Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου σε εμπιστεύεται

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου σε εμπιστεύεται - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου σε εμπιστεύεται

Είναι γνωστό πως η αγάπη ενός σκύλου προς τον άνθρωπο και συγκεκριμένα προς τον άνθρωπο που τον φροντίζει και τον έχει στην οικογένειά του, είναι άνευ όρων. Όμως το χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε σκύλο και άνθρωπο χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί, όπως ακριβώς συμβαίνει και μεταξύ των ανθρώπων.

Το να κερδίσει κάποιος την εμπιστοσύνη του σκύλου του, δεν επιτυγχάνεται απλά δίνοντάς του μεζεδάκια και χάδια στην κοιλιά του. Η περίπτωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αν ένας σκύλος έχει άσχημες εμπειρίες με ανθρώπους στο παρελθόν.

Ας δούμε παρακάτω, μερικά σημάδια, τα οποία δείχνουν πως ο σκύλος σου, έχει δεθεί μαζί σου δυνατά και σε εμπιστεύεται αληθινά.

Αισθάνεται άνετα όταν βρίσκεται κοντά σας

Οι σκύλοι που εμπιστεύονται τους κηδεμόνες τους, έχουν ήρεμη και χαλαρή στάση στο σώμα τους. Έχουν ελαφρώς ανοιχτό το στόμα τους, ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους και η ουρά τους κουνιέται χαλαρά. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι μέσω της γλώσσας του σώματος, ο σκύλος μας, μας δείχνει πως νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση κοντά μας, χωρίς να φοβάται ή να ανησυχεί για κάτι.

Δεν είναι δύσκολο να προσέξουμε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Όταν ένας σκύλος νιώθει άνετα μαζί μας, φαίνεται στη βόλτα, μέσα στο σπίτι και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας περνάμε χρόνο μαζί του.

Κοιμάται μαζί σας

Ως συνήθως, οι σκύλοι κοιμούνται εκεί όπου νιώθουν άνετα. Οπότε, αν συνηθίζει να κοιμάται μαζί μας στην κρεβατοκάμαρα, είναι μία ισχυρή ένδειξη ότι νιώθουν «σαν στο σπίτι τους». Η συμπεριφορά αυτή βασίζεται στα αρχέγονα ένστικτα των λύκων και των άγριων σκύλων, οι οποίοι ανέκαθεν συνήθιζαν να κοιμούνται σε περιορισμένους χώρους μαζί με μέλη της αγέλης, τα οποία εμπιστεύονται, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν προστασία από κάποιον εισβολέα.

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου σε εμπιστεύεται - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Έτσι ακριβώς και ο σκύλος μας, μας νιώθει ως την αγέλη του και πιστεύει ότι μπορεί να υπολογίζει σε εμάς, για να τον προστατέψουμε σε περίπτωση που θα εμφανιστεί κάποιος κίνδυνος. Με λίγα λόγια, αν ο σκύλος σας απολαμβάνει το να κοιμάται μαζί σας, σημαίνει πως σας εμπιστεύεται απόλυτα, ως μέλος της αγέλης του.

Σας προσφέρει το παιχνίδι του ως δώρο

Μία από τις πιο γλυκές χειρονομίες που κάνει ένας σκύλος προς τον κηδεμόνα του, όταν τον εμπιστεύεται, είναι να του προσφέρει ως «δώρο», κάποιο από τα παιχνίδια του, ένα κόκκαλο ή ένα οποιοδήποτε αντικείμενο.

Αυτό που θα μας δώσει, μπορεί να μην έχει κάποια ουσιαστική σημασία για εμάς, αλλά η κίνηση από μόνη της είναι ένα σημάδι αληθινής αγάπης και αφοσίωσης, αν αναλογιστούμε ότι οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κτητικοί με τα πράγματά τους, σε σημείο να γρυλίζουν ή να δαγκώνουν αν προσπαθήσει κάποιος να απλώσει το χέρι του για να τα πάρει.

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου σε εμπιστεύεται - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Όταν ένας σκύλος, προσφέρεται να μοιραστεί κάτι μαζί μας, δείχνει ότι νιώθει άνετα γύρω μας και μας εμπιστεύεται σε βαθμό που να μας επιτρέπει να ακουμπάμε τα πράγματά του, καθώς νιώθει σίγουρος ότι θα του τα επιστρέψουμε.

Όσον αφορά το φαγητό, έρευνες έδειξαν ότι οι σκύλοι προτιμούν να το μοιραστούν με άλλους τετράποδους φίλους, παρά με αγνώστους. Οπότε, κάθε φορά που ο δικός σας τετράποδος φίλος σας φέρνει κάποιο δώρο, να είστε σίγουροι ότι είστε ξεχωριστό άτομο για αυτόν.

Δεν πανικοβάλλεται όποτε φεύγετε από το σπίτι

Το άγχος αποχωρισμού, το οποίο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη συμπεριφορά ενός σκύλου, μπορεί να εκδηλωθεί από την πλευρά του, με κλάμα, γκρίνια, γρατζουνιές στην πόρτα και με κακή συμπεριφορά.

Ένας σκύλος που φέρνει τον κακό χαμό, κάθε φορά που μένει μόνος του στο σπίτι, πιθανόν φοβάται ότι θα μείνει μόνος του για πάντα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θέλει να μας δείξει ότι του λείπουν οι ώρες του παιχνιδιού μαζί μας ή απλώς, δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτοί που αγαπάει μπορεί να μη γυρίσουν στο σπίτι.

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου σε εμπιστεύεται - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Όταν ο σκύλος σας, σας εμπιστεύεται πραγματικά, δεν έχουν αμφιβολία για το αν θα επιστρέψετε στο σπίτι και μαζί με εσάς, θα επιστρέψουν τα χάδια και τα παιχνίδια.

Μπορεί να μην του αρέσει καθόλου το γεγονός, ότι φεύγετε για τη δουλειά κάθε πρωί, αλλά θα παραμείνει ήρεμος, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο διάστημα της απουσίας σας και θα περιμένει υπομονετικά πίσω από την πόρτα, για να ορμήξουν πάνω σας, μόλις ανοίξει η πόρτα και μπείτε στο σπίτι.

Σας ακολουθούν παντού

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι που είναι δεμένοι με τους κηδεμόνες τους, συμπεριφέρονται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των μικρών παιδιών, απέναντι στους γονείς τους. Έτσι και οι σκύλοι γυρνάνε το βλέμμα τους προς τους ανθρώπους τους, όταν δεν νιώθουν σίγουροι για κάτι και νιώθουν άγχος και ανησυχία, όταν βρίσκονται σε μία κατάσταση που δεν τους είναι οικεία.

Είτε πηγαίνετε την καθημερινή σας βόλτα, είτε βρίσκεστε στο πάρκο, ο σκύλος σας νιώθει πάντα ότι είστε μία ομάδα, μία αγέλη και δείχνει την εμπιστοσύνη του σε εσάς, με το να τσεκάρει τακτικά το τι κάνετε. Σίγουρα θα έχετε προσέξει αρκετές φορές, την ώρα που περπατάτε μαζί κρατώντας τον από το λουρί, ότι συχνά πυκνά, θα σταματήσει να ρίξει μία κλεφτή ματιά πίσω του, για να δει τι κάνετε και πως είστε ακόμα εκεί. Από την άλλη, ακόμα και στο πάρκο, ενώ παίζει με τους φίλους του, θα κάνει σίγουρα μερικά διαλείμματα για έρθει δίπλα σας να δει με τι ασχολείστε.

Κάθε σκύλος αντλεί αυτοπεποίθηση από τον κηδεμόνα του. Έτσι, από τη στιγμή που υπάρχει ισχυρός δεσμός με έναν άνθρωπο, αντίστοιχη είναι και η ανταπόκριση σε κάθε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κάλεσμα, ενώ θα σιγουρευτούν ότι οι άνθρωποί τους βρίσκονται κοντά, σε μη οικείες καταστάσεις και επιπλέον, είναι εξαιρετικά μικρός ο κίνδυνος να φύγουν μακριά.

Γυρνάνε ανάσκελα

Η κοιλιά ενός σκύλου είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματός του, ενώ η προστασία των ζωτικών τους οργάνων, αποτελεί βασικό ένστικτο. Κάθε φορά που ένας σκύλος ξαπλώνει ανάσκελα ή στο πλάι, εκτίθοντας την κοιλιά του σε εσάς, είναι σημάδι πως νιώθουν ασφάλεια κοντά σας και πως δεν ανησυχούν ότι υπάρχει κίνδυνος κάποιος να τους δαγκώσει. Επιπλέον, νιώθουν σίγουροι ότι θα είστε εκεί για να τον προστατέψετε αν συμβεί το οτιδήποτε.

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου σε εμπιστεύεται - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Παρόμοια συναισθήματα έχει ένας σκύλος, όταν σας γυρνάει την πλάτη. Έτσι, δείχνουν ότι είναι φιλικοί απέναντί σας και σας εμπιστεύονται, καθώς στη γλώσσα των ζώων, το να γυρνάς την πλάτη σου σε κάποιον, σε βάζει σε ευάλωτη θέση. Έτσι, ο σκύλος σας, σας δείχνει ότι πιστεύει πως δεν θα του επιτεθείτε από πίσω, όσο αυτός έχει γυρισμένη την πλάτη.

Σας παρακολουθούν

Είτε βλέπετε τηλεόραση, είτε μαγειρεύετε, είτε κάνετε οποιαδήποτε άλλη δουλειά μέσα στο σπίτι, το βλέμμα του σκύλου σας είναι καρφωμένο πάνω σας. Και αυτό, όχι γιατί φοβούνται μην εξαφανιστείτε και σας χάσουν, αλλά επειδή σας αγαπάνε και θέλουν να είστε ασφαλείς.

Το να τσεκάρει ένας σκύλος τον κηδεμόνα του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι απλά ένας από τους τρόπους που έχει για να μας δείξει πόσο νοιάζεται για εμάς, καθώς όπως και εμείς, έτσι και αυτοί, μας νιώθουν ως μέλος της οικογένειάς του, με αποτέλεσμα να θέλουν να επιβεβαιώνουν το ότι είστε καλά.

Ακούνε με προσοχή

Πολλοί πιστεύουν πως η εκπαίδευση ενός σκύλου, αφορά αποκλειστικά τον σκύλο, αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα, καθώς η εκπαίδευση αφορά τον σκύλο, τον κηδεμόνα και τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Αν ένας σκύλος δεν εμπιστεύεται τον κηδεμόνα του, πολύ δύσκολα θα ανταποκριθεί σωστά στην εκπαίδευσή του. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση που βασίζεται στη βία και στην τιμωρία δεν αποφέρει σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματα, που θα φέρει η εκπαίδευση του ίδιου σκύλου, η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί που βάζουν στο σπίτι τους έναν σκύλο από ένα καταφύγιο, δυσκολεύονται στο να τους εκπαιδεύσουν, επειδή υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις, τα συγκεκριμένα σκυλιά έχουν ζήσει άσχημες εμπειρίες, από ανθρώπους που τα κακοποίησαν, τα τιμώρησαν και τα εγκατέλειψαν. Λογικό είναι να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τη νέα τους οικογένεια, καθώς αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

Ακουμπάνε το πόδι τους πάνω σας

Ένας τρόπος για τον σκύλο μας, για να μας πει ότι μας αγαπάει, είναι να απλώσει το πόδι του πάνω μας. Ακριβώς όπως εμείς εκφράζουμε την αγάπη μας για αυτόν, χαϊδεύοντάς, παίρνοντάς τον αγκαλιά και γεμίζοντάς τον με φιλιά, έτσι και αυτός από την πλευρά του, εκφράζει τα συναισθήματά του για αυτούς που αγαπάει, με αυτήν την όμορφη κίνηση.

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου σε εμπιστεύεται - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τα μάτια τα λένε όλα

Το να ανταλλάσσουμε ματιές με κάποιον άλλο άνθρωπο, είναι κάτι τελείως φυσιολογικό για εμάς τους ανθρώπους. Για έναν σκύλο όμως, είναι αρκετά μεγάλη υπόθεση. Σε περίπτωση όπου ένας σκύλος συναντήσει έναν άλλο για πρώτη φορά, θα του ρίξει ένα γρήγορο βλέμμα. Όμως η παρατεταμένη οπτική επαφή, είναι ο τρόπος των σκύλων, για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου σε εμπιστεύεται - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Όταν ο σκύλος σας σας κοιτάξει στα μάτια, σημαίνει πως δεν αποτελείτε απειλή για αυτόν. Οι ειδικοί στη συμπεριφορά των σκύλων, πιστεύουν πως η ικανότητα ενός σκύλου να κοιτάει έναν άνθρωπο στα μάτια με μη επιθετικό τρόπο, είναι ένα από τα πρωταρχικά βήματα για την εξημέρωση των κυνοειδών. Οι σκύλοι, με κάποιον τρόπο, έμαθαν πως η οπτική επαφή αρέσει στους ανθρώπους και κοιτώντας τους στα μάτια, ανέπτυξαν μία ουσιαστική σχέση.

Αν εσείς και ο σκύλος σας μπορείτε να κάθεστε και να κοιτιέστε στα μάτια, σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται. Επιπλέον, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι αναπτύσσουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους, απλά κοιτώντας τους στα μάτια.

Αυτή η μη προφορική μέθοδος επικοινωνίας, ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης και στους σκύλους αλλά και στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα η σχέση ανάμεσα στους δύο να δυναμώνει, μαζί με την εμπιστοσύνη

Το να γνωρίζετε πως έχετε κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη είναι ένα φοβερό συναίσθημα. Σημαίνει καταρχάς, ότι κάτι κάνετε σωστά ως σκυλογονέας. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως ταυτόχρονα είναι και μεγάλη ευθύνη, καθώς εσείς είστε αυτοί στους οποίους θα απευθυνθεί ο σκύλος σας, όταν θα είναι στενοχωρημένος ή φοβισμένος και εσείς θα είστε ο πρώτος στον οποίον θα απευθυνθούν όταν θα είναι χαρούμενοι και θα θέλουν να παίξουν.

Οπότε, καλό θα ήταν να μην θεωρείτε αυτό το συναίσθημα ως δεδομένο. Άλλωστε δεν υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία να μη χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης