Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Κάλεσμα σκύλου

Κάλεσμα σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Κάλεσμα σκύλου

του Ηλία Ραϋμόνδη, Ειδικού στην Επικοινωνία μεταξύ Σκύλων και Ανθρώπων

Το κάλεσμα σκύλου («έλα») είναι μία από τις βασικότερες, αν όχι η βασικότερη, λέξεις επικοινωνίας μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα. Ο στόχος είναι κάθε φορά που θα καλούμε τον σκύλο μας, αυτός, ανεξάρτητα με το τι κάνει ή που βρίσκεται, να επιστρέφει άμεσα σε εμάς.

Ο λόγος

Ο λόγος που επιθυμούμε κάτι τέτοιο δεν είναι (ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει να είναι) εγωιστικός. Ο σκύλος πρέπει να μας υπακούει άμεσα για τη δική του ασφάλεια και τη δική του ελευθερία. Αν γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που θα καλέσουμε τον σκύλο μας κοντά μας, αυτός θα υπακούσει, τότε θα μας είναι πιο εύκολο να τον προστατέψουμε, όταν για παράδειγμα, πάει να βγει στον δρόμο ή όταν πλησιάζει κάπου που δεν πρέπει και θα είναι πιο εύκολο να τον αφήσουμε ελεύθερο, φυσικά πάντα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Μέθοδος – πρώτα βήματα

Ξεκινάμε πηγαίνοντας σε ένα γνώριμο και ήρεμο περιβάλλον όχι μεγαλύτερο από 50 με 60 τετραγωνικά. Αφήνουμε τον σκύλο να τριγυρίσει μέσα σε αυτό για λίγα λεπτά για να χαλαρώσει.

Έχοντας στο χέρι μας ένα κομματάκι από μία νόστιμη λιχουδιά, τον πλησιάζουμε χαλαρά και μόλις γυρίσει να μας κοιτάξει του προσφέρουμε τη λιχουδιά λέγοντας ταυτόχρονα την λέξη “έλα”. Μόλις έρθει και φάει τη λιχουδιά, απομακρυνόμαστε μερικά βήματα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Στην αρχή, δεν μας πειράζει αν μας ακολουθεί καθώς απομακρυνόμαστε, αυτό θα το διορθώσουμε αργότερα, αυτό που θέλουμε σε αυτό το στάδιο είναι να συσχετίσει ο σκύλος μας την λέξη «έλα» με το ότι θα του δώσουμε κάτι ευχάριστο.

Κάλεσμα σκύλου - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα

Υποθέσεις

Πολύ κόσμος θα σας πει ότι αν εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας με αυτόν τον τρόπο θα σας ακούει μόνο όταν θα έχετε λιχουδιές στο χέρι σας. Άλλοι θα σας πουν ότι η εκπαίδευση με λιχουδιές δε λειτουργεί, γιατί μόλις θα βγει σε ανοιχτό χώρο δε θα τον ενδιαφέρουν οι λιχουδιές αλλά το να πάει να παίξει ή να τρέξει ή οτιδήποτε άλλο. Μερικοί θα πουν ότι ο σκύλος θα πρέπει να μας ακούει γιατί μας αγαπάει ή γιατί είμαστε τα αφεντικά του και όχι γιατί θα του δώσουμε λιχουδιές.

Πραγματικότητα

Η αλήθεια είναι ότι οι παραπάνω υποθέσεις μπορεί να βγουν και αληθινές. Ωστόσο, η μόνη περίπτωση να συμβεί αυτό είναι να μην ολοκληρωθούν τα βήματα της συγκεκριμένης μεθόδου. Εδώ σας ανέφερα τα πρώτα δύο από μία μέθοδο που έχει 24 με 47 (ανάλογα με τον κάθε σκύλο και τις ιδιαιτερότητές του).

Το σίγουρο

Αυτή η μέθοδος, ακόμα και από τα αρχικά της στάδια, έχει αποτελέσματα που μπορεί να σας βγάλουν από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε τον σκύλο μου, τον Μιλού. Είναι τεσσάρων μηνών και έχει φτάσει στο 7ο βήμα της μεθόδου.

Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν του δίνω λιχουδιά, ή αλήθεια είναι ότι (σε εκείνη τη φάση) δεν έχει αποκοπεί εντελώς από τις λιχουδιές, αλλά αυτό είναι κάτι που έγινε λίγες εβδομάδες αργότερα.

Παρόλα αυτά, κάποιος θα πρέπει να είναι το λιγότερο επιπόλαιος για να μην μπορεί να δει τα πλεονεκτήματα που έχει αποφέρει αυτή η μέθοδος ακόμα και στα αρχικά της στάδια. Με μία μου λέξη σταματάει να παίζει, αγνοεί τη σκυλίτσα φίλη του με την οποία ήταν μαζί, αγνοεί τις γάτες που υπήρχαν τριγύρω και, παρόλο που είναι σε ανοιχτό και απόλυτα ελεύθερο χώρο, έρχεται και κάθεται μπροστά μου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το αστείο της υπόθεσης: Ακόμα και τώρα που φτιάχνω το άρθρο, κάθε φορά που παίζει το βίντεο και ο Μιλού το ακούει, έρχεται σφαίρα και κάθεται δίπλα μου νομίζοντας ότι τον κάλεσα κοντά μου…

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το Κάλεσμα σκύλου (έλα) ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης