Σκύλοι και νοοτροπία
Ποια είναι η νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με τους σκύλους; Ο Ηλίας Ραϋμόνδης αναλύει και εξηγεί…
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ
Σκύλοι και νοοτροπία
Ένα μεγάλο κεφάλαιο όσον αφορά τους σκύλους, ειδικά στην Ελλάδα, είναι αυτό της νοοτροπίας που υπάρχει σχετικά με την αρμονική συμβίωση σκύλων και ανθρώπων και συγκεκριμένα των σκύλων και των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι είναι στην ουσία και η οικογένειά τους.
Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα πάνω σε αυτό το κομμάτι είναι πως υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες ανθρώπων, οι οποίοες έχουν λίγο εσφαλμένη αντίληψη όσον αφορά τους σκύλους, σχετικά με το πώς πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε και το πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Όλα όσα θα αναφέρω είναι πράγματα τα οποία έχω δει εγώ με την εμπειρία μου, είτε από πελάτες, είτε από άτομα τα οποία μου έχουν ζητήσει συμβουλές.
Την πρώτη λοιπόν ομάδα την έχω ονομάσει «είχα δύο κόλεϊ». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ο «φίλος» που θα δει αυτό το βίντεο και πιθανότατα θα καταλάβει αμέσως ποιος είναι, είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος συνέχεια όταν συζητούσαμε για σκύλους και προσπαθούσαμε να του εξηγήσουμε κάποια πράγματα, η απάντησή του ήταν ότι «εγώ είχα δύο κόλεϊ, μεγάλωσα δύο κόλεϊ, οπότε ξέρω από σκύλους».
Εδώ να τονίσω το ότι επειδή κάποιος είχε ή έχει σκύλους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ειδικός πάνω στην ψυχολογία και την εκπαίδευση των σκύλων. Αν ήταν έτσι, οποιοσδήποτε άνθρωπος είχε ένα ή δύο παιδιά, σημαίνει ότι θα ήταν και παιδοψυχολόγος, δάσκαλος και εκπαιδευτικός.
Εννοείται πως έχει περισσότερη εμπειρία από ότι θα είχε κάποιος ο οποίος δεν είχε ποτέ του σκύλους, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα όσα γνωρίζει είναι σωστά και ότι όλα όσα λέει είναι πανάκεια και πρέπει να τα ακολουθούμε ακριβώς όπως τα λέει και με τον τρόπο που τα λέει.
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ότι ακόμα και το ίδιο άτομο το οποίο είχε τα δύο κόλεϊ, διαφορετικά συμπεριφέρονταν στο ένα και διαφορετικά στο άλλο, ανάλογα με τις περιστάσεις. Επίσης το ότι κάποιος έχει δύο ή τρεις ή πέντε σκύλους, μπορεί να του δίνει έναν μεγαλύτερο βαθμό γνώσεων, αλλά δεν τον κάνει ειδικό.
Γενικότερα στην Ελλάδα, και λυπάμαι πάρα πολύ που θα το πω αυτό, το επίπεδο όσον αφορά την ψυχολογία και την εκπαίδευση των σκύλων είναι τόσο χαμηλό, που οποιοσδήποτε βγει και πει ότι εγώ έχω ένα σκύλο, αμέσως πιστεύουμε ότι είναι ειδικός και μπορεί να μας βρει λύσεις για να βγούμε από μία δύσκολη κατάσταση.
Εδώ να τονίσω ότι δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει, απλώς αυτός που τον ακούει να έχει υπόψη του με ποιον μιλάει και να φιλτράρει αυτά που του λέει. Ιδιαίτερα αν δοκιμάσει κάτι μερικές φορές και όχι απλώς δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα, θα πρέπει να μπει στη διαδικασία, να απευθυνθεί σε κάποιον πιο ειδικό.