Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Πόσοι σκύλοι ζουν στον πλανήτη;

Πόσοι σκύλοι ζουν στον πλανήτη; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Πόσοι σκύλοι ζουν στον πλανήτη;

Ο σκύλος, δεν κατέχει απλά τον τίτλο του καλύτερου φίλου του ανθρώπου, μιας και είναι το πρώτο ζώο που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο, αλλά είναι και το «δημοφιλέστερο» κατοικίδιο στον κόσμο, αφού, αν δεν έχουμε ήδη σκύλο μέσα στο δικό μας σπίτι, σίγουρα θα έχουμε συναντήσει σε κάποιο άλλο.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των σκύλων, δεν έχει μόνιμη διεύθυνση κατοικίας, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να κάνουμε απογραφή ώστε να υπολογίσουμε με ακρίβεια, πόσοι σκύλοι κατοικούν στον πλανήτη.

Το μόνο σίγουρο είναι πώς οι σκύλοι που έχουν την τύχη να ζουν κάτω από στέγη, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, καθώς όλοι οι υπόλοιποι είναι αδέσποτοι και ζουν περιπλανώμενοι στους δρόμους ή στην άγρια φύση.

Ο συνολικός πληθυσμός

Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, ο συνολικός πληθυσμός των σκύλων, υπολογίζεται περίπου στα 900 εκατομμύρια (ίσως και ένα δις, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

471 εκατομμύρια είναι οικόσιτοι σκύλοι. Ξεκάθαρα ο σκύλος είναι το δημοφιλέστερο κατοικίδιο. Ακολουθεί η γάτα, με 373 οικόσιτες γάτες παγκοσμίως.

Πόσοι σκύλοι ζουν στον πλανήτη; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Τα νούμερα αυτά είναι διαρκώς αυξανόμενα, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, η συμβίωση με έναν σκύλο, βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχολογία. Χαρακτηριστικό είναι, πως ακόμα και χώρες με μικρό πληθυσμό κατοικίδιων σκύλων, έχουν αυξημένα νούμερα σε υιοθεσίες.

Οι αδέσποτοι σκύλοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι περίπου 200 εκατομμύρια. Σε αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνεται ο πληθυσμός των άγριων σκύλων που ζουν στη φύση και σε αντίθεση με τα αδέσποτα σκυλιά των πόλεων και των χωριών, δεν είναι κοινωνικοποιημένοι, καθώς δεν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους.

Αναλυτικά

Ας ρίξουμε μία πιο διεξοδική ματιά στον πληθυσμό των σκύλων, ανά ήπειρο και συγκεκριμένα σε κάποιους αριθμούς που ξεχωρίζουν.

Ευρώπη

Τα νούμερα δείχνουν ότι η δυτική Ευρώπη έχει περισσότερα οικόσιτα σκυλιά, με πρωταθλητές τους Γάλλους, όπου φιλοξενούν στα σπίτια τους περίπου 8,8 εκατομμύρια σκύλους. Ακολουθούν Ιταλία και Πολωνία, με 7,5 εκατομμύρια.

Στην ανατολική Ευρώπη, έχουμε Ρωσία με 12 εκατομμύρια και Ουκρανία με 5,1 εκ.

Βόρεια Αμερική

Μόνο στις ΗΠΑ, ζουν σε σπίτια πάνω από 73 εκατομμύρια σκύλοι. Συγκεκριμένα, περίπου 43 εκατομμύρια νοικοκυριά, φιλοξενούν, τουλάχιστον έναν σκύλο. Πηγαίνοντας πιο βόρεια, στον Καναδά, θα βρούμε γύρω στους 6 εκατομμύρια σκύλους.

Νότια Αμερική

Η περίπτωση της Νότιας Αμερικής είναι κάπως ιδιαίτερη, καθώς από τη στιγμή που η νομοθεσία σχετικά με την καταγραφή και το τσιπάρισμα των σκύλων, είναι ακόμα χαλαρή, δεν είναι καθόλου εύκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής πληθυσμός των σκύλων που ζουν εκεί.

Το σίγουρο είναι πως τα πρωτεία τα κατέχει η Βραζιλία, όπου ζουν ως κατοικίδια, περίπου 30 εκατομμύρια σκύλοι. Ακολουθούν, η Αργεντινή με 6,5 εκ. και η Κολομβία με 5 εκατομμύρια.

Πόσοι σκύλοι ζουν στον πλανήτη; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Αφρική

Αν και στην αφρικανική ήπειρο, οι οικόσιτοι σκύλοι υπολογίζονται κοντά στα 78 εκατομμύρια, μόνο μία χώρα μπορεί να θεωρηθεί στατιστικά αξιόπιστη, όσον αφορά τον πληθυσμό των κατοικίδιων σκύλων. Αυτή είναι η Νότια Αφρική, όπου ζουν 9 εκατομμύρια σκύλοι.

Οι αδέσποτοι σκύλοι στην Αφρική, υπολογίζονται περίπου στα 70 εκατομμύρια, στατιστικό που εκμεταλλεύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στη μάχη κατά των επιδημιών λύσσας στην ήπειρο.

Ασία

Στην Ασία θα συναντήσουμε αρκετές χώρες στις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η καταγραφή και η δήλωση των οικόσιτων σκύλων. Αυτό, κάνει και εδώ, δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό των πληθυσμών των σκύλων.

Η Κίνα, η οποία είναι και η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό δεσποζόμενων σκύλων, έχει περίπου 110 εκατομμύρια σκύλους που ζουν σε σπίτια, αριθμός που αναμένεται να φτάσει στο αστρονομικό νούμερο των 248 εκατομμυρίων, το 2024.

Στην Ινδία θα βρούμε περίπου 32 εκατομμύρια οικόσιτους σκύλους, αλλά και 20 εκατομμύρια αδέσποτους, ενώ στην Ιαπωνία, ζουν περίπου 9,5 εκατομμύρια σκύλοι.

Πάνω από 340 ράτσες σκύλων παγκοσμίως

Αλήθεια, έχετε προσπαθήσει ποτέ να απαριθμήσετε, έστω και στον εαυτό σας, όσες περισσότερες ράτσες σκύλων μπορεί να γνωρίζετε; Όσοι δεν το έχετε κάνει, δοκιμάστε το.

Πόσες λέτε να βρείτε; 10; 20; 50; 100; Ίσως, αν έχετε καλή γνώση από ράτσες.

Όπως και να ‘χει, το σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα καταγράψετε τις μισές από όσες πραγματικά υπάρχουν.

Δεν θα αναλύσουμε το πώς και το γιατί υπάρχουν πάνω από 340 ράτσες σκύλων ανά τον κόσμο. Το μόνο που θα σημειώσουμε είναι ότι, το πόσες ράτσες υπάρχουν σε κάθε χώρα, εξαρτάται από τον επίσημο κρατικό φορέα που ασχολείται με τα κυνοειδή.

Για παράδειγμα το American Kennel Club αναγνωρίζει μόλις 197 ράτσες.

Πόσοι σκύλοι ζουν στον πλανήτη; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Συνοψίζοντας

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των σκύλων αγγίζει το 1 δις και δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό είναι αδέσποτοι. Παρ’ όλα αυτά, τα δείγματα είναι αισιόδοξα και δείχνουν ότι αν και οι πληθυσμοί αυξάνονται, η κατάσταση αρχίζει και βελτιώνεται.

Οι άνθρωποι αρχίζουν και ενημερώνονται και είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι στις μέρες μας, σε ότι αφορά τους τετράποδους φίλους μας. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος, προτιμάει να επισκεφτεί κάποιο καταφύγιο με αδέσποτα και να προχωρήσει σε υιοθεσία, παρά να αγοράσει κάποιο κουτάβι από ένα pet shop.

Αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα πηγαίνουμε κάθε μέρα, από το καλό στο καλύτερο, οραματιζόμενοι ότι θα έρθει κάποτε η μέρα που κάθε σκύλος θα έχει τη δική του οικογένεια και ένα σπίτι που θα του εξασφαλίζει ασφάλεια και τροφή.

Πόσοι σκύλοι ζουν στον πλανήτη; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Μερικά άκρως ενδιαφέροντα facts
  • Οι ΗΠΑ, δεν είναι η χώρα με τους περισσότερους σκύλους, αλλά είναι η χώρα με τους περισσότερους οικόσιτους σκύλους κατά κεφαλήν, αφού 69 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν σκύλο, νούμερο που αυξήθηκε κατά 10% λόγω πανδημίας.
  • Περίπου το 70% των σκύλων στον κόσμο είναι αδέσποτα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα σκυλιά που ζουν σε καταφύγια.
  • Έχουν απομείνει μόλις 1409 Αφρικανικά Αγριόσκυλα παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός μειώνεται με κάθε νέα γενιά. Η συγκεκριμένη ράτσα απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.
  • Το Labrador Retriever παραμένει η δημοφιλέστερη ράτσα στην Αμερική από το 1991.
  • 35 είδη άγριων σκύλων είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως.
  • Κάθε χρόνο 3,3 εκατομμύρια σκύλοι μπαίνουν σε καταφύγιο.

Πόσοι σκύλοι ζουν στον πλανήτη; - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης