[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]

Θα μπορούσα να σας πω ότι η εκπαίδευση θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια σχέση αγάπης και σεβασμού με το σκύλο σας, να έχετε καλύτερη επικοινωνία, να καταλαβαίνετε εσείς τι θέλει ο σκύλος σας και ο σκύλος σας να καταλαβαίνει τι θέλετε εσείς… Ωστόσο, όσο πραγματικοί και να είναι αυτοί οι λόγοι, μοιάζουν να ξεπερνάνε τα δεδομένα της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας: τα χρήματα και ο χρόνος μας είναι περιορισμένα.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η παρεξήγηση. Η σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου, πέρα από την καλύτερη επικοινωνία, την αγάπη και το σεβασμό, θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να εξοικονομήσετε σε Χρόνο και Χρήμα, σε Κόπο και Πόνο.

Μοναδική προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσετε Θετικές Μεθόδους (Θετική Εκπαίδευση)!

Θετική Εκπαίδευση.

Τι είναι η Θετική Εκπαίδευση;

Άνθρωποι και ζώα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν από την εμπειρία τους διδαχτεί ότι για να κερδίσουν ή να αποφύγουν κάτι πρέπει να υιοθετήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, π.χ. τα παιδιά κλαίνε για να τραβήξουν την προσοχή, οι ενήλικες συμπεριφέρονται με ευγένεια και λεπτότητα για να δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις, οι εργοδότες τιμωρούν ή ανταμείβουν για να βεβαιωθούν ότι οι υπάλληλοί τους θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους… Για κάθε συμπεριφορά υπάρχει μία ή περισσότερες επιπτώσεις. Έτσι, αν ένα παιδί κλάψει, θα πάμε κοντά του· αν κάποιος είναι ευγενικός, μας είναι συμπαθής· αν αργήσουμε στη δουλειά, το αφεντικό θα μας τα ψάλει… Σε αυτή την ιδέα στηρίζεται η θετική εκπαίδευση: χωρίς να χρησιμοποιεί βία, σωματική ή ψυχολογική, ωθεί το κάθε ζώο να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που επιθυμούμε.

Αλλά πώς ακριβώς δουλεύει η θετική εκπαίδευση;

Η Θετική Εκπαίδευση έχει ένα βασικό κανόνα:

Από τη μία, επιβραβεύουμε τις συμπεριφορές που επιθυμούμε, και από την άλλη, αρχικά αγνοούμε και στη συνέχεια διορθώνουμε (Προσοχή! Διορθώνουμε, δεν τιμωρούμε.) τις συμπεριφορές που είναι ανεπιθύμητες.
Πιο συγκεκριμένα, τα ζώα έχουν τρεις βασικές ανάγκες την ανάγκη για επιβίωση, την ανάγκη για κοινωνικές επαφές και την ανάγκη για διασκέδαση. Κάθε φορά που το ζώο συμπεριφέρεται με τρόπο που επιθυμούμε, το επιβραβεύουμε καλύπτοντάς μία ή περισσότερες από τις παραπάνω ανάγκες του. Αν συμπεριφέρεται με τρόπο ανεπιθύμητο, αρχικά το αγνοούμε και, για τη δεδομένη στιγμή, δεν καλύπτουμε τις ανάγκες του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, του υποδεικνύουμε τον τρόπο που επιθυμούμε να συμπεριφερθεί και, μόλις το καταφέρει, τότε το επιβραβεύουμε. Σιγά-σιγά το ζώο μαθαίνει ποιες συμπεριφορές μας ευχαριστούν και ποιες όχι και προσαρμόζεται, γιατί αντιλαμβάνεται πλέον ότι έτσι θα καλύψει τις ανάγκες του. Όλα αυτά γίνονται χωρίς το παραμικρό ίχνος βίας, χωρίς να χρειαστεί καν να αγγίξουμε το σκύλο ή να υψώσουμε τη φωνή μας. Μοιάζει μαγικό αλλά δεν είναι, καθώς η θετική εκπαίδευση βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες πάνω στη συμπεριφορά και την ψυχολογία των ζώων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ιδιοκτήτες να έχουν ενεργό ρόλο σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης.

Αυτό τους επιτρέπει:

α) να αποκτήσουν γνώσεις για την ψυχολογία και τα ένστικτα του σκύλου, καθώς και για τους τρόπους που ο σκύλος επικοινωνεί με τα άλλα ζώα και τον άνθρωπο.

β) να διδαχτούν και να εξασκήσουν τεχνικές που θα εξασφαλίσουν την αρμονική συμβίωση με το κατοικίδιό τους.

Η Θετική Εκπαίδευση διδάσκει τους ιδιοκτήτες πώς να γίνουν αρεστοί στα μάτια του τετράποδου φίλου τους και πώς θα εδραιωθούν μέσα στο μυαλό του σκύλου τους ως τα άτομα που οι σκύλοι θα θέλουν να ευχαριστούν, να προστατεύουν, να ακολουθούν.

Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να καταλάβουν ότι τα ζώα, όταν εκπαιδεύονται μακριά από αυτούς, όσο καλά και να τα έχουμε εκπαιδεύσει, δεν μπορούν να διατηρήσουν τις επιθυμητές από εκείνους συμπεριφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ο ιδιοκτήτης δεν τους υπενθυμίζει εκ νέου όσα έχουν μάθει, μετά από λίγους μήνες θα επιστρέψουν στις παλιές τους συμπεριφορές ή θα αναπτύξουν νέες, μερικές φορές ακόμα πιο δυσάρεστες. Για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποκομίσουν από την εκπαίδευση τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να μάθουν να επικοινωνούν με το σκύλο τους, ώστε να τον καθοδηγούν και να τον διορθώνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει η εκπαίδευση και πόσο χρόνο θα πάρει;

Η ιδανικότερη ηλικία είναι όταν το κουτάβι είναι εξήντα ημερών. Σε κάθε περίπτωση όσο νωρίτερα επιδιώξετε να εκπαιδεύσετε το σκυλάκι σας τόσο το καλύτερο για εκείνο – αλλά και για εσάς! Η εκπαίδευση διαρκεί περίπου δύο με τρεις μήνες. Σε αυτό το διάστημα ο Θετικός Εκπαιδευτής δουλεύει σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες και εφαρμόζει τεχνικές που οδηγούν, πέρα από την εμπέδωση εντολών βασικής υπακοής (έλα, κάτσε, ξάπλα, κάτω, μείνε, άστο, δίπλα…), στην κοινωνικοποίηση του σκύλου και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του με την εκμάθηση επιθυμητών συμπεριφορών και τη διόρθωση των ανεπιθύμητων.

Περισσότερες πηγές…

Αν κάποιος θέλει να ενημερωθεί για τη Θετική Εκπαίδευση και τις τεχνικές της, θα μπορούσε να κάνει μία έρευνα στο internet ή να διαβάσει μερικά βιβλία. Ωστόσο, θα συνιστούσα σε κάθε ενδιαφερόμενο, που επιθυμεί να εκπαιδεύσει ένα σκύλο να έρθει σε επαφή με έναν Επαγγελματία Θετικό Εκπαιδευτή.

Τα βιβλία και το internet μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, όμως, όσο καλογραμμένο και αν είναι ένα άρθρο ή ένα βιβλίο δεν μπορεί να προσαρμόσει την εκπαίδευση στις δικές σας ανάγκες ή στις δυνατότητες του σκύλου σας, ούτε μπορεί να σας εξηγήσει αν έχετε παρανοήσει κάτι ή αν έχετε κάνει κάποιο λάθος. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι οι γνώσεις και οι τεχνικές που περιέχονται στα βιβλία και στα άρθρα που ίσως έχετε ήδη στα χέρια σας είναι στο επίπεδο που είχε ο συγγραφέας τους όταν τα έγραψε. Το ίδιο ισχύει και με τα DVD.

Εξοικονομήστε Χρόνο και Χρήμα, Κόπο και Πόνο!

Χρήμα.

Όπως είναι λογικό θα αναρωτιέστε πόσο θα κοστίσουν οι υπηρεσίες ενός Θετικού Εκπαιδευτή. Αυτό εξαρτάται από το σκύλο (ηλικία, ράτσα, ταμπεραμέντο, κακές συμπεριφορές…), τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη (κοινωνικοποίηση, διαμόρφωση χαρακτήρα, διόρθωση κακών συμπεριφορών, βασική ή προχωρημένη υπακοή, φύλαξη, κυνήγι…) και τις τιμές που έχει ορίσει ο εκάστοτε εκπαιδευτής. Μην ξεχνάτε ότι το κόστος της εκπαίδευσης σίγουρα θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος των “καταστροφών” που θα προξενήσει ο σκύλος όσο παραμένει ανεκπαίδευτος. Αν καθίσετε να τα υπολογίσετε θα δείτε ότι θα κάνετε απόσβεση σε μερικούς μήνες. Παράδοξο αλλά πραγματικό!

Χρόνος και Κόπος.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι ένα σωστά εκπαιδευμένο σκυλί δεν θα λερώνει μέσα στο σπίτι, δεν θα κρατά κανέναν ξάγρυπνο το βράδυ, δεν θα σας ταλαιπωρεί κάθε φορά που θέλετε να το πάτε μια βόλτα και θα κάθεται ήσυχο όταν του το ζητάτε, όπου και αν βρίσκεται(σπίτι, βόλτα, αυτοκίνητο), με όποιους και να βρίσκονται τριγύρω (παιδιά, ζώα ή ενήλικοι άνθρωποι).

Πόνος.

Ένα εκπαιδευμένο σκυλί θα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να χαθεί. Να φάει κάτι που δεν πρέπει. Να το χτυπήσει αυτοκίνητο. Να δαγκώσει. Να τρομάζει από βαρελότα ή αστραπόβροντα.

Έξτρα μπόνους: Επικοινωνία και διασκέδαση!

Ένα σωστά εκπαιδευμένο σκυλί και ένας σωστά «εκπαιδευμένος» ιδιοκτήτης μπορούν να επικοινωνούν σε τέτοιο βαθμό που μοιάζει μαγικός. Ένα βλέμμα ή μια κίνηση θα είναι αρκετά για να κατανοούν ο ένας τον άλλο. Απλά και ήρεμα, χωρίς φωνές, χωρίς τραβήγματα, χωρίς χτυπήματα, χωρίς γρυλίσματα. Ο σκύλος θα έχει υπομονή, αυτοέλεγχο και θα ξέρει πώς να ζητήσει κάτι. Ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατανοήσει τον σκύλο του και θα ξέρει πώς να τον κατευθύνει, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του.
Όλοι θα ξέρουν να μιλούν.
Όλοι θα ξέρουν να ακούνε.
Μια ζωή θα επικοινωνούν.
Μια ζωή ευτυχισμένοι θα ζούνε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Σχολή Εκπαιδευτών” shape=”square” color=”sandy-brown” align=”center” button_block=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fdogtraineracademy.gr%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Εκπαίδευση Σκύλων” shape=”square” color=”sandy-brown” align=”center” button_block=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fmilastoskylosoy.gr%2Fekpedefsi-skilon%2F|||”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Ξενοδοχείο Σκύλων” shape=”square” color=”sandy-brown” align=”center” button_block=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fmilastoskylosoy.gr%2Fsintoma-konta-sas%2F|||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_single_image image=”1316″ alignment=”center” onclick=”custom_link” css_animation=”appear” link=”https://milastoskylosoy.gr/”][vc_column_text]

Μίλα στο Σκύλο σου – Κέρκυρα

Ηλίας Ραϋμόνδης, Ειδικός στην Επικοινωνία Σκύλων και Ανθρώπων

Τηλέφωνο:  693 7063 485

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”sandy_brown” style=”shadow” border_width=”5″][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]