Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Λαμπραντόρ ριτρίβερ (Labrador retriever)

Ράτσες σκύλων - Λαμπραντόρ Ριτρίβερ (Labrador Retriever) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Λαμπραντόρ ριτρίβερ (Labrador retriever)

Καταγωγή: Καναδάς
Ιστορία

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, ωστόσο ξέρουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά και τα νησιά του Saint John. Στις αρχές του 18ου αιώνα οι Ευρωπαίοι μετανάστες ψαράδες που ψάρευαν στα κρύα νερά της Νέας Γης, χρησιμοποιούσαν σαν βοηθούς τα Λάμπραντορ, τα οποία είχαν την ικανότητα να επαναφέρουν τα ψάρια που είχαν πέσει από τις βάρκες και να τραβούν στην ακτή τα δίκτυα των ψαράδων.

Το κοντό και παντός καιρού διπλό τρίχωμα του Λάμπραντορ ήταν ιδανικό για τέτοιου είδους εργασίες στην ξηρά αλλά και στο νερό υπό αυτές τις παγωμένες θερμοκρασίες.

Εμφάνιση

Το Λαμπραντόρ είναι μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, έντονα χτισμένο σκυλί που κατέχει μια υγιή, αθλητική, ισορροπημένη διαμόρφωση.
Ύψος: Αρσενικά: 56 έως 63 εκ. – Θηλυκά: 54 έως 60 εκ.
Βάρος: Αρσενικά:30 με 36 κιλά – Θηλυκά: 27 έως 32 κιλά
Γούνα: Κοντό και γυαλιστερό τρίχωμα σε αποχρώσεις του καφέ του μαύρου και του κίτρινου

Χαρακτήρας

Τα Λάμπραντορ είναι πρόθυμα, ευγενικά, έξυπνα, παιχνιδιάρικά και περίεργα. Προσαρμόζονται εύκολα αρκεί να τους δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Τα πηγαίνουν καλά με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα αν και η παιχνιδιάρική και περίεργή φύση τους μερικές φορές δημιουργεί προβλήματα. Είναι πολύ κοινωνικά και γενικά χαρακτηρίζονται ως «ιδανικά σκυλιά για οικογένεια».

Ωστόσο πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι χρειάζονται πολλές βόλτες, σωματική και πνευματική άσκηση και αρκετή εξάσκηση ώστε να μάθουν να τιθασεύουν την έντονη περιέργειά τους και την έντονη διάθεσή τους για παιχνίδι. Λατρεύουν το κολύμπι (είναι ιδανικό για σωματική άσκηση) και θέλουν να έχουν επαφή με το νερό όσο γίνεται πιο συχνά.

Ράτσες σκύλων - Λαμπραντόρ Ριτρίβερ (Labrador Retriever) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Υγεία

Το προσδόκιμο ζωής των λάμπραντορ ριτρίβερ είναι 10 με 12 χρόνια
Μελέτες δείχνουν ότι η ράτσα είναι επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου, παθήσεις των ματιών, όπως ο καταρράκτης και παχυσαρκία, λόγω αυξημένης όρεξης.

Εκπαίδευση

Μαθαίνουν εύκολα τους κώδικές επικοινωνίας (λέξεις, κινήσεις), ωστόσο, λόγω της κοινωνικής τους φύσης, της έμφυτής περιέργειας και της έντονής διάθεσής για παιχνίδι χρειάζεται σωστή και με συνέπεια προσέγγιση, ώστε να μάθουν:

Να μένουν συγκεντρωμένα (ιδιαίτερα σε χώρους με έντονες μυρωδιές)
Να ελέγχουν τα έντονα συναισθήματα (περιέργεια, ενθουσιασμός, χαρά)
Να αναγνωρίζουν πότε, πού, με ποιους και με ποιο τρόπο μπορούν να παίξουν (γενικότερα έχουν την τάση να παίζουν πάντα, παντού, με όλους και έντονα)
Να αναγνωρίζουν τους κώδικές των άλλων πλασμάτων (ανθρώπων και ζώων – μπορώ να πλησιάσω, θέλει να παίξουμε, φοβάται) και να προσαρμόζονται.

Ράτσες σκύλων - Λαμπραντόρ Ριτρίβερ (Labrador Retriever) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γενικότερα τα Λαμπραντόρ χαρακτηρίζονται σαν «σκύλοι κατάλληλοι για οικογένεια» και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ισχύει. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η οικογένεια που θα αποκτήσει ένα Λαμπραντόρ πρέπει να ασχοληθεί αρκετά.

Αν δεν υπάρχει ο χρόνος και οι γνώσεις και αν δεν το καθοδηγήσουμε σωστά και με συνέπεια (πάντα χωρίς καμία μορφή βίας) οι πιθανότητες να έχουμε ζημιές, χοροπηδητά, τραβήγματα στη βόλτα, αποδράσεις και ανεξέλεγκτα κυνηγητά, είναι πολύ μεγάλες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης