Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ιαπωνικό Ακίτα (Akita inu)

Ράτσες σκύλων - Ιαπωνικό Ακίτα (Akita inu) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ιαπωνικό Ακίτα (Akita Inu)

Καταγωγή: Ιαπωνία
Ιστορία

Τα Ακίτα είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος της ιαπωνικής φυλής του τύπου Σπιτς (Spitz). Τα ιστορικά στοιχεία της ράτσας μπορούν να πιστοποιήσουν την ύπαρξή τους στην Ιαπωνία μέχρι και τον 15ο αιώνα, ωστόσο, οι σκελετοί ζώων που έχουν βρεθεί σε διάφορες ανασκαφές, τα τοποθετούν ακόμα πιο πίσω. Σκυλιά με έντονες ομοιότητες με τα Ακίτα, υπάρχουν στην Ιαπωνία για πάνω από 5000 χρόνια.

Το όνομα Ακίτα προέρχεται από τον νομό Ακίτα που βρίσκεται στη βόρεια μεριά του Honshu, του μεγαλύτερου και πιο δημοφιλούς νησιού της Ιαπωνίας, και όπου πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε η ράτσα.

Το 1931 ο αυτοκράτορας Hirohito κήρυξε το Ακίτα εθνικό θησαυρό και απαγόρευσε την εξαγωγή της ράτσας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου πολλά Ακίτα πουλήθηκαν στην Αμερική.

Εμφάνιση

Το Ιαπωνικό Ακίτα (Akita inu) είναι ένα μεγαλόσωμο σκυλί με μεγάλο κεφάλι, μικρά μάτια και ίσια αυτιά. Η ουρά του είναι δυνατή και κυρτή πάνω από την ράχη. Η γούνα του είναι πυκνή, δύο στρώσεων (υπόστρωμα και προστατευτικός μανδύας) και μεσαίου μήκους.

Ύψος: 61 – 71 εκατοστά
Βάρος: 34 – 55 κιλά
Χρώμα: Υπάρχουν αρκετοί επιτρεπτοί χρωματισμοί: Κόκκινο, πυρόξανθο, γκρίζο, καφέ ή ολόλευκο.  Σε όλους τους χρωματισμούς, εκτός από το λευκό, επιβάλλεται να υπάρχει μία υπόλευκη τούφα στα μάγουλα, στο στήθος, στον λαιμό, στο σώμα και στην ουρά.

Ράτσες σκύλων - Ιαπωνικό Ακίτα (Akita inu) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Χαρακτήρας

Τα Ακίτα είναι έξυπνα, απαιτητικά και βαριούνται εύκολα. Έχουν έντονα ένστικτα κυνηγιού και φύλαξης (ιδιαίτερα με την περιοχή τους) και αντιδρούν σε οτιδήποτε δεν είναι εξοικειωμένα. Θέλουν προσοχή στην κοινωνικοποίηση.

Είναι αφοσιωμένα στην οικογένεια τους, με την προϋπόθεση ότι και η οικογένειά τους είναι, ως ένα βαθμό, αφοσιωμένη σε αυτά. Η δημιουργία δυνατής σχέσης και η ικανότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, είναι στοιχεία απαραίτητα για την αρμονική συμβίωση με ένα Ακίτα.

Αν και δεν είναι σκυλιά ιδιαίτερα υψηλής ενέργειάς, έχουν ανάγκη από καθημερινή βόλτα και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους. Ένα Ακίτα που θα ζει μόνο του σε κάποιο κήπο ή οικόπεδο, είναι πιθανό να εξελιχτεί σε ένα ζώο ανεξάρτητό, επιθετικό και δύσκολο στον χειρισμό.

Υγεία

Ο μέσος όρος ζωής των Ιαπωνικών Ακίτα είναι 10 – 12 χρόνια.
Μελέτες δείχνουν ότι η ράτσα είναι επιρρεπείς σε υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό και αλλεργικές παθήσεις του δέρματος.

Επίσης, όπως όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά, μπορεί να παρουσιάσουν συστροφή στομάχου και δυσπλασία ισχύων και κλειδώσεων

Εκπαίδευση

Τα Ακίτα είναι ζώα με ένστικτα κυνηγιού αλλά και φύλαξης. Η σωστή κοινωνικοποίηση και η ήρεμη καθοδήγηση από μικρή ηλικία είναι στοιχεία απαραίτητα για την αποφυγή ανεπιθύμητων και, μερικές φορές, επικινδύνων συμπεριφορών.

Είναι έξυπνα, αλλά σπάνια κάνουν κάτι για να ικανοποιήσουν κάποιον. Για αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί πολύ η σχέση σκύλου – ιδιοκτήτη και να δημιουργηθούν από μικρή ηλικία Μόνιμες Επιθυμητές Συμπεριφορές.

Η ικανότητα να επικοινωνούμε μαζί τους σε συνδυασμό με έναν δίκαιο χειρισμό και τη διάθεση ποιοτικού χρόνου είναι η βάση για την σωστή ανατροφή ενός Ακίτα. Η υπομονή, η επιμονή και η ηρεμία είναι αρετές που θα πρέπει να έχει ο ιδιοκτήτης αυτού του αξιολάτρευτου σκύλου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης