Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τι ονειρεύονται οι σκύλοι;

Τι ονειρεύονται οι σκύλοι; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τι ονειρεύονται οι σκύλοι;

Όσοι έχουν σκύλο, θα έχουν παρατηρήσει σίγουρα ότι, όταν αυτός κοιμάται, κουνάει την ουρά του, έχει συσπάσεις, κάνει πως τρέχει ή γαβγίζει. Τα παραπάνω είναι σημάδια ότι οι σκύλοι ονειρεύονται, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες στο παρελθόν. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να βλέπουν στα όνειρά τους οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι;

Σύμφωνα με τους καθηγητές Πανεπιστημίου, Δρ Nicholas Dodman και Δρ Stanley Coren, δύο από τους κορυφαίους ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων, οι σκύλοι ονειρεύονται γεγονότα από την πραγματική τους ζωή, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε πολλά κοινά (άνθρωποι και σκύλοι)», λέει ο Δρ Dodman. «Στο κάτω κάτω είμαστε κατά 95% πανομοιότυποι γενετικά και σωματικά. Οι εγκέφαλοί μας είναι παρόμοιοι, η νευροχημεία μας το ίδιο και τα αντανακλαστικά και η μνήμη μας ‘καλωδιώνονται’ με τον ίδιο τρόπο».

Ο κύκλος ύπνου των σκύλων

«Στους σκύλους μπορείς να εντοπίσεις πότε ονειρεύονται σχετικά εύκολα», εξηγεί ο Δρ Coren. «Για έναν τυπικό, μεσαίου μεγέθους σκύλο, η αναπνοή είναι σχετικά κανονική και περίπου στο 20ο λεπτό του κύκλου του ύπνου, μπορούμε να δούμε τα μάτια τους να κινούνται μέσα στα κλειστά βλέφαρα και την αναπνοή τους να γίνεται ακανόνιστη.

Μερικές φορές, βλέπεις σπασμούς ή συσπάσεις, λες και ο σκύλος προσπαθεί να κάνει κάτι -γεγονός που σηματοδοτεί ότι βρίσκεται σε φάση ονείρου, το οποίο θα διαρκέσει για περίπου δύο με τρία λεπτά. Βέβαια, αναλόγως του μεγέθους και της ηλικίας του σκύλου, η διάρκεια του ονείρου διαφέρει, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.

Τι ονειρεύονται οι σκύλοι; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τα μικρά σκυλιά ονειρεύονται πιο συχνά και έχουν μικρότερα όνειρα, ενώ τα πιο μεγαλόσωμα ονειρεύονται λιγότερο, αλλά έχουν μεγαλύτερα όνειρα, σημειώνει ο Δρ Coren. Οι ενήλικες σκύλοι ξοδεύουν περίπου 10-12% του ύπνου τους στο στάδιο REM (Rapid Eye Movement – ταχέων οφθαλμικών κινήσεων), ενώ τα κουτάβια βρίσκονται στο ίδιο στάδιο για πολύ περισσότερο χρόνο, συμπληρώνει ο Δρ Dodman».

Ανακαλύπτοντας το περιεχόμενο των ονείρων των σκύλων

Οι ερευνητές, για να απαντήσουν στο ερώτημα τι ακριβώς ονειρεύονται οι σκύλοι, αδρανοποίησαν τους «διακόπτες» στον εγκέφαλο των σκύλων οι οποίοι, όπως και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, κρατούν τους μύες ήρεμους, όταν κοιμόμαστε. Με αδρανοποιημένο τον διακόπτη, τα σκυλιά κινούνταν στον ύπνο τους, «δείχνοντας» έτσι, τι ονειρεύονται, εξηγεί ο Δρ.  Coren.

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ουσιαστικά, οι σκύλοι ονειρεύονται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι άνθρωποι, πράγματα και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη σκυλίσια ζωή τους. Στα όνειρά τους, ένα Pointer θα δείξει προς ένα πουλί και ένα Doberman Pincher θα κυνηγήσει έναν κλέφτη, λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Coren.

«Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται αν τα σκυλιά που κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ονειρεύονται ότι πιάνουν κουνέλια ή κάτι παρόμοιο. Νομίζω ότι, από την παραπάνω συζήτηση, μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει ότι ναι, αυτό κάνουν», συμπληρώνει ο Δρ Dodman.

«Το πιο σημαντικό πράγμα με τα όνειρα των σκύλων είναι ότι αποδεικνύουν πως δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος τους κάπως δομικά παρόμοιος με τον ανθρώπινο, αλλά και ότι λειτουργεί, μάλλον, με τον ίδιο τρόπο, είναι δηλαδή σαν ένας πρωτόγονος ανθρώπινος εγκέφαλος», καταλήγει ο Δρ Stanley Coren.

Τι ονειρεύονται οι σκύλοι; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης