Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Διόρθωση προβληματικών συμπεριφορών

Διόρθωση προβληματικών συμπεριφορών - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Διόρθωση Προβληματικών Συμπεριφορών Σκύλου

Ανεπιθύμητη ή Προβληματική, ονομάζουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά εκδηλώνει σταθερά ο σκύλος μας και μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη σωματική, ψυχολογική ή πνευματική του υγειά ή/και να δημιουργεί προβλήματα στη συμβίωσή του με άλλα ζώα και ανθρώπους.

Οι Ανεπιθύμητες – Προβληματικές Συμπεριφορές είναι, τις περισσότερες φορές, παρεξηγήσεις μεταξύ σκύλων και κηδεμόνων (ιδιοκτητών) που δημιουργήθηκαν σιγά σιγά και, σε βάθος χρόνου, εξελίχτηκαν σε σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε φοβίες, επιθετικότητα, στρες, εμμονές.

Διόρθωση προβληματικών συμπεριφορών - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η εμφάνιση μίας Ανεπιθύμητης – Προβληματικής Συμπεριφοράς από τη μία στιγμή στην άλλη είναι σπάνια, ωστόσο, μεγάλα γεγονότα και αλλαγές όπως κάποιο ατύχημα, αρρώστια, πυροτεχνήματα, απώλεια σημαντικών προσώπων… Μπορεί να οδηγήσουν σε σοκ και σε Ανεπιθύμητες – Προβληματικές Συμπεριφορές.

Παραδείγματα Ανεπιθύμητων – Προβληματικών Συμπεριφορών

  • Φοβίες – Επιθετικότητα
  • Άγχος αποχωρισμού
  • Ανεξέλεγκτο γάβγισμα
  • Ούρηση – αφόδευση σε μη επιθυμητά μέρη
  • Καταστροφή αντικειμένων
  • Ανεξέλεγκτη φύλαξη
  • Υπερβολικός ενθουσιασμός που εκδηλώνεται με χοροπηδητά, ανεξέλεγκτο τρέξιμο, απώλεια ούρων
  • Και πολλά άλλα…

Η μέθοδος διόρθωσης μίας Ανεπιθύμητης – Προβληματικής συμπεριφοράς διαφέρει από περιστατικό σε περιστατικό. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κάθε σκύλος, η κάθε οικογένεια, το κάθε σπίτι, είναι διαφορετικά και κατά συνέπεια, διαφορετικές και οι εμπειρίες που έχουν δημιουργηθεί.

Διόρθωση προβληματικών συμπεριφορών - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας (φωνές, μαλώματα, σκουντήματα, τραβήγματα) μπορεί, (αν είμαστε τυχεροί) να μειώσουν τη συμπεριφορά, ωστόσο, σε βάθος χρόνου, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα.

Για να διορθώσουμε μία Ανεπιθύμητη – Προβληματική Συμπεριφορά, πρέπει να εντοπίσουμε τον λόγο που την πυροδοτεί και (χωρίς καμία μορφή βίας) να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Ο στόχος μας δε θα πρέπει να είναι η εξάλειψη της συμπεριφοράς, αλλά η κάλυψη της ανάγκης που την πυροδοτεί.

Αν ένας σκύλος γρυλίζει επειδή αγχώνεται, φοβάται, προστατεύει… τον μαθαίνουμε να μένει ήρεμος, ότι δεν υπάρχει απειλή και ότι πρέπει να μας εμπιστεύεται. Αν επικεντρωθούμε στο να τον τιμωρούμε κάθε φορά που γρυλίζει, απλά κάνουμε το άγχος και τον φόβο του μεγαλύτερο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης