Γιατί τρώει έξω από το μπολ;

Γιατί παίρνει τροφή από το μπολ του και την τρώει αλλού; Ψυχολογία σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου

Γιατί τρώει έξω από το μπολ;

Υπάρχουν σκύλοι που αφού τους βάλουμε τροφή στο μπολ, παίρνουν ένα μέρος από αυτή και την τρώνε λίγο πιο πέρα. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτό.

Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως είναι μία συμπεριφορά που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους, όποιοι και να είναι αυτοί. Αφού είχαν σκοτώσει κάποιο ζώο για να το φάνε, έκοβαν σε μικρά κομμάτια και τα έτρωγαν λίγο πιο μακριά, με σκοπό να αποφύγουν τους τσακωμούς μεταξύ τους.

Λογικά, θα ρωτήσει κάποιος, γιατί μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και αφού οι σκύλοι ζουν στα σπίτια μας χωρίς ανταγωνισμό για την τροφή τους, συνεχίζουν και έχουν αυτήν τη συμπεριφορά;

Γιατί τρώει έξω από το μπολ; - Ψυχολογία σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολλές οι συμπεριφορές και τα ένστικτά που παραμένουν αναλλοίωτα ακόμα και μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης.

Κάποιοι ακόμα λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι έχουν αυτήν τη συνήθεια είναι το ότι για κάποιον λόγο δεν τους αρέσει ο θόρυβος που κάνει η ξηρή τροφή μέσα στο μεταλλικό μπολάκι. Στην περίπτωση αυτή, αν αντικαταστήσουμε το μπολ με πλαστικό, υπάρχει περίπτωση, ο σκύλος να σταματήσει να απομακρύνει την τροφή του.

Επίσης υπάρχει παράδειγμα, όπου σε σπίτι όπου κατοικούσαν δύο σκυλιά, ένα από τα δύο συνήθιζε να έχει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Όταν οι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν να ταΐζουν τους δύο σκύλους σε διαφορετικούς χώρους, επίσης το σκυλί σταμάτησε να βγάζει την τροφή του από το μπολ του και να τρώει αλλού.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το….
Facebook
Twitter

Ηλίας Ραϋμόνδης, Ειδικός στην Επικοινωνία μεταξύ Σκύλων και Ανθρώπων

Μίλα στο Σκύλο σου, Θετική προσέγγιση στην Εκπαίδευση και Φιλοξενία Σκύλων