Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γιατί οι σκύλοι κυλιούνται στο γρασίδι;

Γιατί οι σκύλοι κυλιούνται στο γρασίδι; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Γιατί οι σκύλοι κυλιούνται στο γρασίδι;

Έχετε βγει με τον σκύλο σας για την καθημερινή σας βόλτα, την οποία αναμφίβολα απολαμβάνει κάθε φορά. Σε αυτήν τη βόλτα, είναι σχεδόν απίθανο να μην έχετε περάσει από κάποιο πάρκο ή ένα σημείο με γρασίδι.

Ειδικά αν βρεθείτε σε χώρο περιφραγμένο ή ακόμα καλύτερα, πάρκο ειδικά για σκύλους, είναι η ιδανική ευκαιρία να αφήσετε τον σκύλο σας να τρέξει, να παίξει είτε μόνος του είτε με άλλα σκυλιά και, κάποιες φορές, να αρχίσει να κυλιέται σαν τρελός στο γρασίδι, γυρίζοντας ανάσκελα, με τα πόδια να «τρέχουν» στον αέρα και το χαμόγελο να διαγράφεται διάπλατα στο πρόσωπό τους.

Πολλές φορές, δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, αλλά κάποια στιγμή, όλοι έχουμε αναρωτηθεί, γιατί άραγε να έχουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά; Με μία δεύτερη σκέψη, όμως, συνειδητοποιούμε ότι είναι μία από τις πολλές συνηθισμένες συμπεριφορές ενός σκύλου.

Το κάνει επειδή του αρέσει; Ή από ανάγκη; Το κάνει επειδή, απλά μπορεί ή υπάρχει όντως λόγος και εξήγηση για αυτήν τη συμπεριφορά. Ας δούμε τους λόγους για τους οποίους ένας σκύλος, απολαμβάνει τόσο πολύ το να κυλιέται στο γρασίδι.

Έχει φαγούρα

Τις περισσότερες φορές, όπως λέει (περίπου) και το «ξυράφι του Όκαμ», η πιο απλή εξήγηση για κάτι, είναι συνήθως και η πιο σωστή. Με λίγα λόγια, ο σκύλος σας μπορεί να τρίβεται στο γρασίδι επειδή απλά, έχει φαγούρα.

Παρατηρήστε απλώς την έκφρασή του όταν τρίβεται στο γρασίδι. Αν αντί ενός μεγάλου χαμόγελου φαίνεται να νιώθει άβολα, τότε πιθανόν να προσπαθεί να ανακουφιστεί από κάτι που τον ενοχλεί.

Ελέγξτε το σώμα του για ερεθισμούς ή πρηξίματα. Μπορεί κάπου να κρύβονται ψύλλοι, τσιμπούρια, να τον έχει τσιμπήσει κάποιο έντομο ή να έχει κάποια δερματική πάθηση ή αλλεργία. Αν δεν ανακαλύψετε κάτι και η συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται, δεν θα ήταν κακή ιδέα να κάνετε μία επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.

Γιατί οι σκύλοι κυλιούνται στο γρασίδι; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Σημαδεύει την περιοχή του

Ένας ακόμα λόγος που οι σκύλοι τρίβονται στο γρασίδι είναι για να αφήσουν τη μυρωδιά τους και να «σημαδέψουν» την περιοχή, ως δική τους. Συχνά το κάνουν και με τους ανθρώπους, δείχνοντας έτσι ότι τους «μαρκάρουν» ως μέλη της αγέλης τους.

Καθαρίζεται

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και ένας σκύλος, υπάρχουν στιγμές που θα νιώθει βρώμικος. Έτσι, όπως και εμείς, αντανακλαστικά, θα θέλει να καθαρίσει το σώμα του, καθώς μπορεί να έχει πάνω του, χώμα, λάσπες ή να έχει κολλήσει οτιδήποτε βρώμικο στο τρίχωμά του, κάτι που σίγουρα θα τον κάνει να νιώθει άβολα.

Καμουφλάρεται

Εδώ, πρόκειται για την αρχαιότερη, ίσως, συνήθεια των κυνοειδών. Ο πρόγονος του σκύλου, ο λύκος, όντας εξαιρετικός κυνηγός, τριβόταν στο έδαφος και το γρασίδι για να πάρει τη μυρωδιά των θηραμάτων του, ώστε να καμουφλαριστεί και να μπορέσει να τα πλησιάσει χωρίς να γίνει αντιληπτός, με σκοπό να τα παγιδέψει.

Η συμπεριφορά αυτή έχει περάσει στο DNA του σκύλου, ο οποίος συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Είναι απολύτως φυσιολογικό, για έναν σκύλο να συμπεριφέρεται έτσι, με τη διαφορά ότι ο σκύλος δεν είναι πλέον άγριο είδος και δεν αναγκάζεται να κυνηγάει για βρει τροφή και να επιβιώσει. Παρ’ όλα αυτά, το ένστικτο του κυνηγού, εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο DNA του.

Ένα ακόμα παράδειγμα του ότι ο σκύλος νιώθει ακόμα και σήμερα κυνηγός, το βλέπουμε όταν τρίβεται σε σημείο από το οποίο μπορεί κάποιο ζώο να πέρασε και να άφησε την οσμή του, μάλλον κάνοντας την ανάγκη του και ο σκύλος προσπαθεί να πάρει τη μυρωδιά του, θέλοντας ενστικτωδώς να τον πλησιάσουν άλλα ζώα σαν εκείνο που πέρασε, καθώς θα είναι πιο εύκολο να τα κυνηγήσει όταν θα τον πλησιάσουν.

Αλλάζει… άρωμα

Έχετε μόλις κάνει μπάνιο τον τετράποδο φίλο σας και είστε μέσα στην τρελή χαρά, καθώς είναι φρέσκος, πεντακάθαρος, με απαλό τρίχωμα και μοσχοβολάει σαμπουάν. Έτσι, αποφασίζετε να πάτε μία ωραία βόλτα για να χαρεί και ο σκύλος σας. Και τότε είναι που αποφασίζει να σας χαρίσει ένα μικρό… εγκεφαλικό, αφού μετά από λίγο τον βλέπετε να «βουτάει» στο γρασίδι και να αρχίζει να τρίβεται με μανία.

Αφού ξεπεράσετε το πρώτο σοκ, αναρωτιέστε γιατί το κάνει αυτό και αν το σαμπουάν, ενώ σε εσάς μυρίζει πολύ όμορφα, σε αυτόν, βρωμάει. Και θα έχετε δίκιο αν έχετε αυτήν την απορία, καθώς είναι πολύ πιθανό, ο σκύλος σας να προτιμάει τα πιο… φυσικά αρώματα ή απλά να μην του αρέσει η μυρωδιά του συγκεκριμένου σαμπουάν. Για αρχή, αλλάξτε σαμπουάν και… βλέπετε.

Γιατί οι σκύλοι κυλιούνται στο γρασίδι; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Κάνει μασάζ

Είναι δεδομένο ότι δύσκολα θα βρεθεί σκύλος που δεν θα του αρέσει το μασάζ. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να κάνει ένας σκύλος μασάζ στον εαυτό του είναι να αρχίσει να τρίβεται στο γρασίδι. Είναι άκρως χαλαρωτικό και απολαυστικό γι’ αυτόν και όταν το κάνει για αυτόν τον λόγο, το χαμόγελο στο πρόσωπό του διαγράφεται φαρδύ-πλατύ.

Χτενίζεται

Όχι για να γίνει πιο όμορφος, αλλά πολύ απλά για να ξεφορτωθεί τις περιττές τρίχες από πάνω του. Ειδικά σε σκύλους με μπόλικο τρίχωμα, ειδικά την εποχή που ο σκύλος μαδάει, δημιουργούνται κόμποι, οι οποίοι είναι αρκετά ενοχλητικοί. Αν δεν φροντίσουμε να τον βουρτσίζουμε συχνά, θα πάρει από μόνος του την πρωτοβουλία και θα αναλάβει ο ίδιος το grooming του.

Συνοψίζοντας

Το να παρατηρούμε τον σκύλο μας, σε όλες τις πτυχές της ζωής του, τις εκφράσεις του και τις κινήσεις του είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουμε στον νου μας συνεχώς, καθώς ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να μας μιλήσει για να μας πει τι χρειάζεται ανά πάσα στιγμή.

Ο μόνος τρόπος ώστε να επικοινωνεί μαζί μας είναι η γλώσσα του σώματός του. Από την πλευρά μας αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε ως σωστοί σκυλογονείς, είναι να μάθουμε να ερμηνεύουμε αυτήν τη γλώσσα, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες το και να έχουμε έναν χαρούμενο και ευτυχισμένο φίλο στην οικογένειά μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης