Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τα σωστά κίνητρα στην εκπαίδευση σκύλων

Τα σωστά κίνητρα στην εκπαίδευση σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τα σωστά κίνητρα στην εκπαίδευση σκύλων

Πώς μπορούμε να κάνουμε τον σκύλο μας να μας ακούει πάντα; Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που κινητοποιεί τον σκύλο μας, έτσι ώστε κάθε φορά που θα του ζητήσουμε να κάνει κάτι, να έχει τη θέληση να το κάνει; Πώς θα καταφέρουμε να έχουμε την ενέργεια και τη διάθεση που απαιτείται, ώστε να δημιουργήσουμε μία σειρά πραγμάτων, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Ο Ηλίας Ραϋμόνδης αναλύει…

Τα σωστά κίνητρα στην εκπαίδευση σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο
Play Video about Τα σωστά κίνητρα στην εκπαίδευση σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ

Τα σωστά κίνητρα στην εκπαίδευση σκύλων

Πώς μπορούμε να κάνουμε το σκύλο μας να μας ακούει πάντα; Πώς μπορούμε να βρούμε και να εντοπίσουμε αυτό που κινητοποιεί τον σκύλο μας, ώστε κάθε φορά που εμείς θα επικοινωνούμε μαζί του και θα του ζητάμε να κάνει κάτι, να έχει τη θέληση να το κάνει; Επίσης πώς θα καταφέρουμε να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια και διάθεση, ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια σειρά γεγονότων, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

Σήμερα θα μιλήσουμε για στρατηγικές εκπαίδευσης. Είναι ένα κομμάτι το οποίο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε όσους θέλουν να μάθουν να επικοινωνούν σωστά με τον σκύλο τους και να αντιμετωπίζουν την κάθε κατάσταση με τον πιο σωστό και αποδοτικό τρόπο.

Βρες τα σωστά κίνητρα

Το πρώτο βήμα σε μια στρατηγική εκπαίδευσης είναι να βρούμε τα σωστά κίνητρα. Κίνητρα για τον ιδιοκτήτη, κίνητρα για τον σκύλο, κίνητρα για εμάς τους ίδιους. Επειδή φαντάζομαι ότι περισσότεροι από εσάς δεν είστε επαγγελματίες εκπαιδευτές, θα βγάλουμε από τη μέση το κίνητρο που χρειάζεται να έχει ένας εκπαιδευτής, που συνήθως είναι το να λύσει προβλήματα, να δημιουργήσει κάποιες ευχάριστες καταστάσεις ή κάποιο οικονομικό κίνητρο και θα μιλήσουμε για το τι κίνητρο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και τι κίνητρα μπορεί να έχει ο σκύλος του.

Τα σωστά κίνητρα στην εκπαίδευση σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Σωστά κίνητρα σημαίνει ότι έχουμε κάνει κάποια τεστ, έχουμε μελετήσει τον σκύλο και έχουμε καταλάβει τι θέλει. Εδώ θέλει πολύ προσοχή, καθώς το να καταλάβουμε τι θέλει ένας σκύλος δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε. Ακριβώς όπως το να καταλάβουμε τι θέλει ένας άνθρωπος.

Ας μιλήσουμε όμως πρώτα για τους σκύλους. Ο κάθε σκύλος μπορεί να αντιδρά και να ανταποκρίνεται με συγκεκριμένο τρόπο κάτω από κάποιες καταστάσεις και με διαφορετικό τρόπο κάτω από άλλες. Αυτό σημαίνει ότι κάτι το οποίο θα τον κινητοποιούσε να κάνει κάτι κάτω από κάποιες καταστάσεις, μπορεί να μην είναι αρκετό για να τον κινητοποιήσει κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να είναι διατεθειμένος να έρθει κοντά μας και να καθίσει για ένα μεζεδάκι όταν είμαστε μέσα στο σπίτι, αλλά ξαφνικά μόλις βγούμε έξω, αυτό το μεζεδάκι να μην είναι αρκετό. Αν υποθέσουμε ότι ο σκύλος καταλαβαίνει τι του λέμε, μπορεί να κάνει αυτό το οποίο του λέμε και έχουμε την προσοχή του, οπότε αυτό που του υποσχόμαστε εκείνη τη στιγμή δεν είναι αρκετό για να τον κινητοποιήσει και να κάνει αυτά που του ζητάμε.

Βρες αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις

Για να σας πω ακόμα ένα παράδειγμα, όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου με είχε ρωτήσει τι θέλω να γίνω. Εγώ του είχα πει εκπαιδευτής σκύλων ή θηριοδαμαστής, ενώ το επόμενο που μου άρεσε πάρα πολύ, ήταν να μαγειρεύω και να φτιάχνω γλυκά. Οπότε έγινα αρτοποιός ζαχαροπλάστης. Όσο άρχισα να δουλεύω με διάφορα υλικά και να δημιουργώ, ενθουσιαζόμουνα και μου άρεσε πάρα πολύ. Η διαδικασία του να μαγειρεύω μου άρεσε πάρα πολύ.

Όσο όμως άρχισα να μεγαλώνω, ανακάλυψα ότι αυτό το οποίο μου άρεσε δεν ήταν να μαγειρεύω. Αυτό που ήθελα ήταν να λύνω προβλήματα. Μέσα στο μυαλό μου, τουλάχιστον όσο ήμουν μικρός, το πώς να κάνω ένα κέικ να φουσκώσει σωστά ή πως μπορώ να χτυπήσω την κρέμα χωρίς να πέφτει με βάζανε σε μια διαδικασία να ψάξω να βρω λύσεις ώστε να μπορέσω να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό το οποίο με ενθουσίαζε δεν ήταν το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία του να βρω πως γίνεται.

Τα σωστά κίνητρα στην εκπαίδευση σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Οπότε μετά από λίγο, όταν μάθαινα μια συνταγή πάρα πολύ καλά, βαριόμουν και δεν ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι πλέον με αυτό. Και ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους σταμάτησα να ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική και άρχισα να ασχολούμαι με την εκπαίδευση σκύλων. Ήταν κάτι που μου άρεσε και το οποίο συνέχεια ανατροφοδοτείται από αυτό που μου αρέσει να κάνω. Να βρίσκω προβλήματα, να τα σπάω σε κομμάτια και να δημιουργώ λύσεις για το κάθε ένα από αυτά.

Το κίνητρο του σκύλου

Επιστρέφουμε τώρα στα κίνητρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό το οποίο θεωρούμε ότι κινητοποιεί τον σκύλο μπορεί να μην ισχύει. Μερικές φορές του δίνουμε ένα μεζεδάκι και θεωρούμε ότι έτσι θα τον κινητοποιήσουμε. Όμως ο σκύλος εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον μεζέ αλλά το για ποιον λόγο ασχολούμαστε μαζί του.

Μπορεί στο μυαλό του να έχει τυποποιήσει τη διαδικασία αυτή, ότι θα οδηγήσει σε κάτι άλλο, όπως το να παίξουμε ή να τον βγάλουμε βόλτα. Πολλές φορές αυτό δημιουργεί παρεξηγήσεις, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην έχουν ξεκάθαρη άποψη για το τι κίνητρο χρειάζεται για να κινητοποιήσουν το σκύλο τους. Έτσι, μετά από λίγο ο σκύλος αρχίζει να τους συνδέει με κάτι δυσάρεστο.

Τι ακριβώς εννοώ; Αν εγώ σας ζητάω να κάνετε κάτι υποσχόμενος κάτι ευχάριστο αλλά στο τέλος αυτό το οποίο γίνεται δεν είναι και τόσο ευχάριστο, τότε εσείς θα αρχίσετε να με συνδέετε με κάτι το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα ή με κάτι βαρετό ή με κάτι το οποίο υπόσχεται πράγματα, τα οποία στο τέλος δεν πραγματοποιούνται.

Τα σωστά κίνητρα στην εκπαίδευση σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Οπότε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια, για να δημιουργήσουμε μια σωστή στρατηγική εκπαίδευσης του σκύλου μας, είναι αυτοί οι οποίοι θα μας βοηθήσουν, είτε εκπαιδευτές είτε φίλοι, να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε σωστά τα κίνητρα των σκύλων. Και αυτό είναι αρκετά πολύπλοκο.

Το συγκεκριμένο βίντεο έχει σαν σκοπό να ανεβάσει το επίπεδο με το οποίο αντιμετωπίζουμε τους σκύλους, να διευρύνουμε λίγο την αντίληψή μας και να μπούμε σε μια διαδικασία να συνειδητοποιήσουμε ότι οι τρόποι με τους οποίους διαχειριζόμαστε τους σκύλους μας μέχρι τώρα δεν είναι μονόδρομός.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουν με τους τετράποδους φίλους μας σε πολύ καλύτερο επίπεδο και καλό είναι να αρχίσουμε να το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά γιατί όσο θεωρούμε ότι ο σκύλος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να έρχεται και να κάθεται, τόσο θα τους αντιμετωπίζουμε μονοδιάστατα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης