Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου

Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog
Play Video about Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου

Οι σκύλοι είναι πλάσματα τα οποία εύκολα χαίρονται και εκφράζουν την ευτυχία τους. Τρελαίνονται για βόλτες, για μεζεδάκια και θέλουν ασταμάτητα, να έχουν την προσοχή των αγαπημένων τους ανθρώπων, πάνω τους.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και για τους αγαπημένους μας, τετράποδους φίλους, που κουνάνε την ουρά τους από τη χαρά όλη μέρα, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις, που είτε τους κάνουν να νιώθουν άβολα ή στη χειρότερη περίπτωση δεν τις αντέχουν.

Ας δούμε κάποιες από τις περιπτώσεις στις οποίες, αν ο σκύλος μας μπορούσε να μιλήσει, θα μας έλεγε να σταματήσουμε να τον κάνουμε να νιώθει άβολα.

Ταινίες τρόμου

Αν τύχει να βλέπετε μία ταινία τρόμου παρέα με τον σκύλο σας, μπορεί να τον δείτε να βάζει την ουρά του ανάμεσα στα πόδια του και να χώνεται κάτω από την κουβέρτα.

Οι απότομες αυξήσεις στην ένταση της μουσικής και οι ξαφνικοί πυροβολισμοί, έχουν σκοπό να κρατάνε σε εγρήγορση τους θεατές, αλλά ένας σκύλος δεν το βλέπει έτσι.

Μην ξεχνάτε, πως οι σκύλοι έχουν πολύ πιο ευαίσθητη ακοή από τους ανθρώπους και πως επίσης θα μυρίσουν τον φόβο σας, την ώρα που βλέπετε την ταινία, με μεγάλη πιθανότητα να τους τον μεταδώσετε.

Η εμμονή με την καθαριότητα

Μπορεί να απολαμβάνετε τη μυρωδιά από φρεσκοπλυμένα ρούχα και σεντόνια και η λογική λέει πως μάλλον δεν θέλετε να μυρίζετε όπως ο σκύλος σας, αλλά από την αντίθετη πλευρά, θα λέγαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει ιδιαίτερα, καθώς ο σκύλος σας, προτιμάει τη φυσική σας μυρωδιά.

Έρευνες έδειξαν ότι η φυσική οσμή του ανθρώπινου σώματος ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου του σκύλου τα οποία σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Με λίγα λόγια, όσο πιο πολύ… μυρίζετε, τόσο περισσότερο ο σκύλος σας απολαμβάνει να είναι κοντά σας. Γι’ αυτό και τον πιάνετε να χώνεται μέσα στα φορεμένα ρούχα σας.

Το σφιχτό λουρί

Σε κανέναν δεν αρέσει να περπατάει στον δρόμο έχοντας κάτι στον λαιμό του που του κόβει την ανάσα. Πόσο μάλλον στον σκύλο σου. Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε ένα σφιχτό λουρί που τον πνίγει και να σκεφτείτε πως ένα σωστά φορεμένο σαμάρι, είναι και πολύ πιο άνετο γι’ αυτόν και επιπλέον, σας δίνει καλύτερο έλεγχο κινήσεων.

Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Σε συνδυασμό με θετική ενίσχυση και εκπαίδευση,  ο σκύλος σας θα βρίσκεται συνεχώς στο πλάι σας, γνωρίζοντας τα όριά του και χωρίς να χρειάζεται να τον τραβήξετε ούτε μία φορά.

Να του χαλάμε τους φιλικούς «καβγάδες»

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ένας ιδιοκτήτης να δει τον σκύλο του να αρπάζεται, να γαβγίζει και προσπαθεί να δαγκώσει έναν σκύλο που συνάντησε και να θεωρήσει αυτόματα πως ετοιμάζεται για καβγά.

Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Όμως η αλήθεια είναι πως οι σκύλοι, με αυτόν τον τρόπο, παίζουν και μαθαίνουν τους νέους υποψήφιους φίλους τους, ενώ μαθαίνουν να ελέγχουν την ένταση του δαγκώματός τους, ώστε να μην προκαλέσουν πόνο και τραυματισμό σε κανέναν.

Το να επέμβετε σε μία τέτοια κατάσταση, μπορεί να χαλάσει τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης του σκύλου σας. Μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματός του. Αν παρατηρήσετε ότι έχει βάλει την ουρά του ανάμεσα στα σκέλια, σημάδι φόβου και πανικού, σημαίνει ότι πρέπει να τον τραβήξετε μακριά.

Η απομόνωση και η εγκατάλειψη

Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα. Όταν βρίσκονται (ή βρισκόντουσαν) στη φύση κάνουν τα πάντα μαζί.

Για τον σκύλο σας, είστε κομμάτι της οικογένειάς του. Όταν δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού.

Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Φροντίστε να πηγαίνετε βόλτες μαζί του και να του αφιερώνετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε, ενώ η κοινωνικοποίησή του με άλλους σκύλους και ανθρώπους, παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Ένταση και κακή διάθεση

Είναι δεδομένο πως όλοι μας έχουμε κακές μέρες, με άσχημη διάθεση, νεύρα και ένταση στη συμπεριφορά μας. Όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως οι σκύλοι μας, είναι δίπλα μας κυριολεκτικά στα πάντα και ακόμα και η ψυχολογία μας και ό,τι εκπέμπουμε, καθρεφτίζεται πάνω τους.

Ένας σκύλος που ζει σχεδόν μονίμως μέσα σε ατμόσφαιρα με ένταση, θυμό και άγχος, πολύ πιθανόν να υιοθετήσει μία ανάλογη προβληματική συμπεριφορά στο μέλλον, η οποία θα χρειαστεί ιδιαίτερη δουλειά για να διορθωθεί.

Οπότε, όποτε αισθάνεστε χάλια, πάρτε τον σκύλο σας για μία μικρή (ή μεγάλη) βόλτα. Σίγουρα θα κάνει καλό και στους δύο σας.

Η ασυνέπεια στο πρόγραμμα

Οι σκύλοι είναι ζώα συνήθειας. Τους αρέσει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα, όσον αφορά τις βόλτες τους, το φαγητό τους κλπ. Αν  τους χαλάσετε αυτό το πρόγραμμα, υπάρχει πιθανότητα να τους αποσυντονίσετε και να τους προκαλέσετε άγχος. Προσπαθήστε να έχετε μία σταθερή ρουτίνα τουλάχιστον στη ζωή του σκύλου σας, αν όχι στη δική σας.

Τα λάθος κομμένα νύχια

Αν νιώθετε σίγουροι για το ότι μπορείτε να κόψετε μόνοι σας τα νύχια του σκύλου σας, χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού, τουλάχιστον φροντίστε να το κάνετε σωστά. Αν τα κόψετε πολύ, υπάρχει κίνδυνος να κόψετε κάποιο νεύρο ή κάποιο αγγείο και να του προκαλέσετε αιμορραγία. Αν τα κόψετε λίγο, θα τον ενοχλούν στο περπάτημα και θα πονάει.

Τα φιλιά στη μύτη

Ένα φιλί είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσεις την αγάπη σου. Όμως το να αρπάζεις τον σκύλο σου από τα αυτιά και να καρφώνεις το στόμα σου στη μύτη του, δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία γι’ αυτόν.

Τον κάνεις να νιώθει άβολα και ακόμα και ο πιο φιλικός σκύλος, μπορεί να αντιδράσει, είτε προσπαθώντας να τραβηχτεί, ή ακόμα και να δαγκώσει αν νιώσει ότι δεν μπορεί να αποφύγει την όλη κατάσταση.

Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε αν έχετε μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να μάθουν να μην πειράζουν τη μύτη ενός σκύλου, καθώς το κάνουν ασυναίσθητα.

Να τον ντύνετε

Δεν λέω, το να φοράς στον σκύλο σου πουλόβερ, σκούφους και παπούτσια, έχει την πλάκα του και μπορεί να δείχνει… χαριτωμένος.

Όμως ένας από τους λόγους που οι σκύλοι έχουν τρίχωμα, είναι για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και η χρήση ενός ρούχου, ίσως να έχει νόημα αν ζείτε σε μέρος που έχει πολύ κρύο και δεν θα θέλατε να ξεπαγιάσει στη βόλτα του. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, φροντίστε να του φορέσετε κάτι που θα είναι άνετο και δεν θα τον σφίγγει.

Τα συχνά μπάνια

Οι σκύλοι, όπως και όλα τα ζώα, έχουν τον δικό τους τρόπο να παραμένουν καθαροί και η μυρωδιά του σώματός τους, είναι ένας από τους τρόπους επικοινωνίας με τα άλλα ζώα.

Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Με το να τον κάνετε μπάνιο υπερβολικά συχνά, ακόμα και όταν δεν το χρειάζεται, δεν τον βοηθάτε ιδιαίτερα. Επίσης, του κάνετε τη ζωή δυσκολότερη, όταν χρησιμοποιείτε σαμπουάν με άρωμα, αφού η όσφρηση του σκύλου είναι πολύ δυνατή και τα έντονα μη φυσικά αρώματα, τον ενοχλούν.

Μη σας κάνει εντύπωση, αν μετά από ένα μπάνιο με ένα πολύ μυρωδάτο σαμπουάν, δείτε τον σκύλο σας να τρέχει να κυλιστεί στα χώματα ή στο πεζοδρόμιο, προσπαθώντας να διώξει την «ευωδία» από πάνω του.

Οι βόλτες σε λάθος ώρα

Σίγουρα ο σκύλος σας, πετάει τη σκούφια του κάθε φορά που θα πάρει χαμπάρι ότι θα τον πάτε βόλτα, όμως δεν είναι όλες οι ώρες ιδανικές. Μπορεί να έχει πολύ κρύο, ή πολλή ζέστη.

Για εμάς είναι πολύ εύκολο να φορέσουμε ένα μπουφάν ή να βγούμε χωρίς μπλούζα για να μη σκάσουμε από τη ζέστη, αλλά το να βγάλουμε βόλτα τον σκύλο μας κατακαλόκαιρο με καύσωνα μεσημεριάτικα, δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Αρκεί να φανταστείτε πώς θα νιώθατε αν περπατούσατε ξυπόλητοι πάνω στην καυτή άσφαλτό. Όχι και πολύ άνετα μάλλον…

Τα απότομα ξυπνήματα

Προσωπικά θεωρώ ότι το να ξυπνάς κάποιον άγαρμπα και απότομα, θα έπρεπε να τιμωρείται από τον νόμο με φυλάκιση. Και δεν νομίζω να είμαι ο μόνος. Αναλογιστείτε για μία στιγμή πώς μπορεί να νιώσει ο σκύλος σας αν του διακόψετε απότομα τον ύπνο του, για τον οποιονδήποτε λόγο.

Καταστάσεις που δεν αρέσουν στον σκύλο σου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Σεβαστείτε τις στιγμές χαλάρωσης που απολαμβάνει. Ειδικά αν είναι προχωρημένης ηλικίας, είναι ακόμα πιο άσχημο να του κόψουμε τον ύπνο με απότομο τρόπο, καθώς όσο μεγαλώνουν, κοιμούνται πιο βαριά και θα αναστατωθούν ακόμα περισσότερο.

Κοινωνικοποίηση με το ζόρι

Μπορεί οι σκύλοι να είναι κοινωνικά πλάσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τη διάθεση να συναναστρέφονται με άλλους σκύλους ή ανθρώπους, όλη την ώρα.

Όπως και εμείς, δεν έχουν την όρεξη να μιλήσουν σε όποιον συναντάνε στον δρόμο, ενώ θα υπάρχουν φυσικά και κάποια σκυλιά τα οποία μπορεί και να αντιπαθούν και να μην τα θέλουν κοντά τους.

Αν δείτε τον σκύλο σας, να έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους σκύλους, μην τον ζορίζετε να κάνει καινούριους φίλους. Πιθανόν να μην του αλλάξετε γνώμη.

Να τον μαλώνετε

Όλοι μας έχουμε γίνει έξαλλοι σε κάποια στιγμή, όταν ανακαλύψαμε ότι ο σκύλος μας, έφαγε ένα από τα αγαπημένα μας παπούτσια ή κατέστρεψε τον καινούργιο καναπέ μασουλώντας τον.

Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί τον μαλώνουμε και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τον τρομάζουμε με την ένταση της φωνής μας και να του προκαλούμε στρες και σύγχυση.

Πάντα υπάρχει ο σωστός τρόπος να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Στην περίπτωση αυτή, η σωστή εκπαίδευση είναι αυτή που θα εξασφαλίσει τη σωστή επικοινωνία μας με τον τετράποδο φίλο μας.

Το κάπνισμα

Κάποιοι από εσάς είστε καπνιστές. Αν δεν έχετε καταφέρει ακόμα, να κόψετε αυτήν τη βλαβερή συνήθεια, ίσως ένα κίνητρο παραπάνω είναι το γεγονός ότι ο καπνός, δεν είναι μόνο ενοχλητικός, αλλά και ιδιαίτερα βλαβερός για τον σκύλο σας. Το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα πνευμόνια ενός σκύλου και μπορεί να του προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο αναπνευστικό του, ακόμα και καρκίνο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης