Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Παρακολουθούν οι σκύλοι τηλεόραση;

Παρακολουθούν οι σκύλοι τηλεόραση; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Παρακολουθούν οι σκύλοι τηλεόραση;

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και τη δική τους προσωπικότητα. Όμως εκτός από χαρακτήρα και προσωπικότητα, οι αγαπημένοι τετράποδοι φίλοι μας, μοιράζονται και κάποιες από τις συνήθειες των ανθρώπων. Μία από αυτή τη συνήθεια; Το να βλέπουν τηλεόραση.

Σύμφωνα λοιπόν με επιστημονικές έρευνες, οι σκύλοι, όντως παρακολουθούν, είτε μαζί μας, είτε μόνοι τους, τηλεόραση. Και συγκεκριμένα είναι διαδραστικοί θεατές και κάποιες φορές αντιδρούν σε αυτό που βλέπουν.

Παρ’ όλα αυτά, είναι λογικό, ο τρόπος που παρακολουθούν τηλεόραση να διαφέρει από αυτόν των ανθρώπων. Αυτό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ράτσα τους. Για παράδειγμα, ένα κυνηγόσκυλο, στα οποία, τα ένστικτα ενεργοποιούνται από τη μυρωδιά, δεν συγκινούνται ιδιαίτερα από το τι προβάλλεται στην οθόνη αλλά ανταποκρίνονται όταν ακούσουν γάβγισμα, ενώ τα τσοπανόσκυλα, τα οποία αντιδρούν στην κίνηση, ανταποκρίνονται στα κινούμενα αντικείμενα.

Με τα μάτια του σκύλου

Οι σκύλοι παρατηρούν εικόνες όπως και οι άνθρωποι. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα μάτια τους, έχουν την ικανότητα να καταγράφουν εικόνες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν αυτά των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις παλιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις, που δουλεύουν με χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης και τα καρέ ανά δευτερόλεπτο είναι λιγότερα, η εικόνα στα μάτια τους δεν έχει την ίδια ποιότητα, σε σύγκριση με τις σύγχρονες τηλεοράσεις

Παρακολουθούν οι σκύλοι τηλεόραση; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η μεγάλη διαφορά στο πώς βλέπουν οι σκύλοι σε σύγκριση με τους ανθρώπου οφείλεται στο ότι έχουν «διχρωματική όραση», δηλαδή βλέπουν μόνο ένα μέρος από το ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα του φωτός και συγκεκριμένα τις αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.

Αυτό, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που έχουν «τριχρωματική όραση» και μπορούμε να συνθέσουν όλα τα χρώματα του φάσματος RGB (Red – Green – Blue).

Επίσης, τα κωνικά τους κύτταρα πιστεύεται ότι θολώνουν την όρασή τους σε κάποιο βαθμό.

Το «πείραμα» της διαφήμισης

Tο 2012, προβλήθηκε στη Βρετανία ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ για σκυλοτροφές, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για να προσελκύσει την προσοχή τους. Το σποτ χρησιμοποίησε ήχους υψηλής συχνότητας, οι οποίοι δεν ακούγονται στα ανθρώπινα αυτιά με απώτερο σκοπό, ο σκύλος θεωρητικά να εντυπωσιαστεί τόσο από τη διαφήμιση και οι ιδιοκτήτες, προσέχοντάς το, να αγόραζαν τη συγκεκριμένη τροφή.

Το κόλπο όμως δεν είχε την αποτελεσματικότητα που περίμεναν οι δημιουργοί του. Πολλά σκυλιά δεν έδωσαν απολύτως καμία σημασία, αποδεικνύοντας ότι όταν πρόκειται για τηλεοπτικές διαφημίσεις, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ πιο «ευάλωτοι» από τους σκύλους.

Συμπέρασμα; Δεν είναι τελικά τόσο εύκολο να χειριστεί κάποιος, στη συγκεκριμένη περίπτωση μία διαφημιστική εταιρεία, έναν σκύλο.

Τι τραβάει το βλέμμα του σκύλου στην τηλεόραση;

Πάνω κάτω, ό,τι και στην πραγματικότητα. Τα γαβγίσματα σκύλων, οι φωνές άλλων ζώων, ήχοι θόρυβοι παρόμοιοι με αυτούς που κάνουν τα παιχνίδια τους. Όμως, τα κινούμενα σχέδια δεν τους ξεγελούν, ούτε τους τραβάνε την προσοχή. Καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά.

Όμως, τι πραγματικά βλέπει ένας σκύλος μπροστά στην οθόνη;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι σκύλοι έχουν «διχρωματική όραση», που σημαίνει ότι βλέπουν τον κόσμο μέσα από το φάσμα των δύο κύριων χρωμάτων, του κίτρινου και του μπλε.

Επιπλέον, επεξεργάζονται τον ρυθμό καρέ των οθονών διαφορετικά από τους ανθρώπους. Το ανθρώπινο μάτι, «αισθάνεται άνετα» όταν παρατηρεί κίνηση μεταξύ 16 και 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ κάτω από κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να δει και 70 καρέ το δευτερόλεπτο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, 100.

Οι σκύλοι χρειάζονται 70 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή περισσότερα. Μπροστά σε μία παλιάς τεχνολογίας τηλεόραση, θα παρατηρήσουν το τρεμόπαιγμα. Οι καινούργιες συσκευές, που έχουν ταχύτερο ρυθμό καρέ, πιθανόν να τραβήξουν πιο εύκολα το ενδιαφέρον τους

Παρακολουθούν οι σκύλοι τηλεόραση; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τι προτιμούν να παρακολουθούν;

Πολύ απλά, τις περισσότερες φορές ένας σκύλος, θα στρέψει την προσοχή του, στα ίδια πράγματα που θα τραβούσαν την προσοχή του και στην πραγματικότητα, όπως ένα γάβγισμα, σε μία εντολή ή στον ήχο ενός από τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Animal Cognition» , εννιά σκύλοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσαν να εντοπίσουν το πρόσωπο ενός άλλου σκύλου σε μία οθόνη υπολογιστή, αντί για άλλο ζώο ή άνθρωπο. Τα σκυλιά, με κάθε σωστή επιλογή, λάμβαναν ως ανταμοιβή, λιχουδιές. Αν και το εύρος του δείγματος ήταν μικρό, αποδείχτηκε ότι τα σκυλιά όντως μπορούν να αναγνωρίσουν άλλα σκυλιά σε μια οθόνη.

Αν ο σκύλος σας έχει σταματήσει να αντιδρά στην εικόνα ενός άλλου σκύλου στην οθόνη της τηλεόρασης, η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως έχει πλέον καταλάβει ότι η εικόνα που βλέπει, δεν πρόκειται να μετακινηθεί έξω από τα όρια της οθόνης, άρα δεν είναι πραγματική.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης