Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο

Επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο

Αυτό που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι αρκετά πολύπλοκη υπόθεση και κάποιες απαντήσεις είναι ακόμα πιο πολύπλοκες για να δοθούν μέσα από ένα βίντεο.

Επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο
Play Video about Επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ

Πολλοί μου στέλνετε ερωτήσεις ή σχόλια και με ρωτάτε γιατί δεν σας δείχνω κάποιες τεχνικές ή γιατί δεν αναλύω κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σκύλο σας. Γενικότερα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η εκπαίδευση είναι πολύ πολύπλοκη.

Και ξέρω ότι πολλοί από εσάς μου λέτε «ναι αλλά εσύ είσαι εκπαιδευτής και τα λες αυτά γιατί θες να πιάσεις πελάτες και να βρεις κόσμο και να του πάρεις τα χρήματα». Θα σας το αναλύσω και θα αποφασίσετε εσείς αν ισχύει ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Θεωρώ ότι αν κάποιος θέλει να μάθει κάτι, το οποίο εγώ θεωρώ τρομερά απλό, όπως το να μάθει τον σκύλο του να κάθεται ή να ξαπλώνει, υπάρχουν πάρα πολλά βιντεάκια τα οποία μπορείτε να ψάξετε στο YouTube και να βρείτε το πώς γίνεται. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν σας δείχνω πώς να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται ή πώς να μάθετε τον σκύλο σας να έρχεται.

Θα μου πεις και τι παραπάνω μπορούμε να του μάθουμε. Πολύ ωραία ερώτηση. Μία συμπεριφορά, και όταν λέμε συμπεριφορά εννοούμε οτιδήποτε κάνει ο σκύλος μας για κάποιο λόγο.

Επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά γενικότερα οι σκύλοι κάνουν πράγματα είτε για να αποφύγουν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, είτε γιατί τους δημιουργεί κάποια ικανοποίηση ή ευχαρίστηση. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε και εμείς. Αν κάτι μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, έχουμε την τάση να το επαναλαμβάνουμε. Αν μας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα ή μας δυσαρεστεί με κάποιον άλλον τρόπο, έχουμε την τάση να αποφεύγουμε να το κάνουμε.

Μια απλή εντολή, όπως είναι το «κάτσε», είναι πολύ απλό να την μάθουμε σε ένα σκύλο, αν μπορούμε λίγο να τον «διαβάσουμε» και να καταλάβουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Τι εννοώ με αυτό; Μια απλή συμπεριφορά έχει πολλά πράγματα να διδάξει σε έναν σκύλο. Το πρώτο πράγμα που θα του διδάξει είναι το τι σημαίνει η λέξη κάτσε. Δηλαδή όταν εγώ φωνάζω ένα σκύλο και του ζητάω να κάτσει, ο σκύλος να καταλαβαίνει τι του ζητάω. Που σημαίνει θέλω να καθήσει στο έδαφος.

Αυτό έχει μία διαδικασία και πρέπει να περάσουμε από κάποια βήματα ώστε να καταλάβει απόλυτα ο σκύλος τι σημαίνει η λέξη «κάτσε». Πολύς κόσμος δεν περνάει από αυτή τη διαδικασία και θεωρεί ότι επειδή έδωσα πέντε μεζεδάκια στον σκύλο μου και του ζήτησα πέντε δέκα φορές να κάτσει, έμαθε το «κάτσε».

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι σκύλοι εξειδικεύουν. Αυτό το οποίο θα μάθει, είναι ότι όταν κρατάς ένα μεζεδάκι, αν θα κάτσω πιθανότατα θα μου το δώσεις. Αυτό δεν είναι ξεκάθαρη επικοινωνία. Δεν βασίζεται σε λέξεις, άρα όταν εμείς δεν κρατάμε ένα μεζεδάκι και δεν το δείξουμε στο σκύλο μας, δεν μπορούμε εύκολα να του ζητήσουμε να κάτσει και δεν έχει χτιστεί η σχέση και η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για μία σωστή εκπαίδευση. Όταν εμείς ζητάμε από ένα σκύλο να κάτσει, ο σκύλος πρέπει να καταλαβαίνει τι του ζητάμε.

Από την τριβή που υπάρχει και από τη διαδικασία που είχαμε για να μάθει ο σκύλος μας να κάθεται, έχει καταλάβει ότι κάθε φορά που του ζητάω να κάνει κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα καταλήξει σε κάτι πολύ καλό για αυτόν. Αυτή είναι και η ιδέα του να μάθουμε στο σκύλο μας να κάθεται. Έχουμε όμως και άλλα πράγματα να του διδάξουμε.

Μόνο με τον τρόπο με τον οποίο διδάσκουμε στο σκύλο μας, μπορούμε να του δημιουργήσουμε είτε εκνευρισμό, ένταση και άγχος είτε από την άλλη να του δημιουργήσουμε ηρεμία, υπομονή και συγκέντρωση, να αυξήσουμε τις ικανότητές του ή να δημιουργήσουμε μια συναισθηματική κατάσταση.

Επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να το εξηγήσει σε ένα βίντεο. Γιατί πολύ απλά πρέπει να μάθει να «διαβάζει» τον σκύλο και να καταλαβαίνει πώς πρέπει να τον προσεγγίσει ώστε να του διδάξει μία οποιαδήποτε εντολή ή να του ζητήσει να κάνει κάτι το οποίο να μην του δημιουργήσει κάποιο αρνητικό συναίσθημα ή να τον βάλει σε κάποια κατάσταση την οποία δεν θα του αρέσει.

Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται πολύπλοκα αλλά όσο πιο πολύ δεν τα καταλαβαίνετε τόσο πιο μεγάλος είναι και ο λόγος που δεν μπαίνω στη διαδικασία να τα δείξω μέσα σε ένα μόνο βίντεο. Αν δεν έρθει κάποιος δίπλα σας, να σας δείξει λεπτομέρειες, να σας δείξει κινήσεις πάνω στο σκύλο, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε και να καταλάβετε αν αγχώνεται, ή αν είναι χαρούμενος ή ενθουσιασμένος.

Αν όλα αυτά δεν σας γίνουν απόλυτα κατανοητά, το μόνο που θα κερδίσετε είναι το να έχετε μια απλή συμπεριφορά, έναν πολύ απλό, τυπικό κώδικα επικοινωνίας, ο οποίος θα βασίζεται στο ότι κρατάτε ένα μεζεδάκι, ο σκύλος το βλέπει και κάθεται θεωρώντας ότι θα του το δώσετε και εσείς με τη σειρά σας πιστεύετε ότι του έχετε μάθει την εντολή «κάτσε».

Και όταν θα το χρειαστείτε πραγματικά και θα προσπαθήσετε να το εφαρμόσετε, πιθανόν να μην λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η εκπαίδευση είναι μια κουταμάρα και μία επιπολαιότητα, η οποία δεν φέρνει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η άσκηση έχει επίπεδα και διδάσκουμε διαφορετικά πράγματα στον σκύλο. Ανάλογα με το πώς τον προσεγγίζουμε μπορούμε να τον κατευθύνουμε σε διαφορετική συναισθηματική κατάσταση και πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν του δημιουργήσαμε μία συναισθηματική κατάσταση με έναν τρόπο προσέγγισης της εντολής «κάτσε», δεν σημαίνει ότι αυτός ο τρόπος προσέγγισης θα διδάξει τα ίδια πράγματα σε έναν άλλο σκύλο, δημιουργώντας του την ίδια συναισθηματική κατάσταση.

Σκεφτείτε το κάτσε σαν μια μορφή επικοινωνίας. Πολλοί θεωρούν ότι το «έλα», το «κάτσε», το «ξάπλωσε» είναι απλά εντολές. Αλλά είναι επικοινωνία. Επικοινωνούμε με τον σκύλο. Όπως και εμείς οι άνθρωποι επικοινωνούμε μεταξύ μας με διάφορες λέξεις, όπως πχ όταν λέμε καλημέρα.

Υπάρχουν άτομα τα οποία θα σας πούνε τη λέξη καλημέρα και θα ευχαριστηθείτε. Υπάρχουν άτομα τα οποία θα σας πούνε τη λέξη καλημέρα και θα σας είναι τελείως αδιάφορο. Και υπάρχουν άτομα τα οποία θα σας πούνε καλημέρα και θα ενοχληθείτε ή θα εκνευριστείτε.

Εξαρτάται από τη σχέση που έχετε με αυτά τα άτομα, εξαρτάται από το ύφος που έχουν όταν σας τη λένε, εξαρτάται από τη συναισθηματική κατάστασή και κατά πόσο αυτή η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να γίνει αντιληπτή από το άτομο το οποίο σας λέει καλημέρα.

Είναι πολύπλοκο. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν σας λέω να δοκιμάστε το Α ή το Β.

Πολλοί μου στέλνετε ερωτήσεις και μου λέτε «Ηλία, έχω το τάδε πρόβλημα με το σκύλο μου, τι να κάνω;». Σκοπός των βίντεο που κάνουμε είναι να σας βάλουν σε σκέψεις και να ψάξετε να βρείτε τη λύση μόνοι σας. Το να μπορεί ένας ιδιοκτήτης να αναρωτηθεί και να ψάξει για να βρει τη λύση μόνος του ή σε συνεργασία με κάποιον ειδικό, είναι από τα μεγαλύτερα προσόντα ενός κηδεμόνα σκύλου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης