Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τα λάθη που πληγώνουν τον σκύλο σου

Τα λάθη που πληγώνουν τον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τα λάθη που πληγώνουν τον σκύλο σου

Υπάρχουν πολλά πράγματα που ως ιδιοκτήτες σκύλων, κάνουμε χωρίς να το θέλουμε, τα οποία δημιουργούν σύγχυση στα συναισθήματα των τετράποδων φίλων μας. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούμε, στην προσπάθειά μας να είμαστε τέλειοι, μερικές φορές οι τρόποι μας μπορεί να οδηγήσουν σε έναν μπερδεμένο σκύλο.

Όταν στέλνουμε ανάμεικτα σήματα στον σκύλο μας, είναι πιθανόν να τον κάνουμε να συμπεριφερθεί περίεργα ή και λάθος. Παρακάτω θα δούμε μερικά κοινά στραβοπατήματα που μπορούμε πολύ εύκολα να αποφύγουμε.

«Έλα εδώ τώρα!»

Πόσοι από μας έχουμε καλέσει τον σκύλο μας με επιτακτικό τρόπο; Συχνά περιμένουμε να έρθει, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κίνητρο για να το κάνει. Αντ’ αυτού, βεβαιωθείτε ότι το «έλα» θα λειτουργήσει, επιβραβεύοντάς τον με μία «έκπληξη» κάθε φορά που θα υπακούει σε αυτή την πολύ σημαντική εντολή. Η λέξη – κλειδί εδώ είναι η επιβράβευση. Η «έκπληξη» μπορεί να είναι ότι ο σκύλος σας θεωρεί ανταμοιβή, ένα ωραίο τρίψιμο της κοιλιάς, μια νόστιμη λιχουδιά, το αγαπημένο του παιχνίδι, κλπ.

Άλλο ένα σημείο που θα σταθούμε είναι η ανταμοιβή. Πχ αν ο σκύλος μας, δεν κάνει σαν τρελός από τη χαρά του για να κάνει μπάνιο, τότε η έκπληξη του μετά την εντολή «έλα», δεν πρέπει να είναι μία βόλτα στην μπανιέρα. Σίγουρα, την επόμενη φορά, δε θα θέλει να έρθει, αν το θεωρεί ως τιμωρία.

Ποτέ δεν τιμωρούμε τον σκύλο μας όταν έρθει μετά την εντολή. Ακόμη και αν έρχεται μετά από μία ώρα -αφού έχουμε ψάξει όλη τη γειτονιά να τον βρούμε και έχει κλείσει ο λαιμός μας από το κάλεσμα- θα πρέπει να επιβραβευτεί, γιατί γύρισε κοντά σας. Όταν καλούμε τον σκύλο μας, πάντα να έχουμε έναν ευχάριστο τόνο στη φωνή μας και ένα χαμόγελο. Κανείς δε θέλει να επιστρέφει σε ένα αγριεμένο και κατσουφιασμένο αφεντικό.

Πηδάει σε όλους

Αν δε θέλετε ο σκύλος σας να πηδάει σε καλεσμένους σας, μην τον αφήνετε να το κάνει σε ΚΑΝΕΝΑΝ! Αν κάποιος επιμένει και σας λέει ότι δεν έχει πρόβλημα ή ότι του αρέσει να παίζει με τον σκύλο με αυτό τον τρόπο, μην το επιτρέψετε. Ο σκύλος σας δεν πρόκειται να καταλάβει τη διαφορά, από έναν νεαρό που του αρέσει να πηδάνε πάνω του και έναν παππού ή ένα μικρό παιδί.

Αν ο σκύλος έχει αποκτήσει αυτήν τη συμπεριφορά, προειδοποιήστε τον καλεσμένο σας και ζητήστε του όταν μπει στο σπίτι και πάει ο σκύλος να πηδήξει πάνω του, να γυρίσει, να τον αγνοήσει μέχρι εκείνος να ησυχάσει. Εφόσον πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα επιβραβεύστε τον με χάδια και πολλά «μπράβο».

Τα λάθη που πληγώνουν τον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Του φωνάζετε γιατί δεν κρατήθηκε

Το να επιβραβεύετε τον σκύλο σας όταν τα κάνει έξω είναι ένα βασικό κομμάτι για την εκμάθηση της τουαλέτας. Για να επιτευχθεί αυτό, μεγάλο ρόλο παίζει το να αποφεύγετε τα «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι. Το να φωνάξετε, να μαλώσετε ή οτιδήποτε άλλο, όταν αντιληφθείτε τη ζημιά, δε θα του μάθει να τα κάνει έξω, το μόνο που μπορείτε να καταφέρετε είναι να σας φοβηθεί και να προσπαθεί να τα κάνει όταν δεν είστε παρόντες ή κάπου κρυφά.

Την περίοδο της συγκεκριμένης εκπαίδευσης πρέπει συνέχεια να προσέχετε το σκύλο σας, να βάλετε πρόγραμμα και να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνει όταν θέλει να κάνει την ανάγκη του, ώστε να δράσετε άμεσα πηγαίνοντας τον στο επιθυμητό μέρος.

«Πήγαινε στο σπίτι σου ΤΩΡΑ»

Γιατί δε θέλει να μπαίνει στο κλουβί του; Πόσες φορές χρησιμοποιήσατε το κλουβί σαν τιμωρία; Το κλουβί του είναι ο προσωπικός του χώρος, δεν είναι κάτι κακό, είναι το σπίτι του, πρέπει να μπαίνει μέσα με ευχαρίστηση. Εκεί μπορεί να φάει, να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι, να πάρει έναν υπνάκο. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε το κλουβί σαν μέρος τιμωρίας.

Γαβγίζει ασταμάτητα

Το να χαϊδεύετε, να παίζετε, ή ακόμα χειρότερα, να φωνάζετε σε έναν σκύλο που γαβγίζει, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ενισχύετε αυτήν τη συμπεριφορά. Η καλύτερη λύση είναι η αδιαφορία, απλά γυρίστε του την πλάτη ή πήγαινετέ τον σε ένα διπλανό δωμάτιο. Και μην ξεχάσετε να τον επιβραβεύσετε -έτσι όπως είπαμε και παραπάνω- όταν σταματήσει το γάβγισμα! Να θυμάστε ότι το γάβγισμα είναι ευχάριστο «σπορ» για κάποιους σκύλους και έτσι η επιβράβευση που προσφέρεται πρέπει να το ξεπερνάει.

Ενδίδετε στα παρακάλια του

Είναι λογικό να δυσκολεύεστε να αντισταθείτε όταν σας κοιτάει με αυτά τα ματάκια κάτω από το τραπέζι, παρακαλώντας σας να του δώσετε ένα κομμάτι από την μπριζόλα σας. Παρόλα αυτά… ΠΡΕΠΕΙ. Αν δεν το κάνετε, μην περιμένετε, π.χ. όταν θα έχετε κάποιον καλεσμένο και δε θέλει να τρώει με έναν σκύλο μέσα στα πόδια του, ή κάποιον να πηδάει για να του κλέψει ένα κομματάκι, να πάει χωρίς φασαρία στο κλουβί του.

Τα λάθη που πληγώνουν τον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog
Το να μην ταΐζετε τον σκύλο σας με αυτόν τον τρόπο, δε σημαίνει ότι δεν τον αγαπάτε ή δεν θα σας αγαπήσει. Μπορείτε να του δίνετε πού και πού, τέτοια γεύματα, στο μέρος που τρώει συνήθως. Και πάλι, μην ξεχάσετε την επιβράβευση όταν μείνει μακριά από το τραπέζι την ώρα του φαγητού. Δώστε του να καταλάβει ότι είναι πιο ευχάριστο να είναι μακριά, παρά να περιμένει αποφάγια.

Ξεχνάτε ότι έχει την ανάγκη να παίξει

Οι σκύλοι έχουν ενέργεια και πρέπει να κάνουν διάφορες δραστηριότητες για να την εκτονώσουν. Αν δεν του παρέχετε εσείς την ώρα και το μέρος, θα την εκτονώσει μόνο του και πιθανότατα δε θα σας αρέσει ο τρόπος. Να είστε σίγουροι ότι προσφέρετε στον σκύλο σας τον χρόνο για άσκηση που έχει ανάγκη, ανάλογα πάντα με τη ράτσα. Πολλές προβληματικές συμπεριφορές σκύλων έχουν αφετηρία την έλλειψη εκτόνωσης. Αν λοιπόν ο σκύλος σας ξεκινήσει να τρέχει γύρω γύρω μέσα στο σπίτι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι είναι ώρα για παιχνίδι.

Τα λάθη που πληγώνουν τον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τον δωροδοκείτε

Ο σκύλος σας, σας ακούει μόνο όταν έχετε μία λιχουδιά στο χέρι; Πολλοί ξεκινάνε την εκμάθηση μίας εντολής με το να δελεάζουν το σκύλο με μία λιχουδιά. Αυτό είναι αποδεκτό στο αρχικό στάδιο της εκπαίδευσης της εντολής. Σταδιακά όμως, η λιχουδιά πρέπει να αποσύρεται. Ο σκύλος πρέπει να εκτελεί την εντολή, γιατί σας αγαπάει και θέλει να σας ευχαριστήσει, όχι γιατί απαραίτητα θα πάρει ένα μεζεδάκι. Η επιβράβευση μπορεί να είναι ένα μπράβο ή ακόμα καλύτερα ένα χάδι.

Του δίνετε ένα παλιό παπούτσι να μασήσει

Στους σκύλους δεν τους αρέσει να μασάνε, έχουν ΑΝΑΓΚΗ να το κάνουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αγοράσετε αρκετά παιχνίδια που μπορεί να μασάει, αλλά μην επαναπαυτείτε σε αυτό. Πρέπει συνεχώς να του θυμίζετε τι μπορεί να μασάει και τι όχι. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να του δώσετε ένα παλιό παπούτσι ή μια παλιά παντόφλα. Ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά του παλιού με το νέο. Οπότε, όταν χαλάσει τα ολοκαίνουρια παπούτσια σας, αυτός θα είναι ο τελευταίος που φταίει!

Αν τη στιγμή που μασήσει κάτι που δεν είναι επιτρεπτό, με κάποια εντολή πχ κάτσε, κάτω, αποσπάστε του την προσοχή και δώστε του ένα δικό του παιχνίδι. Όταν ξεκινήσει να μασάει αυτό που πρέπει μην ξεχάσετε, όπως έχουμε πει, την επιβράβευση. Στην αρχή οι έπαινοι θα πρέπει να είναι πιο συχνοί όταν τον βλέπετε να μασάει ένα παιχνίδι του, ώστε να συνδυάσει «όταν μασάω το παιχνίδι μου, παίρνω επαίνους».

Του επιτρέπετε να δαγκώνει στο παιχνίδι

Όταν σας δαγκώνει ένα μικρό και γλυκό κουταβάκι, δεν πονάει και έχει πλάκα. Για πόσο όμως; Φανταστείτε αυτό το κουταβάκι να είναι ένα Χάσκυ. Κάποια στιγμή… θα πονέσει. Και αν παίξει δαγκώνοντας με ένα παιδάκι; Πάλι όμως αυτή τη συμπεριφορά την έχετε γαλουχήσει εσείς.

Μπορείτε να αρχίσετε απλά, μην αφήσετε ΠΟΤΕ τον σκύλο σας να παίξει με αυτόν τον τρόπο με ΚΑΝΕΝΑΝ. Είναι δουλειά σας να μάθετε τον σκύλο σας πως πρέπει να παίζει με τους άλλους. Αν σας δαγκώσει την ώρα του παιχνιδιού ένας τρόπος είναι να διακόψετε αμέσως το παιχνίδι και να αποχωρήσετε για λίγο. Με μερικές επαναλήψεις ο σκύλος θα καταλάβει πως όταν σας δαγκώνει το παιχνίδι σταματά.

Του φωνάζετε όταν γρυλίζει

Όταν ένας σκύλος γρυλίζει, θέλει να σας πει ότι φοβάται ή απειλείται. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τιμωρείτε τον σκύλο σας επειδή γρύλισε σε κάτι ή κάποιον, απλά αμέσως απομακρύνετε τον από αυτή τη κατάσταση. Επιπλέον δεν πρέπει να τον ενθαρρύνετε να γρυλίζει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όταν ο σκύλος γρυλίζει πρέπει να σημαίνει ένα μόνο πράγμα: «Κάτι με τρομάζει και θέλω να φύγω από εδώ» ή «Θέλω να σε τρομάξω για να φύγεις από εδώ».

Πηγή: dogscity.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης