Σκύλος και αυτοκίνητο
Ο σκύλος μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της οικογένειάς μας. Τον έχουμε δίπλα μας, όσο περισσότερο μπορούμε και είναι εφικτό. Στο σπίτι, στις βόλτες, στον καφέ, στα ταξίδια μας, ειδικά αν αυτά γίνονται με το αυτοκίνητό μας και έχουμε την άνεση και την πολυτέλεια να τον έχουμε στο πίσω κάθισμα, ή ακόμα και στη θέση του συνοδηγού, αν ταξιδεύουμε μόνοι.
Όμως, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας είναι και το αυτοκίνητό μας, με το οποίο, αναπόφευκτα, έχουμε επίσης μία ιδιαίτερη σχέση.
Έτσι, ένας σκύλος, μπορεί να αποδειχτεί ένας εξαιρετικός συνοδηγός στα ταξίδια με αυτοκίνητο. Όμως για να είναι η ιδανική παρέα σε ένα road trip, θα πρέπει πρώτα να φροντίσουμε, να εξοικειωθεί και να νιώθει άνετα και ασφαλής μέσα σε αυτό.
Η διαδικασία του να συνηθίσει ο σκύλος μας το αυτοκίνητο, δεν είναι πάντα εύκολη και απλή. Θα μου πεις, αυτό ισχύει με όλες τις διαδικασίες που αφορούν τους τετράποδους φίλους μας και θα έχεις απόλυτο δίκιο.
Η πρώτη επαφή με το αυτοκίνητο
Κάποιοι σκύλοι θα νιώσουν «σαν στο σπίτι τους», με την πρώτη φορά που θα μπουν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, κάποιοι άλλοι ίσως χρειαστούν μία μικρή ώθηση και ενίσχυση ώστε να πηδήξουν στο πίσω κάθισμα και κάποιοι ίσως να είναι αρκετά επιφυλακτικοί και να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια, ώστε να τους κάνουμε να νιώσουν άνετα και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν και να φοβούνται.
Και στην περίπτωση της εξοικείωσης του σκύλου μας με το αυτοκίνητο, ισχύει το «όσο πιο μικρός, τόσο το καλύτερο». Ιδανικά, ένα κουτάβι θα μάθει να νιώθει άνετα μέσα στο αμάξι, πιο εύκολα απ’ ότι ένας μεγαλύτερος σε ηλικία, σκύλος. Θεωρητικά, εννοείται.
Έτσι, με την κατάλληλη θετική ενίσχυση, μπορούμε να τον βοηθήσουμε να συνηθίσει τον χώρο του αυτοκινήτου, να τον νιώσει ως έναν δικό του χώρο και να αποφύγουμε οποιοδήποτε άγχος που θα μπορούσε να τον καταβάλει, καθώς μπαίνει κάτι νέο στη ζωή του και την καθημερινότητά του.
Είναι σημαντικό να πετύχουμε τη σύνδεση του αυτοκινήτου με όμορφες και ευχάριστες εμπειρίες για τον σκύλο μας, καθώς έτσι θα έχουμε κάνει το μεγαλύτερο βήμα, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος, να είναι στο εξής, ένας από τους χώρους, όπου θα νιώθει ασφαλής και άνετος.
Η διαδικασία της εξοικείωσης
Η διαδικασία εξοικείωσης του σκύλου μας με το αυτοκίνητο, εξαρτάται άμεσα από την αντίδρασή του, όταν τον φέρουμε για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό.
Πιθανόν τα πρώτα βήματα να χρειαστεί να γίνουν λίγα μέτρα μακριά από το όχημα, ενώ δεν είναι απαραίτητο να τον βάλουμε κατευθείαν στη θέση του συνοδηγού. Ίσως να νιώσει πιο άνετα στο πίσω κάθισμα, αρχικά.
Αφού εξασφαλίσουμε ότι νιώθει άνετα, τότε μπορούμε σιγά σιγά να τον φέρνουμε όλο και πιο κοντά, επιβραβεύοντάς τον με κάποια λιχουδιά ή με ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια. Μάλιστα, οι επιβραβεύσεις αυτές, θα βοηθήσουν στο να συνδέσει ακόμα γρηγορότερα, το αυτοκίνητο με όμορφες εμπειρίες.
Όταν δούμε ότι είναι χαλαρός, είναι σημάδι ότι μπορούμε να τον βάλουμε να καθίσει μέσα. Μπορεί να είστε από τους τυχερούς και να χρειαστεί απλά μερικά λεπτά ώστε ο σκύλος σας να νιώσει άνετα και να ορμήξει μέσα στο αυτοκίνητο, ανυπομονώντας για την πρώτη του βόλτα. Όμως μην αποθαρρυνθείτε αν χρειαστούν μερικές μέρες ή και βδομάδες.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, κάθε σκύλος είναι μία διαφορετική προσωπικότητα και έχει τον δικό του χαρακτήρα και τρόπο που αντιμετωπίζει τις διάφορες καταστάσεις και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον πιέζουμε να κάνει το οτιδήποτε.
Ο προσωπικός του χώρος μέσα στο αυτοκίνητο
Όπως και στο σπίτι, έτσι και στο αυτοκίνητο, ένας σκύλος θέλει να έχει τον δικό του χώρο, όπου θα αισθάνεται άνετα και ασφαλής και να μην αλλάζει συνέχεια θέση. Ιδιαίτερα, για τους σκύλους που έχουν θέματα άγχους και στρες αυτό θα βοηθήσει σημαντικά, στο να συνηθίσουν τη μετακίνηση με αυτοκίνητο.
Η ιδανική λύση είναι ένα crate, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δεν είναι βολική λύση, ειδικά σε αυτοκίνητα με μικρούς χώρους. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορείτε να δείτε τη λύση των ειδικών ζωνών ασφαλείας για σκύλους.
Το επόμενο βήμα
Αφού καταφέρουμε να εξοικειώσουμε τον σκύλο μας με τον χώρο του αυτοκινήτου, το επόμενο βήμα είναι η απευαισθητοποίηση και η ενίσχυση.
Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά. Μπείτε μαζί του στο αυτοκίνητο, απλά για να καθίσετε παρέα μαζί του. Δεν χρειάζεται να πάτε πουθενά, ούτε να βάλετε μπρος και με τις πόρτες ανοιχτές στην αρχή. Και με τη συνοδεία μίας λιχουδιάς και ενός παιχνιδιού, φυσικά. Ο σκοπός είναι να τον κάνετε να νιώσει ήρεμος και χαλαρός.
Επαναλάβετε τη συγκεκριμένη ρουτίνα, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να νιώσετε ότι ο σκύλος σας πλέον νιώθει καλά με αυτήν την κατάσταση.
Με τη μηχανή αναμμένη
Το επόμενο στάδιο, είναι βέβαια να βάλετε μπρος τη μηχανή του αυτοκινήτου. Δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε αμέσως. Καλό είναι να τον αφήσετε να συνηθίσει τους ήχους και τις δονήσεις του οχήματος.
Η συνέχεια περιλαμβάνει πλέον, την πρώτη βόλτα. Ξεκινώντας από καναδυό γύρους στη γειτονιά και πηγαίνοντας σταδιακά, σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Αυτό όμως που πρέπει να έχετε στον νου σας είναι ότι ο σκύλος σας, περιμένει το τέλος της διαδρομής. Είναι σημαντικό γι’ αυτόν, είτε ο τελικός προορισμός είναι μία παραλία, το δάσος ή το πάρκο, καθώς όλα αυτά σημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν πολλά παιχνίδια και τρέξιμο μέχρι τελικής πτώσεως.
Τι να προσέξετε
Γενικά, θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της εξοικείωσης του σκύλου σας με το αυτοκίνητο, να είστε παρατηρητικοί, ώστε να δείτε αν κάποια κατάσταση ή κάτι μέσα στο αυτοκίνητο, τον φοβίζει ή τον αγχώνει.
Προφανώς και θα ήταν μία καλή ιδέα να έχετε μαζί σας άλλα άτομα ή ακόμα και άλλους σκύλους, τους οποίους θα εμπιστεύεται και θα τον κάνουν να νιώσει άνετος και χαλαρός, ακόμα πιο γρήγορα.
Έτσι, πολύ σύντομα, ο αγαπημένος σας φίλος, θα ανυπομονεί τις μικρές ή μεγάλες βόλτες ή ακόμα και ταξίδια με το αυτοκίνητο, καθώς η όλη διαδικασία θα του φέρνει στο μυαλό ευχάριστες εικόνες.
Βέβαια, δεν θα είναι πάντα ευχάριστοι όλοι οι προορισμοί. Όλοι ξέρουμε ότι οι σκύλοι έχουν εκπληκτική διαίσθηση και καταλαβαίνουν σχεδόν τα πάντα. Οπότε, είναι πάρα πολύ πιθανό να νιώσει ότι ο προορισμός μίας βόλτας θα είναι κάπου που δεν θα του αρέσει και πολύ, όπως ο κτηνίατρος ή ο groomer και μπορεί να του προκαλέσουν άγχος.
Όμως ακόμα και αυτές οι βόλτες, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι απαραίτητες και όταν θα πρέπει να γίνονται, βεβαιωθείτε ότι θα συνοδεύονται με ευχάριστα διαλείμματα, με παιχνίδι και τις αγαπημένες του λιχουδιές.
Εννοείται φυσικά, πως δεν τον αφήνουμε ποτέ μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο, ειδικά σε περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς βάζουμε τη ζωή του σε κίνδυνο. Έχουμε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο μας, αναλυτικά, για τους κινδύνους του να αφήνουμε τον σκύλο μας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο.
Χρήσιμες συμβουλές
Παρακάτω, παραθέτουμε μία λίστα, με χρήσιμες συμβουλές, που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, όσον αφορά τη σχέση του σκύλου με το αυτοκίνητο. Κρατήστε την παρακάτω λίστα, κάπου που θα έχετε εύκολη πρόσβαση. Πιθανόν θα σας φανεί χρήσιμη.
Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας:
- Ένα ειδικό κάλυμμα, για το πίσω κάθισμα, ώστε να απλώνεται με την άνεσή του και να μην ανησυχείτε αν θα λερώσει. Αν δεν έχετε προμηθευτεί κάτι τέτοιο, μία μεγάλη βαμβακερή πετσέτα θα κάνει εξίσου τη δουλειά.
- Ένα ρολό με χαρτί κουζίνας, αν και αυτό θα πρέπει να υπάρχει μέσα σε ένα αυτοκίνητο ούτως ή άλλως.
- Σακούλες νάυλον για κάθε ενδεχόμενο.
- Νερό μαζί με ένα μπολάκι.
- Τις λιχουδιές ή και το φαγητό του.
- Κάποια παιχνίδια του.
- Φαρμακείο.
- Λουρί ή σαμάρι.
- Ταυτότητα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
- Το βιβλιάριο υγείας του.
Πριν και κατά τη διάρκεια της βόλτας με το αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι:
- Ο σκύλος σας δεν έχει φάει. Εξαρτάται από τον οργανισμό του κάθε σκύλου, αλλά είναι πολύ πιθανόν οι δονήσεις και οι αναταράξεις να του προκαλέσουν ναυτία και εμετό. Ακόμα και νερό, καλό είναι, να μην πιει αμέσως πριν μπει στο αυτοκίνητο. Αν δείτε ότι ακόμα και με ήρεμη οδήγηση, ο σκύλος σας έχει θέμα και ζαλίζεται, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με κάποια φαρμακευτική αγωγή για τη ναυτία.
- Επικρατεί μία δροσερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Αν δεν έχετε κλιματισμό στο αυτοκίνητό σας, ανοίξτε τα παράθυρα, ώστε να μπαίνει μπόλικος φρέσκος αέρας.
- Δεν έχει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο. Όσο και να θεωρείτε ότι απολαμβάνει τη βόλτα, είναι αρκετά επικίνδυνο.
- Δεν βάζετε δυνατά τη μουσική.
- Αποφεύγετε τα απότομα φρεναρίσματα.
- Αποφεύγετε να τρέχετε υπερβολικά γιατί τον τρομάζετε.
- Δεν φωνάζετε ή έχετε νεύρα. Ο σκύλος σας δεν θα μπορεί να καταλάβει γιατί και σε ποιον φωνάζετε.
- Έχετε κάνει μια αρκετά καλή βόλτα με τον σκύλο σας πριν το ταξίδι.
- Έχετε απενεργοποιήσει τον αερόσακο του συνοδηγού αν ο σκύλος σας κάθεται μπροστά.
- Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τον σκύλο στο αυτοκίνητο όταν έχει ζέστη.