιβαίνουν σε οποιαδήποτε βάρκα πρέπει να φοράνε ανάλογα «σκυλίσια» σωσίβια.

Προσοχή στις χήνες, μπορεί να είναι επικίνδυνες! Συχνά επιτίθενται στα σκυλιά μέσα στο νερό! Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν το κολύμπι στη θάλασσα, αλλά το θαλασσινό νερό μπορεί να τα κάνει να αρρωστήσουν σοβαρά αν πιουν αρκετή ποσότητα. Να έχετε πάντα φρέσκο πόσιμο νερό διαθέσιμο. Επίσης για να αποφευχθούν δερματολογικά προβλήματα, θα πρέπει να ξεπλένεται ο σκύλος με καθαρό, γλυκό νερό.

Πάντα πρέπει να προσφέρετε φρέσκο νερό και σκιά στα σκυλιά σας! Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί σας αφύλακτο μέσα ή κοντά σε βαθιά νερά. Μην του επιτρέπετε να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι. Να είστε πάντα σε ετοιμότητα να σώσετε το σκυλί σας από το νερό αν χρειαστεί.

Καλές… βουτιές!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης