Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Πριν αποκτήσετε σκύλο

Πριν αποκτήσετε σκύλο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τι να έχετε κατά νου πριν αποκτήσετε σκύλο

Το να αποκτήσετε έναν σκύλο είναι κάτι που σίγουρα θα φέρει χαρά και πολλά υγρά σκυλίσια φιλιά. Παρόλα αυτά, μαζί με το νέο μέλος στην οικογένειά σας έρχονται και αρκετές δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις που πρέπει να αναλογιστείτε πριν προχωρήσετε στην προσθήκη ενός τετράποδου μέλους στη ζωή σας και στο σπίτι σας.

Σκεφτείτε καλά αν είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη

Ένας σκύλος είναι περίπου σαν ένα τετράχρονο παιδί. Ανεξάρτητος σε κάποια ζητήματα, χαριτωμένος και σίγουρα τρυφερός, αλλά θα είναι αποκλειστικά εξαρτώμενος από σας για τη φροντίδα του, τη διατροφή του, τη βόλτα του, την επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Αν υπάρχουν και άλλα άτομα στο σπίτι, όπως γονείς, σύντροφος ή σύζυγος και παιδιά, η απόφαση για την απόκτηση ενός σκύλου πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από όλους. Είναι λάθος να κάνετε μια τέτοια επιλογή «κρυφά» χωρίς να το γνωρίζουν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Ακόμα κι αν ο σκοπός σας είναι μια ευχάριστη έκπληξη, ειδικά στα μικρά μέλη της οικογένειας.

Λάβετε υπόψη το καθημερινό σας πρόγραμμα

Πριν αποκτήσετε σκύλο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε καταρχάς αν χωράει στην καθημερινή σας ρουτίνα, αυτός, αλλά και οι καθημερινές του βόλτες και δε θα καταλήξει κλεισμένος επί ώρες σε ένα μπαλκόνι, κάτι που πλέον είναι παράνομο και συνιστά παθητική κακοποίηση.

Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, η απόκτηση ενός σκύλου και ειδικά ενός κουταβιού είναι σχεδόν απαγορευτική διότι χρειάζεται συνεχή ενασχόληση, καθαριότητα και εκπαίδευση.

Πριν αποκτήσετε σκύλο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Επιλέξτε προσεκτικά

Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου έμπειρου ατόμου στην επιλογή σας. Ένας εκπαιδευτής ή ακόμα και ένας εθελοντής φιλοζωικής οργάνωσης, μπορεί να σας καθοδηγήσει στο να αποφασίσετε ποιος σκύλος σας «ταιριάζει». Μην επιλέγετε βάσει εμφάνισης, ράτσας ή… βάσει του πόσο γλυκός και χαριτωμένος μπορεί να είναι ένας σκύλος.

Ένα κουτάβι μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς αν δεν έχετε υπομονή. Από την άλλη, ένα ενήλικο σκυλί μπορεί να σας ταιριάξει απόλυτα.

Σκεφτείτε το κόστος

Ένα κουτάβι χρειάζεται περισσότερα εμβόλια στην αρχή ενώ ένα ενήλικο μόνο μία φορά τον χρόνο. Όλα όμως χρειάζονται μηνιαία αποπαρασίτωση και τροφή. Επίσης απαραίτητα θα χρειαστεί να αγοράσετε κάποια αξεσουάρ, όπως μπολ, κρεβατάκι κ.ά.

Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, όμως, πριν αποκτήσετε σκύλο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αναλαμβάνοντας τη δέσμευση του ζώου αναλαμβάνετε και το κόστος των εξετάσεών του, της θεραπείας σε περίπτωση ασθένειας, της στείρωσής του και οτιδήποτε μπορεί να προκύψει απρόοπτα, όπως ένας τραυματισμός.

Προσέξτε από πού θα πάρετε τον σκύλο σας

Μην αγοράζετε σκύλους από αγγελίες και καταστήματα, από όπου δεν μπορείτε να δείτε τους γονείς και τις εξετάσεις που πιστοποιούν την υγεία τους. Η πλειοψηφία των σκύλων αυτών παρουσιάζουν τις περισσότερες φορές, προβλήματα υγείας, από κληρονομικά έως δερματικά, που θα σας ταλαιπωρήσουν γιατί συνεπάγονται μεγάλα ποσά σε κτηνίατρους και φυσικά ταλαιπωρούν και το ίδιο το ζώο.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι εφόσον αποκτήσετε τον σκύλο σας, έχετε την ευθύνη να τον φροντίζετε καθημερινά. Αυτό περιλαμβάνει το τάισμα, τη βόλτα του, το παιχνίδι, τα χάδια, την εκπαίδευση και την περιποίησή του, όπως το κόψιμο των νυχιών αλλά και το βούρτσισμα.

Αν λοιπόν έχετε σκεφτεί όλα τα παραπάνω και είστε έτοιμοι να αποκτήσετε ένα ζώο, τότε να είστε σίγουροι ότι πήρατε την πιο όμορφη απόφαση της ζωής σας!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης