Βασική υπακοή σκύλου – Εδραίωση σχέσης εμπιστοσύνης
Εδραίωση σχέσης εμπιστοσύνης, ανάπτυξη πνευματικών δυνατοτήτων και δημιουργία κοινής γλώσσας (Βασική υπακοή). Το πακέτο αυτό απευθύνεται σε όσους θέλουν να έχουν καλή σχέση και επικοινωνία με τον σκύλο τους και αποτελείται από τέσσερις ενότητες:
Πρώτη Ενότητα
Απλές Συμπεριφορές
Οτιδήποτε ζητάμε από έναν σκύλο και αυτός, όταν είναι ήρεμος, δε χρειάζεται να συγκεντρωθεί παραπάνω από 1 ή 2 δευτερόλεπτα για να το ολοκληρώσει, θεωρείται απλή συμπεριφορά. Το «έλα» από κοντινή απόσταση και το «κάτσε», είναι μερικά δείγματα απλών συμπεριφορών.
Πότε θέλουμε την προσοχή του;
Ένας σκύλος πρέπει να μπορεί να καταλάβει πότε θέλουμε και μπορούμε να ασχοληθούμε μαζί του και πότε όχι. Γιατί, πολύ απλά, δεν είναι όλες οι ώρες κατάλληλες για βόλτα, χάδια ή παιχνίδι.
Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι τον παρατάμε στη μοίρα του και δεν ασχολούμαστε ξανά μαζί του, απλά θέτει κάποιες βάσεις οι οποίες του εξηγούν ότι δεν είναι όλες οι ώρες παιχνίδι και χοροπηδητά. «Δεν θα παίξουμε τώρα» αλλά θα παίξουμε κάποια στιγμή μέχρι το βράδυ. «Δεν θα πάμε βόλτα τώρα» αλλά σε λίγο… ή αργότερα.
Συγκέντρωση
Οτιδήποτε και αν ζητήσουμε από έναν σκύλο, θα έχει τη διάρκεια που αυτός μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος (τουλάχιστον στα αρχικά στάδια του κάθε προγράμματος). Αν του ζητήσουμε να έρθει κοντά μας και ο χρόνος που χρειάζεται για να καλύψει την απόσταση που μας χωρίζει είναι μεγαλύτερος από τον χρόνο που μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος, όσο και αν το θέλει, δε θα μπορεί να υπακούσει. Για να μπορεί να επιτύχει, θα πρέπει να εξασκήσουμε την ικανότητα του να μένει συγκεντρωμένος.
Δεύτερη Ενότητα
Ασκήσεις ηρεμίας
Ένας ενθουσιασμένος σκύλος τρέχει υστερικά γύρω γύρω, χοροπηδά πάνω μας, γκρεμίζει ότι βρει στον δρόμο του και κουτουλά σε ότι του σταθεί μπόδιο. Επιπλέον, ο ενθουσιασμός μπορεί εύκολα να γυρίσει σε εκνευρισμό και επιθετικότητα. Μέσα από μία σειρά ειδικών ασκήσεων, βοηθάμε τον σκύλο να αποκτήσει έλεγχο πάνω στα συναισθήματά του.
Πολύπλοκες συμπεριφορές
Οι Απλές Συμπεριφορές όταν ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος. Οποιαδήποτε συμπεριφορά απαιτεί συγκέντρωση περισσότερο από 5 – 10 δευτερόλεπτα (“μείνε”, “δίπλα”, “περίμενε”).
Υπομονή
Η ικανότητα ενός σκύλου να περιμένει εξαρτάται από την υπομονή του. Πόση ώρα θα μείνει ήρεμος όσο εσείς πίνετε τον καφέ σας στην καφετέρια; Πόση ώρα θα περιμένει ήσυχος δίπλα σας εάν σταματήσετε να περπατάτε; Τι διάρκεια έχει το “περίμενε”, το “μείνε”, το “δίπλα”;
Τρίτη Ενότητα
Γενίκευση
Οι σκύλοι εξειδικεύουν. Το ότι έμαθαν να κάθονται και να μένουν όταν τους το ζητάμε στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι ξέρουν ότι το ίδιο ισχύει και έξω. Για να το γενικεύσουν χρειάζονται μία σειρά ασκήσεων που θα τους το εξηγήσει.
Μόνιμες συμπεριφορές και Επικοινωνία
Το να κατανοεί ο σκύλος μας ό,τι του λέμε και να μπορεί να ανταποκριθεί είναι «οκ» αλλά από ένα σημείο και μετά είναι άβολο, κουραστικό και μονόπλευρο. Για τον λόγο αυτό του διδάσκουμε
Μόνιμες Συμπεριφορές
Μόνιμη συμπεριφορά είναι η συμπεριφορά που υιοθετεί ο σκύλος μας κάθε φορά που δέχεται ένα ερέθισμα από το περιβάλλον. Οι Μόνιμες συμπεριφορές μπορεί να είναι επιθυμητές (πχ όταν πιάνω το λουρί της βόλτας έρχεσαι μπροστά μου και κάθεσαι) ή ανεπιθύμητες (πχ όταν πιάνω το λουρί της βόλτας παθαίνεις υστερία και χοροπηδάς πάνω μου).
Όλα όσα έχουμε μάθει από την πρώτη και τη δεύτερη ενότητα, έχουν ως σκοπό να μπορούμε να διδάξουμε τον σκύλο μας επιθυμητές Μόνιμες Συμπεριφορές.
Ωστόσο, οι Μόνιμες Συμπεριφορές δεν είναι μονόπλευρες, είναι μία μορφή επικοινωνίας που, σε συνδυασμό με τις λέξεις επικοινωνίας από τις προηγούμενες ενότητες, μας επιτρέπουν να μιλάμε με τον σκύλο μας.
Αν κάθε φορά που πιάνουμε το λουρί της βόλτας, ο σκύλος μας, έρχεται μπροστά μας και κάθεται για να του το φορέσουμε, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ισχύει και το αντίστροφο: κάθε φορά που ο σκύλος μας έρχεται μπροστά μας και κάθεται, θέλει να πάρουμε το λουρί της βόλτας και να του το φορέσουμε, κοινώς, θέλει να πάει βόλτα.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις ασκήσεις από το κομμάτι τις «υπομονής» και με τις ασκήσεις από το κομμάτι του «πότε θέλουμε την προσοχή του» μας δίνει τη δυνατότητα να του εξηγήσουμε αν θα πάμε βόλτα τώρα, σε λίγο ή το βράδυ. Ένα είναι σίγουρο… κάποια στιγμή πρέπει να πάμε βόλτα.
Άλλες Μόνιμες Συμπεριφορές μπορεί να είναι: Όταν περπατάμε και φοράς το λουράκι σου είσαι σε «Δίπλα». Κάθε φορά που μας πλησιάζει κάποιος κάθεσαι. Αν μπει κάποιος στον κήπο γάβγισε δύο φορές για να με ενημερώσεις.
Όταν ανοίγει η πόρτα του αυτοκινήτου πας σε αυτή τη θέσει και μένεις. Για να παίξουμε έρχεσαι μπροστά μου, κάθεσαι και γαβγίζεις μία φορά. Αν θες νερό, πήγαινε μπροστά από το μπολ του νερού σου, κάτσε και γαβγισε μία φορά. Αν με ενημερώσεις ότι θες κάτι (νερό, βόλτα, παιχνίδι…) κοίτα με για να σου πω αν θα γίνει τώρα, σε λίγο ή αργότερα.
Τέταρτη Ενότητα
Άρση / Αλλαγή επιβράβευσης
Όλα τα παραπάνω τα μαθαίνουμε στον σκύλο χωρίς το παραμικρό ίχνος βίας. Η κινητήρια δύναμή μας, δεν είναι η απειλή ή ο φόβος αλλά η αγάπη και η επιβράβευση. Στην αρχή μπορεί να χρησιμοποιούμε μεζεδάκια, χάδια, παιχνίδι, δραστηριότητες. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο της εκπαίδευσης, όλα αντικαθιστούνται από την αμοιβαία επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έχουμε δημιουργήσει.
Αν συναντήσετε έναν σκύλο που δεν ακούει, εκτός και αν κρατάμε κάποιο παιχνίδι ή μεζεδάκι, σημαίνει ότι δεν έχει ολοκληρώσει την Τέταρτη Ενότητα.
Συντήρηση
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι Συμπεριφορές (Απλές, Πολύπλοκες ή Μόνιμες) έχουν την ημερομηνία λήξης που θα τους δώσουμε εμείς (οι ιδιοκτήτες). Η επικοινωνία με τον σκύλο μας είναι αμφίδρομη και θα υφίσταται για όσο, με τις πράξεις μας, την ενισχύουμε.
Εσείς τι θα κάνατε αν ξαφνικά ο καλύτερός σας φίλος σταματούσε να επικοινωνεί;
Άρνηση, Θυμός, Διαπραγμάτευση, Κατάθλιψη και Αποδοχή. Αυτά είναι τα πέντε στάδια από τα οποία περνάμε όλοι οι άνθρωποι μέχρις ότου να αποδεχτούμε μία δύσκολη κατάσταση. Λίγο πολύ με παρόμοιο τρόπο αντιδρούν και τα σκυλιά μας.
Σε αυτήν την ενότητα μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα στάδια αυτά, είτε για να επαναφέρουμε μία Μόνιμη Συμπεριφορά, είτε για να οδηγήσουμε στην αποδοχή.