Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ροτβάιλερ (Rottweiler)

Ράτσες σκύλων - Ροτβάιλερ (Rottweiler) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ροτβάιλερ (Rottweiler)

Καταγωγή

Ροτβάιλ (Rottweil) της Γερμανίας

Ιστορία

Η ιστορία των Ροτβάιλερ (Rottweiler) ξεκινά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εκείνη την εποχή, η κύρια χρήση των σκυλιών ήταν να συνοδεύουν και να προστατεύουν τα κοπάδια με τα πρόβατα και τα βοοειδή.

Το χωριό Rottweil της Νότιας Γερμανίας είχε εξελιχτεί σε κέντρο κτηνοτροφικού εμπορίου και τα Ροτβάιλερ ήταν απαραίτητα για να οδηγούν τα κοπάδια στα σφαγεία και στα σημεία πώλησης καθώς και για να προστατεύουν από τους ληστές.

Με το πέρασμα των χρόνων, όταν απαγορεύτηκε η μεταφορά των ζώων από τους δρόμους, τα Ροτβάιλερ κόντεψαν να εξαφανιστούν. Ευτυχώς, η χρησιμότητά τους σαn σκυλιά εργασίας τα ξαναέφερε στην επιφάνεια. Σήμερα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σκυλιά στον κόσμο.

Εμφάνιση

Τα Ροτβάιλερ είναι μια μεγαλόσωμη, γεροδεμένη ράτσα με φαρδύ και στρογγυλό κεφάλι, σκούρα μάτια και αυτιά ψηλά στο κεφάλι σε απόσταση μεταξύ τους. Έχουν κοντή και δυνατή ουρά και πυκνό, τραχύ τρίχωμα με πυκνό υπόστρωμα.

Ύψος: 56 – 59 εκατοστά
Βάρος: 38 – 55 κιλά
Χρώμα: Μαύρο με συγκεκριμένα καφέ – κόκκινα σημάδια στη μουσούδα, πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, στο στέρνο, στα πόδια  και κάτω από την ουρά.

Χαρακτήρας

Το Ροτβάιλερ είναι ένας έξυπνος σκύλος με αναπτυγμένη παρατηρητικότητα, αυτοπεποίθηση και θάρρος. Είναι αφοσιωμένο, υπάκουο και με μεγάλη λαχτάρα να εργαστεί. Ωστόσο, είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και αργεί να τους εμπιστευτεί.

Ράτσες σκύλων - Ροτβάιλερ (Rottweiler) - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τα Ροτβάιλερ είναι μία ράτσα με μεγάλη σωματική δύναμη και έντονα ένστικτα φύλαξης (guarding instinct) και συγκέντρωσης κοπαδιών (herding instinct). Χρειάζονται ιδιοκτήτες που να τα αγαπούν, να μην τα παραμελούν, να μην τα κακομεταχειρίζονται και να φροντίζουν να τα κοινωνικοποιηθούν και να τα εκπαιδεύσουν σωστά.

Η αμέλεια και η ανεύθυνη στάση των ιδιοκτητών είναι ο κύρος λόγος που η ράτσα αυτή έχει βγάλει «κακό» όνομα  και που πολλοί πιστεύουν ότι είναι γεννημένοι δολοφόνοι. Επίσης λατρεύουν την οικογένειά τους (ιδιοκτήτες) και είναι ευθύνη της οικογένειας να τους διδάξει υπεύθυνους τρόπους συμπεριφοράς.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα επίπεδα ενέργειας σε αυτή τη ράτσα μπορεί να διαφέρουν από κουτάβι σε κουτάβι. Ένα Ροτβάιλερ μπορεί να είναι χαμηλής ενέργειας ενώ κάποιο άλλο υψηλής. Όταν θέλετε να αποκτήσετε κάποιο κουτάβι ζητήστε από κάποιον ειδικό να σας βοηθήσει στην επιλογή.

Υγεία

Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 10 – 12 χρόνια. Γενικά είναι αρκετά ανθεκτικά σκυλιά, ωστόσο, όπως όλες οι ράτσες, είναι πιο ευάλωτα σε κάποιες παθήσεις όπως: Δυσπλασία του ισχίου, δυσπλασία του αγκώνα, υποαορτική στένωση, οστεοσάρκωμα, υποθυρεοειδισμός, αλλεργίες και συστροφή του στομάχου

Εκπαίδευση

Τα Ροτβάιλερ είναι έξυπνα και με μεγάλη αντίληψη. Αν τα καθοδηγήσουμε σωστά μαθαίνουν γρήγορα και, καθώς αγαπούν την οικογένειά τους, είναι πάντα πρόθυμα να ικανοποιήσουν τους ιδιοκτήτες του. Ωστόσο, έχουν έντονα ένστικτα φύλαξης (guarding instinct) και συγκέντρωσης κοπαδιών (herding instinct) και είναι επιφυλακτικά με οτιδήποτε δεν είναι εξοικειωμένα.

Χρειάζονται πολύ καλή κοινωνικοποίηση από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Το μέγεθος και η δύναμή τους καθιστά απαραίτητη την εδραίωση κοινής γλώσσας επικοινωνίας, καθώς και τη δημιουργία σωστής και δυνατής σχέσης μεταξύ σκύλου – ιδιοκτήτη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης