Σκύλος και κούνημα ουράς – 1000 και 1 ερμηνείες
Η ουρά ενός σκύλου, είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα επικοινωνίας που διαθέτει. Στο μυαλό του ανθρώπου, το κούνημα της ουράς υποδηλώνει έναν σκύλο ευδιάθετο και φιλικό, έτοιμο για χάδια και παιχνίδι. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι αλήθεια, υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις, όπου το κούνημα της ουράς, έχει διαφορετική ερμηνεία.
Για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε με ακρίβεια την κάθε διαφορετική κίνηση της ουράς του σκύλου μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως τη στάση του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου, τις συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή.
Οι σκύλοι κουνούν την ουρά τους όταν είναι χαρούμενοι, φοβισμένοι, ταραγμένοι ή επιφυλακτικοί για κάτι. Την κουνούν ακόμα όταν είναι έτοιμοι για παιχνίδι, όταν θέλουν να τους δώσουμε σημασία, ή όταν είναι έτοιμοι να επιτεθούν. Πώς λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά;
Η ιστορία της ουράς
Πριν απαντήσουμε στο πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε την κάθε διαφορετική κίνηση της ουράς, καλό είναι να λάβουμε υπ’ όψιν την… ιστορία της ουράς. Η αρχική της χρησιμότητα, είχε να κάνει με την ισορροπία, λειτουργώντας ως αντίβαρο, όταν ο σκύλος εκτελεί μια στροφή με μεγάλη ταχύτητα. Χωρίς την ουρά, θα ήταν δραματική η μείωση της ταχύτητας του σκύλου και πολύ πιθανή μία πτώση.
Οι σκύλοι χρησιμοποιούν επίσης την ουρά τους όταν περπατούν πάνω σε στενές επιφάνειες, μετακινώντας την αντίθετα με την κλίση του σώματός τους, πράγμα που τους βοηθά να διατηρούν την ισορροπία τους. Ο πρωταρχικός ρόλος της ουράς με λίγα λόγια, ήταν να υποβοηθά το σκύλο σε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις του.
Με την εξέλιξη όμως, και τις απαραίτητες προσαρμογές, η ουρά αποτελεί σήμερα έναν τρόπο επικοινωνίας του σκύλου με άλλους σκύλους, καθώς επίσης και με διαφορετικά είδη. Με ένα κούνημα της ουράς, ο σκύλος μεταδίδει πληροφορίες για την πνευματική του κατάσταση, την κοινωνική του θέση και τις προθέσεις του.
Εργαλείο επικοινωνίας
Πώς λοιπόν λειτουργεί ακριβώς αυτό το εργαλείο επικοινωνίας και πόσο εύκολο είναι για μας να ερμηνεύσουμε τα διαφορετικά κουνήματα της ουράς;
- Ένας ευδιάθετος, φιλικός σκύλος, κουνά την ουρά του με πλατιές κινήσεις, η έκφραση του προσώπου του είναι χαρούμενη, σαν χαμογελαστή.
- Ένας φοβισμένος σκύλος, κουνά την ουρά του χαμηλά και πολλές φορές την έχει ανάμεσα στα πόδια του. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν τα αυτιά να «κολλήσουν» στο κεφάλι και ο σκύλος χαμηλώνει το βλέμμα ή γυρίζει το κεφάλι κάπου αλλού.
- Όταν η ουρά κουνιέται ψηλά, με αργό ρυθμό, τότε ο σκύλος είναι σε εγρήγορση και έχει αυτοπεποίθηση. Τα αυτιά είναι χαλαρά και το βλέμμα αδιάκριτο.
- Ένα γρήγορο, ενθουσιώδες κούνημα της ουράς, σημαίνει ότι ο σκύλος αδημονεί για κάτι καλό το οποίο πρόκειται να συμβεί. Παιχνίδι, λιχουδιά ή χάδια και σημασία. Το σώμα είναι χαλαρό, το πρόσωπο «χαμογελαστό» και τα αυτιά σηκωμένα ψηλά.
- Όταν η ουρά κινείται αργά, ο σκύλος είναι ευχαριστημένος και ήρεμος.
- Όταν η ουρά είναι ακίνητη, σε οριζόντια θέση και χαλαρή, τότε αυτό δηλώνει ότι ο σκύλος είναι περίεργος με τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Αν όμως είναι ακίνητη, σε οριζόντια θέση και άκαμπτη, τότε πιθανόν ο σκύλος να είναι αντιμέτωπος με έναν απειλητικό εισβολέα ή ένα νέο, άγνωστο αντικείμενο.
- Όταν η ουρά είναι άκαμπτη και κουνιέται ψηλά, αυτό υποδηλώνει ένταση ή και επιθετικότητα. Τα πόδια είναι άκαμπτα, το βλέμμα επίμονο και οι τρίχες κάτω από το κεφάλι και πίσω από τους ώμους είναι σηκωμένες. Η ουρά κουνιέται ψηλά ακόμα και όταν ο σκύλος κυνηγά τον αντίπαλό του, ή κατά την επίθεση.
- Ένας επιθετικός σκύλος, έχει την ουρά σηκωμένη ψηλά, ακίνητη και άκαμπτη. Έχει το κεφάλι πολύ ψηλά, και τα αυτιά πιεσμένα στο κεφάλι. Το βλέμμα είναι πολύ έντονο. Ο σκύλος εστιάζει απευθείας στον αντίπαλό του, χωρίς να τον «αφήνει από τα μάτια του» ούτε για δευτερόλεπτο. Φανερώνει τα δόντια του και γρυλλίζει.
- Μια ουρά που κουνιέται σε μεσαίο ύψος, με μεσαίο ρυθμό, είναι συνήθως καλό σημάδι, μια και δηλώνει ότι ο σκύλος δεν είναι σε υπερένταση ή στενοχωρημένος, αλλά ήρεμος και ευτυχισμένος.
Η ουρά του σκύλου και ο τρόπος που την κουνάει είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου ο σκύλος κάνει γνωστή τη θέση του στην ιεραρχία μιας αγέλης. Για παράδειγμα, όταν δύο σκύλοι συναντιούνται για πρώτη φορά, ο πιο δυνατός, φανερώνει την κυριαρχία του στον αδύνατο. Η ουρά είναι σηκωμένη και κινείται ελαφρά.
Ο αδύναμος σκύλος από την άλλη, αναγνωρίζει την «κατωτερότητά» του, βάζοντας την ουρά ανάμεσα στα πόδια του κουνώντας την ελαφρά. Μπορεί ακόμα και να γυρίσει ανάσκελα, αφήνοντας την κοιλιά του εκτεθειμένη και έχοντας τα πόδια του ψηλά.
Τέλος, με το κούνημα της ουράς, ο σκύλος σκορπίζει γύρω του φερομόνες, οι οποίες είναι ορμόνες που παράγονται από αδένες κοντά στον πρωκτό του σκύλου και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζώο όπως το φύλο του και το κοινωνικό του στάτους. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που κατά την πρώτη επαφή δύο σκύλων, ο ένας μυρίζει τον άλλο. Ίσως σε κάποιους φαίνεται απρεπής σαν κίνηση, αλλά είναι για τους σκύλους, ότι είναι για τους ανθρώπους, η χειραψία!
Η μελέτη
Σύμφωνα με μία ιταλική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», ο τρόπος που τα αγαπημένα μας τετράποδα κουνούν την ουρά τους, φανερώνει πολλά για τη διάθεσή τους.
Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Νου και Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Τρέντο, κατέγραψαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις σκύλων που έβλεπαν σε βίντεο άλλους σκύλους. Με αυτόν τον τρόπο, διαπίστωσαν ότι ανάλογα με το πώς κουνούσαν την ουρά τους οι σκύλοι στο βίντεο, προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, οι παρατηρητές σκύλοι έδειχναν αντίστοιχα είτε απόλυτη ηρεμία, είτε εκνευρισμό και άγχος.
Συγκεκριμένα, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι το κούνημα της ουράς προς τα δεξιά (προς τα αριστερά, όπως το βλέπουμε εμείς), μεταδίδει ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μήνυμα, ενώ αντίθετα το κούνημα της ουράς προς τα αριστερά, αποτελεί σημάδι εκνευρισμού και επιθετικότητας και αποτελεί εκδήλωση εχθρικών συναισθημάτων.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζόρτζιο Βαλορτιγκάρα, επισημαίνει ότι «ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν ασύμμετρα οργανωμένους εγκεφάλους, με αποτέλεσμα το αριστερό και το δεξί ημισφαίριό τους να παίζουν διαφορετικούς ρόλους και να εκφράζουν διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Συνεπώς, όταν ενεργοποιείται το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του σκύλου, τότε η ουρά του στρίβει προς τα δεξιά, ενώ όταν ενεργοποιείται το δεξί ημισφαίριο, τότε η ουρά κινείται προς τα αριστερά.