Ο αλγόριθμος της σωστής εκπαίδευσης
Θέλεις να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου και να επικοινωνήσεις καλύτερα μαζί του; Ποιος είναι ο… “αλγόριθμος” που θα σε βοηθήσει να το κάνεις σωστά;
Αν μπορούσαμε να βάλουμε την εκπαίδευση μέσα σε έναν μαθηματικό τύπο, πώς θα έπρεπε να είναι αυτός ο τύπος ώστε να μπορούμε να τα προβλέψουμε όλα και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα;
Ο Ηλίας Ραϋμόνδης αναλύει…
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ
Ο αλγόριθμος της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου
Του Ηλία Ραϋμόνδη, Ειδικού στην Επικοινωνία μεταξύ Σκύλων και Ανθρώπων
Θέλεις να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου; Θέλεις να επικοινωνήσεις καλύτερα μαζί του; Ποιος είναι ο αλγόριθμος ο οποίος θα σε βοηθήσει να τα κάνεις όλα σωστά;
Αν μπορούσαμε να παρουσιάσουμε την εκπαίδευση ενός σκύλου ως μαθηματικό τύπο, τι θα έπρεπε να έχουμε συμπεριλάβει σε αυτόν τον τύπο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τα προβλέψουμε όλα και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα;
Για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην εκπαίδευση ενός σκύλου, είναι απαραίτητο να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ώστε και εμείς αλλά και ο σκύλος να είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά και να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα στην προσπάθειά μας.
Για να το κατανοήσετε αυτό καλύτερα, προσπαθήστε να το δείτε σαν ένα μαθηματικό τύπο, του οποίου τα στοιχεία θα μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε με τον σκύλο μας και να του μάθουμε πράγματα.
Όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με το σκύλο μας και να του διδάξουμε πράγματα, γενικότερα προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εγώ αυτά τα έχω βάλει σε έναν «αλγόριθμο», έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητός από τον σκύλο μας και να μπορεί με μια ματιά να μας δώσει να καταλάβουμε το τι πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν επικοινωνούμε μαζί του και τον εκπαιδεύουμε.
Κατανόηση
Ο αλγόριθμός αποτελείται από 4-5 στοιχεία, τα οποία θα δούμε ένα-ένα με τη σειρά. Το πρώτο στοιχείο, το οποίο πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι πρέπει να έχουμε κατανόηση. Κατανόηση σημαίνει ότι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι ο σκύλος μας είναι ένα ζωντανό πλάσμα, ότι έχει ανάγκες και πρέπει να κατανοούμε ποιες είναι αυτές οι ανάγκες και να φροντίζουμε να τις καλύψουμε με σωστό τρόπο.
Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το ότι ο σκύλος μας είναι δικός μας, άσχετα με τον τρόπο με τον οποίον τον αποκτήσαμε, δεν σημαίνει ότι ο ίδιος ο σκύλος το αντιλαμβάνεται αυτό. Και πέρα από αυτό, θεωρώ ότι είναι τελείως απαράδεκτος τρόπος προσέγγισης το να λέμε ότι εγώ τον ταΐζω, εγώ τον φροντίζω οπότε πρέπει να με ακούει.
Το αν θα μας ακούει ή όχι εξαρτάται από διάφορα πράγματα και το βασικό είναι η κατανόηση, δηλαδή κατά πόσο εμείς κατανοούμε τι ανάγκες του, το ότι είναι ζωντανό πλάσμα και το να απαιτούμε το οτιδήποτε από αυτόν, δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας καταλαβαίνει τι θέλουμε.
Χρόνος
Στην κατανόηση τώρα θα προσθέσουμε τον χρόνο. Χρόνος σημαίνει το χρονικό διάστημα που ασχολούμαστε με τον σκύλο μας. Για παράδειγμα εμείς μπορεί να ασχολούμαστε με κάτι στην καθημερινότητά μας και ο σκύλος μας ναι μεν είναι μαζί μας επειδή του αρέσει η παρέα μας, το οποίο πιθανόν να είναι καλύτερο από το να τον είχαμε έξω στον κήπο μόνο του ή ότι να τον κλείναμε σε κάποιο δωμάτιο για να μην μας ενοχλεί.
Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρόνος που περνάμε μαζί, είναι χρόνος στον οποίον ασχολούμαστε ενεργά μαζί του. Απλά κάνουμε τη δουλειά μας και περιστασιακά ο σκύλος μας είναι δίπλα μας. Ουσιαστικά, δεν θεωρείται χρόνος που ασχολούμαστε με τον σκύλο μας.
Πραγματικός χρόνος, στον οποίον ασχολούμαστε με τον σκύλο μας, σημαίνει ότι δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω και για κάποια λεπτά, ίσως και παραπάνω, σκέφτομαι ποιες είναι οι ανάγκες του σκύλου μου, τον κατανοώ δηλαδή και κοιτάω να δω πώς μπορώ να του προσφέρω περισσότερα. Χρόνος με τον σκύλο μου σημαίνει ότι η προσοχή μου είναι 100% σε αυτόν, κάνουμε παιχνίδια μαζί, κάνουμε ασκήσεις μαζί και ασχολούμαι ενεργά μαζί του.
Πέρα από αυτό υπάρχουν και σκύλοι οι οποίοι χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ξοδέψουν ενέργεια, για να εξερευνήσουν, για να παίξουν. Αυτά πρέπει κάποιος να τους τα προσφέρει. Το να κάθομαι εγώ εδώ και ο σκύλος μου δίπλα, το να έχω βγει έξω εγώ για καφέ, να πίνω το καφεδάκι μου και ο σκύλος μου να είναι με τον λουρί δεμένος δίπλα, που αναμφίβολα είναι πολύ καλύτερο από το να τον παρατήσω σπίτι μόνο του, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι του έχω προσφέρει χρόνο και έχω καλύψει τις ανάγκες του.
Υπομονή
Το δεύτερο λοιπόν στοιχείο του αλγόριθμου, ο χρόνος συν το πρώτο που είναι η κατανόηση μας δίνουν το τρίτο στοιχείο, το οποίο είναι η υπομονή. Υπομονή σημαίνει ότι δοκιμάζω, κάνω πράγματα στον χρόνο που αφιερώνω με το σκύλο μου και δεν παραιτούμαι.
Έχω συνέπεια, ξέρω ότι μπορεί να μην καταλάβει ό,τι του ζητάω με την πρώτη, αλλά δεν χάνω την ψυχραιμία μου και προσπαθώ με συνέπεια κάθε μέρα, σιγά σιγά, ξανά και ξανά, μέχρι να καταλάβει ο σκύλος μου και αφού καταλάβει, σε τακτικά διαστήματα θα του υπενθυμίζω πράγματα.
Αν λοιπόν δεν έχουμε αφομοιώσει την κατανόηση, τον χρόνο και την υπομονή, τότε οι πιθανότητες να επικοινωνήσουμε σωστά με τον σκύλο μας και να του μάθουμε πράγματα, σιγά σιγά λιγοστεύουν.
Γνώσεις και εμπειρία
Το επόμενο στοιχείο του αλγόριθμου της σωστής εκπαίδευσης ενός σκύλου είναι οι γνώσεις και η εμπειρία και πολλοί από εσάς μου στέλνετε ερωτήσεις ζητώντας μου να σας μεταφέρω αυτές τις γνώσεις και την εμπειρία, που είναι απαραίτητα εφόδια για να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε σωστά με ένα σκύλο και να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε να μάθει πράγματα.
Γνώσεις μπορούμε να πάρουμε από πάρα πολλά πράγματα, από βίντεο, από βιβλία, από άρθρα, από γνώμες φίλων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι χρειαζόμαστε εμπειρία για να μπορούμε να φιλτράρουμε αυτές τις γνώσεις. Το ότι κάποιος σε ένα βίντεο στο YouTube σας έδειξε κάποια πράγματα που πέτυχε με ένα σκύλο και σας δείχνει τον τρόπο τον οποίο ακολούθησε για να πετύχει αυτά τα πράγματα, δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει ακριβώς το ίδιο και στην δικιά σας περίπτωση.
Χρειάζεστε εμπειρία για να μπορέσετε να «διαβάσετε» τον σκύλο σας και να καταλάβετε τι αλλαγές πρέπει να κάνετε για να πετύχετε παρόμοια αποτελέσματα. Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας πως ό,τι γνώσεις και εμπειρία να πάρετε από κάποιον ειδικό, ό,τι γνώσεις και εμπειρία να έχετε εσείς, δεν θα φέρουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα αν τα προηγούμενα στοιχεία του αλγόριθμου, δηλαδή η κατανόηση, ο χρόνος και η υπομονή, δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητά από εσάς και δεν είσαστε διατεθειμένοι να τα προσφέρετε στον σκύλο σας.
Η κατανόηση, ο χρόνος και η υπομονή αθροίζονται και η δυναμική που θα έχετε στην προσπάθειά σας να διδάξετε τον σκύλο σας και να επικοινωνήσετε σωστά μαζί του, πολλαπλασιάζεται από τις γνώσεις και εμπειρία. Αν όμως ένα από αυτά είναι μηδέν, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι πάλι μηδέν. Πρέπει να έχετε τουλάχιστον μια βασική κατανόηση, να έχετε τη διάθεση να προσφέρετε χρόνο και να έχετε και κάποια υποτυπώδη υπομονή. Αλλιώς, τίποτα από αυτά τα οποία θέλετε να πετύχετε και θα προσπαθείτε να κάνετε, δεν θα φέρει αποτέλεσμα.
Αγάπη
Το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό στοιχείο, τουλάχιστον κάποιοι αυτό πιστεύουν, είναι η αγάπη. Πρέπει να αγαπάμε τον σκύλο μας και πρέπει να μας αρέσει όλη αυτή η διαδικασία στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε.
Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί και να είμαστε όλη την ώρα πάνω από τον σκύλο και να τον αγκαλιάζουμε, να τον σφίγγουμε και να το φιλάμε, καθώς στην ουσία αυτό δεν είναι ανάγκη του σκύλου, αλλά δική μας. Και μαθαίνουμε τον σκύλο να το ανέχεται. Σε κάποιους σκύλους μπορεί να αρέσει βέβαια, αλλά οι περισσότεροι σκύλοι δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα να τους παίρνουμε αγκαλιά και να τους σφίγγουμε πάνω μας.
Όταν λοιπόν λέμε αγάπη, σημαίνει ότι νοιαζόμαστε για τον σκύλο μας, καταλαβαίνουμε τις ανάγκες του και του προσφέρουμε κατανόηση, χρόνο και υπομονή. Επίσης προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να αποκτήσουμε γνώσεις και εμπειρία για να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί του, ώστε να είμαστε σε θέση να του διδάξουμε πράγματα.
Και ενδιαφερόμαστε για αυτόν, για την καλή του υγεία. Υπάρχουν άτομα τα οποία έρχονται σε μένα, όπου βλέπω ότι δεν υπάρχει αγάπη για τον σκύλο τους κι όμως θέλουν αυτός να κάνει αυτό που του λένε, είτε γιατί τον έχουν σαν εργαλείο, είτε ως φύλακα που του έχουν αναθέσει μία συγκεκριμένη δουλειά.
Αν δεν αγαπάς το σκύλο σου, αργά ή γρήγορα θα σταματήσεις να τον κατανοείς, θα σταματήσεις να του αφιερώνεις χρόνο, δεν θα έχεις υπομονή να ασχοληθείς μαζί του και σίγουρα δεν θα έχεις την υπομονή να αλλάξεις τον χαρακτήρα σου, να προσπαθήσεις να αποκτήσεις γνώσεις, αυτές τις γνώσεις συνέχεια να τις εξασκήσεις για να τις κάνεις εμπειρία ώστε να έχεις τα αποτελέσματα τα οποία χρειάζεται για να επικοινωνείς καλύτερα μαζί του και να μπορείς να του διδάξεις οτιδήποτε.
Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η αγάπη και όπως θα δείτε, οπότε αν η αγάπη είναι μηδέν, το αποτέλεσμα πάλι θα είναι μηδέν. Πρέπει τουλάχιστον να σεβόμαστε τον σκύλο μας και να υπάρχουν κάποια συναισθήματα, χωρίς να είμαστε υπερβολικοί, με αγκαλιές και φιλιά.
Η ουσία
Αλλά για μένα, το πιο σημαντικό είναι να τον κατανοήσω και να καταλάβω τι αυτός χρειάζεται και να καταλάβω τι αλλαγές πρέπει να κάνω στον εαυτό μου, ώστε να είναι ο σκύλος μου καλά, κάτι που στην ουσία είναι η έννοια της αγάπης. Το να καταλαβαίνω τον άλλον, να τον δέχομαι όπως είναι και να προσπαθώ να αλλάξω εγώ πράγματα για να τον βοηθήσω να γίνει καλύτερος παρά να του δίνω αγκαλιές και φιλιά.