Να στείλω τον σκύλο μου για εκπαίδευση; - Μίλα στο Σκύλο σου

Να στείλω τον σκύλο μου για εκπαίδευση;

Να στείλω τον σκύλο μου για εκπαίδευση;

Του Ηλία Ραϋμόνδη, Ειδικού στην Επικοινωνία μεταξύ Σκύλων και Ανθρώπων

Το τίμημα του να στείλεις τον σκύλο σου για εκπαίδευση

Η άποψή μου πάνω στο θέμα είναι αρκετά ξεκάθαρη. Ο ιδιοκτήτης και ο εκπαιδευτής, πρέπει να εκπαιδεύουν τον σκύλο μαζί και -ίσως να ξαφνιάσει κάποιους- το μεγαλύτερο ποσοστό της εκπαίδευσης να κατευθύνεται προς τον ιδιοκτήτη. Οπότε, υπάρχει σε κάποιον βαθμό, ένα τίμημα στο να στείλεις τον σκύλο σου για εκπαίδευση.

Ο λόγος είναι απλός. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δημιουργούνται πανίσχυρα συναισθήματα στον σκύλο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να μάθει να τα αναγνωρίζει και να τα διαχειρίζεται με τέτοιον τρόπο (πάντα χωρίς ψυχολογική ή σωματική βία) ώστε να ωθεί τον σκύλο του, να ακονίζει τις αρετές και τις δεξιότητές του. Αν αυτή η γνώση δεν περάσει από τον εκπαιδευτή στον ιδιοκτήτη, αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα.
Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω διάφορων συνθηκών, ο σκύλος καταλήγει να «δουλεύεται» από τον εκπαιδευτή και όχι από τον ιδιοκτήτη.
Το κατανοώ!

Να στείλω τον σκύλο μου για εκπαίδευση; - Θετική εκπαίδευση σκύλων

Υπάρχει όμως και το τίμημα

  • Ο ιδιοκτήτης χάνει την ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρία.
  • Κάποιοι (επαναλαμβάνω, κάποιοι) που για εμένα δε θα έπρεπε να κάνουν αυτή τη δουλειά, κακοποιούν και ταλαιπωρούν το ζώο.
  • Ο εκπαιδευτής είναι εξαιρετικός (για εμένα αυτό είναι το χειρότερο).

Σκεφτείτε. Ο σκύλος σας να πάει κάπου που θα τον καταλαβαίνουν απόλυτα, θα επικοινωνούν μαζί του σε απίστευτο βαθμό, θα καλύπτουν τέλεια τις ανάγκες του.
Φανταστείτε: Το συναισθηματικό δέσιμο που θα δημιουργηθεί με τον εκπαιδευτή. Την αγάπη, την αφοσίωση, τη λατρεία. Έπειτα, ο σκύλος θα πρέπει να επιστρέψει σε ένα σπίτι που οι ιδιοκτήτες θα δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα. Ο χρόνος τους για βόλτες και παιχνίδι θα είναι ελάχιστος. Δε λέω ότι όλοι οι ιδιοκτήτες είναι έτσι αλλά για να ΣΤΕΙΛΕΙΣ τον σκύλο σου για εκπαίδευση, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβαίνει.

Για εμένα το να «δουλέψει» ο ιδιοκτήτης τον σκύλο του μαζί με τον εκπαιδευτή είναι must. Ακόμα και για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που ο εκπαιδευτής αναγκάζεται να πάρει τον σκύλο, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.
Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο τίμημα του να στείλεις τον σκύλο σου για εκπαίδευση είναι ο εκπαιδευτής να είναι εξαιρετικός και να κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του. Μπορεί να είναι σκληρό και κάποιοι να μην το πιστεύουν, αλλά είναι η αλήθεια και το έχω δει να συμβαίνει. Αν γίνει πραγματικά καλή και «σωστή» δουλεία ο σκύλος σου δε θα είναι ποτέ ξανά δικός σου…

Μίλα στο Σκύλο σου, Θετική προσέγγιση στην Εκπαίδευση και Φιλοξενία Σκύλων

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter