Το Σύστημα ΕΣΣΑ - Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Το Σύστημα ΕΣΣΑ

Του Ηλία Ραϋμόνδη, Ειδικού στην Επικοινωνία μεταξύ Σκύλων και Ανθρώπων και δημιουργού του συστήματος Ε.Σ.Σ.Α (Επικοινωνία – Συνεργασία – Σεβασμός – Αγάπη)

Όπως ήδη θα καταλάβατε, το όνομα ΕΣΣΑ βγαίνει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Επικοινωνία, Συνεργασία, Σεβασμός, Αγάπη. Ωστόσο, τι κάνει και πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το Σύστημα ΕΣΣΑ είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορεί κάποιος να αποτύχει. Όσο το εφαρμόζει, θα βλέπει τον σκύλο του, αλλά και τον εαυτό του, μέρα με τη μέρα να αλλάζουν σε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Το Σύστημα ΕΣΣΑ

Δεν κάνουμε κάτι μαγικό

Τα χρόνια εμπειρίας πάνω στην εκπαίδευση σκύλων και ανθρώπων, μας έχουν δείξει τον τρόπο για να μετατρέψουμε κάτι πολύπλοκο και δύσκολο, σε κάτι απλό, κατανοητό και, αν επιμείνουμε, εύκολο.

Έχουμε εφαρμόσει το Σύστημα ΕΣΣΑ σε εκατοντάδες σκύλους και τους κηδεμόνες τους και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως, ο μόνος λόγος για να μη φέρει αποτέλεσμα, είναι οι ίδιοι οι κηδεμόνες, να μην το εφαρμόσουν.

Πώς λειτουργεί;

Με το Σύστημα ΕΣΣΑ δημιουργούμε μια κοινή γλώσσα Επικοινωνίας μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη.
Στη συνέχεια, μαθαίνουμε στον ιδιοκτήτη πώς να χρησιμοποιεί τη γλώσσα Επικοινωνίας για να εδραιώσει μια μορφή Συνεργασίας με τον σκύλο του και πώς μέσα, από τη Συνεργασία, να αυξήσει ικανότητες και αρετές (του σκύλου και, αν θέλει, τις δικές του).

Μέσα από αυτή τη διαδικασία δυναμώνει η σχέση σκύλου – κηδεμόνα. Ο σκύλος αρχίζει να εμπιστεύεται τον ιδιοκτήτη (και αντίστροφα) και να τον αναγνωρίζει ως πρόσωπο στο οποίο μπορεί να βασιστεί (Σεβασμός).

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την γλώσσα Επικοινωνίας και το κλίμα Σεβασμού,  μαθαίνουμε τον σκύλο πώς να επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη (η Επικοινωνία, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι πάντα αμφίδρομη) και πώς να του εξηγεί τι θέλει. Ταυτόχρονά, μαθαίνουμε τον ιδιοκτήτη πώς να τον καθοδηγεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες του.

Το Σύστημα ΕΣΣΑ

Στόχος μας είναι η αρμονική συμβίωση στην καθημερινότητα αλλά και στις ιδιαιτερότητες που απαιτούν οι καταστάσεις του σκύλου φύλακα, του σκύλου εργασίας, του σκύλου αθλητή. Σιγά σιγά ο σκύλος αναγνωρίζει τον ιδιοκτήτη ως ένα πρόσωπο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής του και τον βοηθά να γίνει καλύτερος (Αγάπη).

Σκοπός του Μίλα στο Σκύλο σου  και του Συστήματος ΕΣΣΑ είναι ο σκύλος, ο ιδιοκτήτης, αλλά και εμείς, να βγάλουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να δημιουργήσουμε δεσμούς που θα μας βοηθάνε και θα μας στηρίζουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας!

Όλα Χωρίς το Παραμικρό Ίχνος Βίας!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το….
Facebook
Twitter

Ηλίας Ραϋμόνδης, Ειδικός στην Επικοινωνία μεταξύ Σκύλων και Ανθρώπων

Μίλα στο Σκύλο σου, Θετική προσέγγιση στην Εκπαίδευση και Φιλοξενία Σκύλων