Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Φοβικός σκύλος

Φοβικός σκύλος - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Φοβικός σκύλος

Τι σημαίνει “φοβικός σκύλος”; Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση και πώς να προσεγγίσουμε τον τετράποδο φίλο μας, ώστε να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει τις φοβίες του; Ο Ηλίας Ραϋμόνδης αναλύει και εξηγεί…

Φοβικός σκύλος - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο
Play Video about Φοβικός σκύλος - Μίλα στο Σκύλο σου Blog - Βίντεο

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ εδώ

Φοβικός σκύλος

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να είναι φοβικός. Σήμερα θα δούμε μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να φοβάται, είτε άλλα πλάσματα, όπως ζώα ή άνθρωποι, είτε αντικείμενα, ή ακόμα και κάποιες καταστάσεις.

Είναι στον χαρακτήρα του

Ένα λόγος, για τον οποίον ένας σκύλος μπορεί να είναι φοβικός είναι ότι μπορεί να είναι στον χαρακτήρα του. Όπως και εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι, έχουμε διαφορετικές αντιδράσεις και αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο οτιδήποτε μας συμβαίνει.

Έτσι και ένα σκύλος, όταν δεχτεί ένα ερέθισμα ή όταν βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις τις οποίες δεν γνωρίζει, μπορεί να αντιδράσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Άλλα σκυλιά βγάζουν επιθετικότητα, ενώ άλλα μπορεί να βγάλουν φόβο. Το ότι ένα σκυλί έχει στον χαρακτήρα του να φοβάται και τα επίπεδα φόβου του να είναι πιο χαμηλά ή πιο υψηλά από κάποιο άλλο, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχεί.

Πρέπει οι κηδεμόνες του να το γνωρίζουν και να μπουν στη διαδικασία να βοηθήσουν τον σκύλο να αποκτήσει αρκετές εμπειρίες, ώστε  να μην του δημιουργούνται καταστάσεις που μπορεί να τον τρομάξουν. Αυτό δεν είναι απλό να επιτευχθεί, αλλά ούτε και δύσκολο.

Φοβικός σκύλος - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Έχει κάποια άσχημη εμπειρία

Αν κάποιος άνθρωπος για παράδειγμα, την ώρα που οδηγεί τύχει να τρακάρει, είναι πιθανό για κάποιο διάστημα στη συνέχεια, να μη θέλει να οδηγήσει ξανά. Ή αν βρεθεί σε ένα μέρος όπου θα περάσει άσχημα ή θα τσακωθεί, είναι πολύ πιθανό να μη θέλει να πάει σε αυτό το μέρος ξανά. Και αν αναγκαστεί να ξαναπάει, θα τον κατέχει άγχος, στρες και ανησυχία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους. Αν σε έναν σκύλο δημιουργηθεί κάποιο αρνητικό ερέθισμα ή αντιμετωπίσει κάτι το οποίο τον ανησυχήσει, τον αγχώσει πολύ ή τον φοβίσει, τότε είναι πολύ πιθανό όταν νιώσει συναισθήματα τα οποία θα του θυμίσουν παρόμοιες καταστάσεις, να τον κυριεύσει άγχος, στρες και φόβος.

Φοβικός σκύλος - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αυτά τα ερεθίσματα μπορούν να προκύψουν από το οτιδήποτε. Μπορεί να είναι ένα αυτοκίνητο που τον χτύπησε, ένας άνθρωπος ο οποίος τον μάλωσε, του μίλησε με άγριο τρόπο ή του φέρθηκε βίαια, μπορεί να είναι ένας έντονος θόρυβος πχ από βεγγαλικά.

Ένας σκύλος ο οποίος δεν έχει σωστές εμπειρίες, και σωστή κοινωνικοποίηση, συνδέει και καταγράφει τα περιστατικά σαν κάτι πολύ επικίνδυνο και όταν υπάρχουν ερεθίσματα που του δημιουργούν την εντύπωση ότι θα βρεθεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες, αρχίζει να φοβάται.

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Πολύ μικρό σημαίνει από την ηλικία των δύο μηνών, αλλά ακόμα καλύτερα από τη στιγμή που θα γεννηθεί.

Μπορεί να κάνει διάφορες ασκήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ, ακόμα και νεογέννητα κουτάβια να αυξήσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το στρες και να αντιμετωπίζουν ερεθίσματα τα οποία μπορεί να τους φοβίσουν.

Η κοινωνικοποίηση λοιπόν είναι μια διαδικασία στην οποία με σωστό τρόπο και αρκετά συχνά εκθέτουμε τον σκύλο σε οτιδήποτε μπορεί να συναντήσει στη ζωή του, όπως άλλοι άνθρωποι, άλλοι σκύλοι, διαφορετικά ζώα όπως πχ γάτες, κοτόπουλα ή πάπιες, αν βρίσκεστε στην εξοχή, ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να συναντήσει, όπως μηχανές, αυτοκίνητα, τρένα, πλοία και γενικά με οτιδήποτε που πιθανόν να αντιμετωπίσει στη ζωή του συχνά.

Φοβικός σκύλος - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Φέρνουμε τον σκύλο μας σε καθημερινή και συχνή επαφή με όλα αυτά με τα οποία θέλουμε να τον κοινωνικοποιήσουμε. Συχνή και κυρίως θετική επαφή. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι αν έχουμε ένα κουτάβι και το δίνουμε στους φίλους μας και γυρνάει από αγκαλιά σε αγκαλιά, ότι αυτό είναι κοινωνικοποίηση.

Αυτό εν μέρει είναι σωστό, καθώς το κουτάβι πρέπει να είναι χαρούμενο και να θέλει να πάει στην αγκαλιά του καθένα. Αν εμείς απλά το τριγυρνάμε δεξιά αριστερά με αποτέλεσμα να στρεσάρεται, το πιο πιθανό είναι ότι θα αποκτήσει κακές εμπειρίες.

Ένας σκύλος ο οποίος δεν είναι σωστά και είναι κοινωνικοποιημένος, έχει την τάση όταν αργότερα στη ζωή του συναντήσει κάποιον με τον οποίο δεν είναι εξοικειωμένος, να έχει άγχος, στρες ή πολύ έντονη περιέργεια, με αποτέλεσμα να αρχίζουν σιγά σιγά να δημιουργούνται διάφορες φοβίες.

Μιλήστε με κάποιον ειδικό

Γενικότερα όμως αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι για να μην έχετε πρόβλημα με σκύλους οι οποίοι έχουν στοιχεία φοβικότητας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με κάποιον ο οποίος γνωρίζει, ώστε να μας δώσει μία κατεύθυνση για το πώς μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση και έτσι σιγά σιγά να τα εξαλείψουμε.

Μία σωστή εκπαίδευση, θα δώσει λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Γενικότερα οι φοβικοί σκύλοι δεν έχουν κάτι το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί, έχουν όμως κάποια στοιχεία, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να τα αναγνωρίζουν και αν ξέρουν πώς αυτά να τα αντιμετωπίσουν και σιγά σιγά να βοηθήσουν τον σκύλο τους να τα αποβάλει, αυτό μπορεί να τους λύσει πάρα πολλά προβλήματα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης