Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η ουσία της εκπαίδευσης σκύλων

Η ουσία της εκπαίδευσης σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η ουσία της εκπαίδευσης σκύλων

Ποια είναι πραγματικά η ουσία της εκπαίδευσης; Γιατί δεν χρειάζεται βία στην εκπαίδευση του σκύλου μας; Ο Ηλίας Ραϋμόνδης αναλύει…

Η ουσία της εκπαίδευσης σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο
Play Video about Η ουσία της εκπαίδευσης σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ

Η ουσία της εκπαίδευσης σκύλων

Σήμερα θα μιλήσουμε για την ουσία της εκπαίδευσης των σκύλων. Ο λόγος είναι γιατί πολλοί από εσάς βλέπετε διάφορα βίντεο που έχουμε ανεβάσει στο YouTube και μου στέλνετε ερωτήσεις, για παράδειγμα «πότε θα ηρεμήσει ο σκύλος μου;», «είναι επικίνδυνη η τάδε ράτσα;», ποιος είναι ο ιδανικός σκύλος για μένα;», «τι πρέπει να κάνω για να είναι ο σκύλος μου ήρεμος;» και άλλα.

Κάποια άλλοι μου στέλνετε μήνυμα και με ρωτάτε αν είναι σωστό να υψώσετε τη φωνή σας και μέχρι ποιο σημείο ή αν πρέπει να μαλώσετε τον σκύλο σας ή αν είναι σωστό να χρησιμοποιήσετε βία και μάλιστα τι θεωρείται βία στην εκπαίδευση σκύλων.

Δυστυχώς στην Ελλάδα αρκετός κόσμος ακόμα θεωρεί ότι παίρνω ένα σκύλο, τον στέλνω κάπου, τον εκπαιδεύω και από εκεί και πέρα ο σκύλος είναι σε θέση να με κατανοεί και κάνει ότι του πω σαν στρατιωτάκι. Που αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και τεράστιο λάθος, αν και για να το πω πιο σωστά, είναι μία πολύ μεγάλη και τεράστια παρεξήγηση.

Κοινή γλώσσα επικοινωνίας

Η ουσία της εκπαίδευσης δεν είναι να γίνει ο σκύλος στρατιώτης και οτιδήποτε του ζητάμε να το ακολουθεί τυφλά. Η ουσία της εκπαίδευσης είναι να δημιουργηθεί μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη, ώστε να μάθει ο τελευταίος πώς, χρησιμοποιώντας αυτήν την κοινή γλώσσα επικοινωνίας, να μπορεί να μιλάει στον σκύλο του και να του εξηγεί τι πρέπει να κάνει για να καλύψει τις ανάγκες του. Και ιδανικά, δεν χρειάζεται να έχει το παραμικρό ίχνος βίας.

Η ουσία της εκπαίδευσης σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Κάποιες φορές πολύς κόσμος θεωρεί πως αν δεν χρησιμοποιήσουμε βία, ο σκύλος δεν μαθαίνει. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Όλοι μπορούμε να μάθουμε χωρίς βία. Η πεποίθηση αυτή υπάρχει γιατί πολύ απλά όσοι το λένε, δεν γνωρίζουν κάποιον διαφορετικό τρόπο.

Η βία ως μέθοδος εκπαίδευσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Υπάρχουν λιγοστές εξαιρέσεις, όπου αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε βία. Εγώ δεν το κάνω ποτέ. Αλλά σε αυτές τις καταστάσεις ο σκύλος έχει κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο μας αναγκάζει να τα αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Και όταν λέω βία, εννοώ ότι ίσως χρειαστεί να τον σπρώξουμε λίγο ή να τον πιέσουμε ή να τον συγκρατήσουμε. Δεν εννοώ ότι θα τον χτυπήσουμε ή θα του φωνάξουμε.

Και ο μόνος λόγος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί βία είναι όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να εξοικειώσουμε έναν σκύλο με το γεγονός ότι θα αναγκαστεί να βρεθεί αντιμέτωπος με βίαια περιστατικά. Για παράδειγμα, ένας σκύλος τον οποίον προετοιμάζουμε για σωματοφύλακα ή για στρατιώτη, τον προετοιμάζουμε δηλαδή για καταστάσεις, στις οποίες θέλοντας και μη, θα δεχτεί βία.

Η βία όμως που χρησιμοποιούμε σε αυτές τις καταστάσεις δεν είναι για να μάθουμε στο σκύλο να είναι βίαιος, αλλά για να τον εξοικειώσουμε με ανάλογες καταστάσεις.

Κίνητρο μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μαλώνουμε, να φωνάζουμε ή να χτυπάμε έναν σκύλο. Αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά τα οποία μπορεί να μας δίνει την εντύπωση ότι λύνει.

Η ουσία της εκπαίδευσης σκύλων - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Επαναλαμβάνω ότι η ουσία της εκπαίδευσης είναι να δημιουργηθεί κίνητρο μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη και να μάθει ο ιδιοκτήτης πώς να κατευθύνει τον σκύλο του, αρχικά να καλύψει τις ανάγκες του και στη συνέχεια, να τον βοηθήσει να ακονίσει ικανότητες, δεξιότητες και αρετές.

Με λίγα λόγια πρέπει να βοηθήσει τον σκύλο να γίνει πιο θαρραλέος, να αποκτήσει την ικανότητα να μένει συγκεντρωμένος περισσότερη ώρα από όση εμείς του ζητάμε, να τον βοηθήσει να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του. Αν δεν τα κάνουμε αυτά, ο σκύλος θα τα μάθει από μόνος του, σε όποιον βαθμό αυτό είναι εφικτό, μέσα στο περιβάλλον του και τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με καταστάσεις, στις οποίες δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε τον σκύλο μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης