Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η ιδανική ηλικία για την εκπαιδευση ενός σκύλου

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η ιδανική ηλικία για την εκπαίδευση ενός σκύλου

Πότε ξεκινάει η εκπαίδευση του σκύλου; Ποια είναι η ιδανική ηλικία που μπορούμε να ξεκινήσουμε να του μαθαίνουμε πράγματα; Μαθαίνει καλύτερα κάποια πράγματα σε μικρότερη ηλικία και κάποια άλλα σε μεγαλύτερη;
Ο Ηλίας Ραϋμόνδης αναλύει…

Η ιδανική ηλικία για την εκπαίδευση του σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο
Play Video about Η ιδανική ηλικία για την εκπαίδευση του σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση ενός σκύλου

Η εκπαίδευση ενός σκύλου στην ουσία δεν σταματάει ποτέ. Θέλω λίγο να το σκεφτείτε αυτό και να προσέξετε αυτά που θα σας πω γιατί δυστυχώς υπάρχει η αντίληψη ότι η εκπαίδευση του σκύλου ξεκινάει σε μία συγκεκριμένη ηλικία, για παράδειγμα όταν ο σκύλος είναι 6 με 7 μηνών, ή 2 μηνών, ανάλογα με τη φιλοσοφία που έχει ο καθένας, ολοκληρώνεται μέσα σε κάποιες εβδομάδες ή μήνες και από εκεί και πέρα ο σκύλος υποτίθεται πως ξέρει και αποφασίζει τι πρέπει να κάνει.

Η εκπαίδευση ξεκινάει από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένας σκύλος

Στην πραγματικότητα η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι, χωρίζεται σε κατηγορίες και ξεκινάει από τη στιγμή που θα γεννηθεί ο σκύλος. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ξεκινάει πριν καν γεννηθεί ο σκύλος. Τι εννοώ με αυτό; Ότι έρευνες υποστηρίζουν ότι αν η μαμά σκύλα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που έχει έντονο στρες ή έντονο φόβο, τα παιδιά της όταν θα μεγαλώσουν, θα έχουν ευαισθησία σε αυτό το κομμάτι.

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αντίθετα, εάν η μαμά, μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με ηρεμία και θαλπωρή, τα σκυλάκια τα οποία θα γεννηθούν έχουν πολύ περισσότερη ηρεμία και ο χαρακτήρας τους γενικότερα θα είναι διαφορετικός. Επίσης υπάρχουν ειδικές ασκήσεις, τις οποίες αν κάνουμε σε νεογέννητα κουτάβια και ιδανικά θα πρέπει να γίνουν από τον εκτροφέα, με τις οποίες αρχίζουν και ενεργοποιούνται οι ικανότητες και οι δεξιότητες των σκύλων πολύ νωρίτερα από ότι θα συνέβαινε χωρίς τη δική μας επέμβαση.

Οπότε πρέπει να ξέρουμε ότι ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε, η εκπαίδευση του σκύλου ξεκινάει από τη στιγμή που θα γεννηθεί και στην ουσία δεν σταματάει ποτέ. Γενικότερα, η πεποίθηση ότι η εκπαίδευση του σκύλου ξεκινάει αφού γίνει 6 μηνών, οφείλεται στο γεγονός ότι παλιότερα εκπαίδευαν τους σκύλους σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως στο να μάθει ο σκύλος να ανταποκρίνεται σε κάποια ερεθίσματα και εντολές που θα του δώσουμε εμείς, όπως «έλα», «κάτσε», «ξάπλωσε», «μείνε» κλπ.

Και ναι, όντως ισχύει ότι ένα σκύλος ηλικίας 6 μηνών, θα μάθει πιο γρήγορα το «κάτσε» σε σύγκριση με έναν σκύλο ο οποίος είναι 2 μηνών. Ή μάλλον για να το πω πιο σωστά, θα έχει τις δεξιότητες για να ανταποκριθεί καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα του μυαλού του να διαχειρίζεται συναισθήματα, να μένει συγκεντρωμένος και να μπορεί να αναγνωρίζει ερεθίσματα, είναι κάπως καλύτερη από ένα σκυλάκι 2 μηνών.

Αυτό όμως προϋποθέτει ο σκύλος, μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 6 μηνών, να έχει μεγαλώσει σε ένα ιδανικό περιβάλλον, να έχει σωστή κοινωνικοποίηση, να έχει επαφή με άλλα σκυλιά και να έχει επαφή με ανθρώπους με τον σωστό τρόπο. Οπότε, όταν θα φτάσει σε αυτή την ηλικία, θα αντιλαμβάνεται τα πάντα πολύ καλύτερα, ακριβώς όπως ένας άνθρωπος θα κατανοήσει καλύτερα τη γραμματική σε ηλικία 20 χρονών.

Σωστές βάσεις

Ποια είναι όμως η μεγάλη διαφορά; Αν ξεκινήσουμε την εκπαίδευση του σκύλου μας από μικρή ηλικία, ιδανικά από δύο μηνών, μπορούμε να βάλουμε πάρα πολύ καλές βάσεις και μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις και προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν εάν αμελήσουμε τον σκύλο και δεν μπούμε στη διαδικασία να του εξηγήσουμε κάποια πράγματα μέχρι να φτάσει έξι μηνών.

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Επίσης υπάρχει και μία θεωρία, η οποία δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι αλήθεια, σύμφωνα με την οποία πολλοί πιστεύουν ότι πιο παραδοσιακοί εκπαιδευτές οι οποίοι χρησιμοποιούν βία για να εκπαιδεύσουν τους σκύλους, λένε ότι οι σκύλοι πρέπει να φτάσουν έξι μηνών για να αντέχουν την πίεση και την ψυχολογική και σωματική φθορά.

Στη σημερινή εποχή, όποιος είναι σωστά ενημερωμένος, θα γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται καν να υψώσουμε τη φωνή μας για να εκπαιδεύσουμε έναν σκύλο. Με το να έχουμε υπομονή και τεχνικές, μπορούμε να το εξηγήσουμε πάρα πολλά πράγματα απλά και μόνο με το να επιβραβεύουμε κάποιες καταστάσεις και να ανακατευθύνουμε κάποιες άλλες.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν σταματάει ποτέ

Γενικότερα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η εκπαίδευση ενός σκύλου ξεκινάει από τη στιγμή που θα γεννηθεί και δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Τι σημαίνει αυτό; Όπως ένας άνθρωπος έχει κάποιες περιόδους στη ζωή του, όπου συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα πράγματα. Πχ όταν θα πάει στο δημοτικό συγκεντρώνεται στο να αποκτήσει βασικές γνώσεις και κοινωνικές δεξιότητες. Όταν θα πάει στο γυμνάσιο και στο λύκειο, αυτές τις γνώσεις θα τις εξειδικεύσει και στο πανεπιστήμιο θα αποκτήσει εξειδίκευση πάνω σε συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Το ίδιο ισχύει και με τους σκύλους. Οι ικανότητές τους θα αρχίσουν να αναπτύσσονται από μικρή ηλικία και μόνο με κάποιες ειδικές ασκήσεις από την πλευρά μας. Από δύο μέχρι τεσσάρων μηνών περίπου, μπορούμε να αρχίσουμε να τους διδάσκουμε μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και να ακονίσουμε κάποιες ικανότητες συγκέντρωσης, υπομονής, διαχείρισης συναισθημάτων.

Η ουσία

Όμως λόγω του νεαρού της ηλικίας υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από ένα κουτάβι δύο μηνών, ακόμα και αν έχει καταλάβει τι σημαίνει η λέξη «μείνε», ακόμα και αν του έχουμε δώσει τα κατάλληλα κίνητρα, να μείνει εκεί που του ζητάμε, παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα ή στην καλύτερη περίπτωση ένα με δύο λεπτά. Κάτι το οποίο θα είναι αρκετά πιο εύκολο να το κάνει ένα σκύλος ο οποίος είναι έξι μηνών.

Αν ξεκινήσουμε την εκπαίδευση ενός σκύλου από μικρή ηλικία, θα μπορέσει να αφομοιώσει ότι η διαδικασία που ακολουθούμε για να γίνουν αυτά που θέλει, είναι να δείξει ηρεμία, κατανόηση και υπομονή. Αν ο σκύλος το μάθει αυτό από μικρή ηλικία, μεγαλώνοντας θα αναπτύξει έναν χαρακτήρα ο οποίος θα έχει περισσότερη υπομονή, μεγαλύτερες ικανότητες συγκέντρωσής και θα έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του καλύτερα, κάτι που θα τον βοηθήσει να καλύψει τις ανάγκες του.

Και αυτή είναι η ουσία του να ξεκινάμε να εκπαιδεύουμε έναν σκύλο από μικρό. Πρέπει να τον βοηθήσουμε να καταλάβει ότι όλα όσα θέλει, θα γίνουν, απλά όχι τη στιγμή που θέλει και ότι πρέπει να παραμείνει ήρεμος. Μόλις το μάθει αυτό, αρχίζει και σπρώχνει τον εαυτό του προς το να είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος σε εμάς όταν του το ζητάμε και αποκτάει την ικανότητα να μας ακούει, καθώς του έχουμε αποδείξει ότι όσο πιο πολύ μας ακούει, τόσο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του.

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση ενός σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Δεν υπάρχουν απλές λύσεις στην εκπαίδευση των σκύλων

Ευτυχώς ή δυστυχώς στην εκπαίδευση των σκύλων δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Όποιος σας λέει κάντε το α ή το β για να μάθετε τον σκύλο σας το γ ή το δ, απλά σας δίνει γενικές οδηγίες και οι γενικές οδηγίες ποτέ δεν φέρνουν το αποτέλεσμα το οποίο περιμένουμε.

Για να καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε έναν σκύλο χρειαζόμαστε εξειδίκευση. Πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο εκπαίδευσης στις ιδιαιτερότητες και τον χαρακτήρα του σκύλου. Και πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε μέσα σε μία στιγμή. Όταν παρατηρούμε μία αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου, αυτός ο οποίος τον εκπαιδεύει πρέπει να αλλάξει με τη σειρά του, τη δικιά του συμπεριφορά και να δώσει κατευθύνσεις ανάλογα με το τι συμβαίνει εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.

Σωστός κώδικας επικοινωνίας

Η εκπαίδευση ενός σκύλου, όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία ξεκινάει ιδανικά από τη στιγμή που θα γεννηθεί και δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Όσο όμως προχωράμε στην πορεία, ο σκύλος έχει μάθει έναν σωστό κώδικα επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες, έχει αποκτήσει έναν ευγενικό και ήρεμο χαρακτήρα και την ικανότητα να επικοινωνεί με τους ιδιοκτήτες και τους ανθρώπους γύρω του. Αυτό είναι και όλο το νόημα της εκπαίδευσης ενός σκύλου.

Μόλις αποκτήσουμε την ικανότητα επικοινωνίας με τον σκύλο, ταυτόχρονα αποκτούμε κι εμείς κομμάτια από αυτά που διδάσκουμε. Δηλαδή μαθαίνουμε κι εμείς να ηρεμούμε να χαλαρώνουμε και να έχουμε υπομονή, καλύτερα από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Από τη στιγμή που αποκτήσαμε έναν σκύλο, όσο πιο πολύ ασχολούμαστε μαζί του και όσο πιο πολύ προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του τόσο καλύτεροι γινόμαστε και εμείς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης