Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Μην «ψήνεις» τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο!

Μην «ψήνεις» τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο! - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Μην «ψήνεις» τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο

Οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σιγά σιγά καθώς το καλοκαίρι είναι γεγονός. Αυτό πρέπει να είναι και μία υπενθύμιση όσον αφορά την παραμονή του σκύλου μας στο σταθμευμένο αυτοκίνητο. Μπορεί να αποβεί μοιραία για τους τετράποδους φίλους μας, οπότε προϋποθέτει απαραίτητα να έχουμε τον νου μας. Ακόμη και αν η μέρα είναι σχετικά δροσερή, ακόμη και αν έχουμε παρκάρει στη σκιά, έστω και για λίγα λεπτά, ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι μεγάλος.

Δυστυχώς, ακόμα και τώρα, σκύλοι πεθαίνουν κάθε καλοκαίρι, παγιδευμένοι σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ακόμα και με ανοιχτό παράθυρο. Οι περισσότεροι από εμάς, αγνοούμε το πόσο γρήγορα ανεβαίνει η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Οι αριθμοί λένε, πως ανεβαίνει περισσότερο από 1 βαθμό ανά λεπτό, σε ζεστές και υγρές συνθήκες, με κλειστά παράθυρα.

Για παράδειγμα, μια μέρα με τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς, μέσα στο αυτοκίνητο, υπό σκιά, η θερμοκρασία είναι 32º C, ενώ αν το αυτοκίνητό μας είναι στον ήλιο μπορεί να φτάσει και τους 70º C σε λίγα μόνο λεπτά. Δεκαπέντε λεπτά είναι αρκετά για να πεθάνει ο σκύλος μας από καρδιακή προσβολή. Οπότε… μεγάλη προσοχή. Ούτε λεπτό μόνος του μέσα στον «φούρνο» του αυτοκινήτου!

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ζώα αφυδατωμένα, ηλικιωμένα, παχύσαρκα ή ασθενή, αλλά και φυλές με μακρύ τρίχωμα ή κοντή μουσούδα εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση για αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Η σωματική άσκηση, κάποιες συστηματικές παθήσεις, ακόμη και ορισμένα φάρμακα, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Μην «ψήνεις» τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο! - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε να αφήσουμε τον σκύλο μας στο αυτοκίνητο:
  • Φροντίζουμε να σταθμεύουμε ΜΟΝΟ στη σκιά και ΜΟΝΟ για μερικά λεπτά
  • Αφήνουμε ΠΑΝΤΑ λίγο ανοιχτό το παράθυρο
  • Ελέγχουμε κάθε 3 – 5 λεπτά πως όλα πάνε καλά
  • Έχουμε υπόψιν ότι ο ήλιος μετακινείται
Αν ταξιδεύουμε με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΚΤΕΛ: Ποτέ στον χώρο αποσκευών. Εκτός του ότι είναι παράνομο, ο κίνδυνος είναι θανάσιμος. Για την ασφαλή μεταφορά του με ΚΤΕΛ υπάρχει δυστυχώς περιορισμός μεγέθους. Θα πρέπει να χωράει σε κλουβί διαστάσεων 50x40x35, προκειμένου να ταξιδέψει στο διάδρομο, κοντά στον ιδιοκτήτη.

ΠΛΟΙΑ: Απαγορεύεται και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμονή του μέσα στο αυτοκίνητο ή στον χώρο στάθμευσης. Εάν τον αφήσετε μόνο του στο χώρο των ειδικών κλουβιών, θα πρέπει να τον επισκέπτεστε τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σκιά, νερό και ότι ο χώρος αερίζεται επαρκώς.

Σημάδια θερμοπληξίας
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Έντονο λαχάνιασμα
  • Έντονα ερυθρή γλώσσα
  • Παχιά κολλώδη σάλια
  • Ζαλάδα ή και απώλεια προσανατολισμού
  • Κατάπτωση ή ακόμη και λήθαργος

Αν παρατηρήσουμε συμπτώματα θερμοπληξίας, είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε τον σκύλο μας στον κτηνίατρο, το συντομότερο δυνατόν.

Πώς νιώθει ένας σκύλος μόνος σε σταθμευμένο αυτοκίνητο;

Ο κτηνίατρος Dr Ernie Ward βάζει τον εαυτό του στην ίδια δοκιμασία για μισή ωρίτσα. Διάλεξε μια ηλιόλουστη μέρα του καλοκαιριού με αεράκι, και μόνος του με ένα θερμόμετρο, κάθεται σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, με μισάνοιχτα όλα τα παράθυρα. Δείτε τι έγινε στο παρακάτω βίντεο…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης